Επιτρέπεται η φέτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τι ισχύει για το διάσημο ελληνικό τυρί;

εγκυμοσύνη φέτα iStock

Σε ό,τι αφορά τη φέτα, το πιο διάσημο ελληνικό τυρί, είτε θα τη λατρέψεις από την πρώτη ημέρα που θα τη γευτείς ή θα τη μισήσεις θανάσιμα, σε σημείο που δεν θα θες να τη μυρίζεις. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, δυστυχώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου πιθανώς να χρειαστεί να την αποχωριστείς.

Ειδικότερα, όπως θα σε ενημερώσει και ο γιατρός που σε παρακολουθεί, απαγορεύεται ρητά η κατανάλωση οποιοδήποτε προϊόντος που δεν έχει υποβληθεί σε παστερίωση, ενώ ακόμα κι αν στην περίπτωση που το εν λόγω προϊόν φέρει τη σχετική ένδειξη, καλό είναι να αποφεύγεται. Τι σημαίνει αυτό; 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Επιδημιών (CDC), το προτιμότερο είναι μία γυναίκα που βρίσκεται εν μέσω εγκυμοσύνης, να αποφεύγει να καταναλώνει μαλακά τυριά, καθώς υπάρχει κίνδυνος, ακόμα κι αν έχουν περάσει από τη διαδικασία της παστερίωσης του γάλακτος, αυτή να μην έχει πραγματοποιηθεί σωστά. 

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα μαλακά τυριά;

Όπως προαναφέρθηκε, τα μαλακά τυριά, όπως η φέτα, ακόμα κι αν έχουν περάσει από τη διαδικασία της παστερίωσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει αναπτυχθεί σε αυτά ένας τύπος βακτηρίου, που ονομάζεται λιστέρια, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στο έμβρυο. 

Διαβάστε Επίσης

Πού συναντάμε το συγκεκριμένο βακτήριο;

Η λιστέρια συναντάται συχνά σε τρόφιμα που προέρχονται από ζωϊκά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα αλλαντικά, αλλά και σε εκείνα που καλλιεργούνται στη γη. Πιο αναλυτικά, το εν λόγω βακτήριο προσβάλλει τα ζώα, τα οποία όμως δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Από την άλλη, η λιστέρια έχει την ικανότητα να αναπτυχθεί και στις χαμηλές θερμοκρασίες της συντήρησης του ψυγείου, χωρίς να φαίνεται πως το προϊόν έχει πάθει κάποια αλλοίωση. Δεν σημαίνει πως όλοι οι άνθρωποι με το που θα φάνε ένα προϊόν στο οποίο υπάρχει το μικρόβιο, θα αρρωστήσουν, όμως στην περίπτωση της εγκυμοσύνης τα πράγματα αλλάζουν. 

Τι είναι η λιστερίωση και πώς επηρεάζει μία έγκυο;

Αν τύχει και μία έγκυος καταναλώσει ένα τρόφιμο, στο οποίο έχει αναπτυχθεί το βακτήριο λιστέρια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή λοίμωξη που ονομάζεται λιστερίωση. Η λοίμωξη αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εγκυμονούσες γυναίκες και σύμφωνα με το αμερικανικό φορέα υγείας CDC αποτελεί την τρίτη πιθανή αιτία που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο από το φαγητό. 

Πιο αναλυτικά, μία έγκυος γυναίκα αυξάνει τις πιθανότητες να αποβάλλει εάν βρίσκεται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, ενώ παράλληλα ενδέχεται να οδηγηθεί σε πρόωρη γέννα, προκαλώντας πιθανές δυσλειτουργίες στον οργανισμό του νεογνού.

Το συμπέρασμα; Το προτιμότερο είναι να αποφύγεις γι' αυτούς τους 9 μήνες την κατανάλωση των μαλακών τυριών, ακόμα κι αν η φέτα ανήκει στην πρώτη θέση των προτιμήσεών σου. Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύσου τον γιατρό σου, αν σκοπεύεις να συνεχίσεις με την ίδια διατροφή. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i