Τips & tricks: Πώς θα τα διαχειριστείς τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στη δουλειά

Είτε δουλεύεις από το σπίτι είτε στο χώρο εργασίας, μερικές φορές τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να σε φέρουν σε δύσκολη θέση.

εμμηνόπαυση δουλειά γραφείο istock

Ό,τι επάγγελμα κι αν κάνεις, όποιος κι αν είναι ο χώρος της εργασίας σου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν πρέπει να σε εμποδίζουν να είσαι ο εαυτός σου, αποδοτική και αποτελεσματική στη δουλειά σου. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σου φανούν χρήσιμες για την καλή διαχείριση της καθημερινότητας και των υποχρεώσεών σου.

Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης: Πώς δεν θα επηρεάσουν την απόδοσή σου στη δουλειά

Έλεγχος της θερμοκρασίας

Σίγουρα αν έχεις δικό σου γραφείο -ή εργάζεσαι από το σπίτι- η κατάσταση είναι εύκολη: Εσύ έχεις το τηλεχειριστήριο του κλιματιστικού εσύ αποφασίζεις τη θερμοκρασία που είναι ιδανική για εσένα. Ή μπορείς να ανοίγεις και να κλείνεις το παράθυρο κατά βούληση. Τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα εάν δουλεύεις σε κοινό χώρο με άλλους συναδέλφους. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να ζητήσεις να μετακινηθείς δίπλα σε ένα παράθυρο -ή μακριά από το παράθυρο εάν είναι καλοκαίρι και ζεσταίνεσαι υπερβολικά. Μια άλλη λύση είναι ένα ανεμιστηράκι που θα τοποθετήσεις στο γραφείο σου.

Διαβάστε Επίσης

Ντύσου "έξυπνα"

Το ντύσιμο "κρεμμύδι" είναι το ιδανικό για να αντιμετωπίζεις χωρίς πρόβλημα τις εξάψεις, που είναι ένα από τα κυρίαρχα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που μπορεί να επηρεάζει την καθημερινότητά σου. Εάν στην εταιρεία που εργάζεσαι υπάρχει dress code προσάρμοσε το ντύσιμό σου ανάλογα: Ένα ελαφρύ πουκάμισο, ίσως αμάνικο, και ένα λινό σακάκι είναι ένα ντύσιμο που "στέκεται" άνετα σε κάθε εταιρικό περιβάλλον. Η επιλογή του υφάσματος είναι επίσης σημαντική: Τα φυσικά υφάσματα όπως είναι το λινό, το βαμβάκι και το μετάξι είναι αυτά που εξασφαλίζουν καλύτερη "αναπνοή" του δέρματος, σε αντίθεση με τα συνθετικά υφάσματα ή τις προσμίξεις πολυέστερ.

Μην παραλείπεις το σνακ σου

Όση δουλειά κι αν έχεις ένα εύκολο σνακ όπως μια μικρή χούφτα ξηροί καρποί και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα θα διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στη διάρκεια της ημέρας, κάτι που συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και των εναλλαγών της διάθεσης.

Μείνε ενυδατωμένη

Οι εξάψεις και ο νυχτερινός ιδρώτας μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Φρόντισε να πίνεις τουλάχιστον οχτώ ποτήρια νερό την ημέρα για να εξασφαλίσεις ότι προσλαμβάνεις αρκετά υγρά. Ένα επιπλέον όφελος είναι ότι έτσι διατηρείται και το δέρμα σου ενυδατωμένο και μειώνονται οι λεπτές ρυτίδες και γραμμές.

Εκπαιδεύσου σε τεχνικές μείωσης του άγχους

Εάν δεν το κάνεις ήδη, η ενασχόληση με τη γιόγκα και η εξοικείωση με τεχνικές όπως οι βαθιές εισπνοές και ο διαλογισμός μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, στον οργανισμό σου. Η αυξημένη κορτιζόλη αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη και αύξηση βάρους καθώς και τα ορατά σημάδια της γήρανσης. Η μείωση των επιπέδων της με τη βοήθεια τεχνικών μείωσης του άγχους μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μια πιο στοχευμένη πρακτική συμβουλή: Εάν νιώθεις ότι ξεκινά ένα κύμα έξαψης, δοκίμασε βαθιές εισπνοές. Είσπνευσε για 5-6 δευτερόλεπτα, κράτα τον αέρα για τον ίδιο χρόνο και έκπνευσε και πάλι για 5-6 δευτερόλεπτα.

Μίλησε σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεσαι

Μπορεί να είναι μια στενή συνεργάτιδά σου ή η προϊσταμένη σου το πρόσωπο που θα επιλέξεις για να μοιραστείς μαζί του τη φάση που διανύεις. Ακόμη και το ότι θα έχεις μιλήσει σε κάποιον για την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματα που σε ταλαιπωρούν θα συμβάλει στη μείωση του άγχους και κατ’ επέκταση στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων!

Ξεκίνα μία τακτική φυσική δραστηριότητα

Μπορεί να είναι το περπάτημα ή μία προπόνηση χαμηλής έντασης ή κάτι πιο έντονο όπως HIIT προγράμματα ή πλειομετρική! Ό,τι κι αν διαλέξεις σίγουρα θα μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αφού η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου και όλα αυτά μαζί συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο του άγχους. Επιπλέον, η τακτική φυσική δραστηριότητα θα βελτιώσει τη λειτουργία των αρθρώσεων και των μυών και θα έχεις καλύτερη ισορροπία και σταθερότητα μεγαλώνοντας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i