Είσαι σίγουρη ότι δεν έχεις κολλήσει Όμικρον; Τι απαντά έρευνα;

Υπάρχουν αρκετοί γύρω μας που λένε ότι "ακόμη δεν έχουν κολλήσει κορονοϊό". Η νέα αυτή έρευνα σχετικά με την Όμικρον μάλλον θα τους κάνει να το ξανασκεφτούν...

γυναίκα ίωση καλοκαίρι πονόλαιμος istock

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Netw Open, έδειξε κάτι που απαντά σε πολλούς γύρω μας που αναρωτιούνται γιατί δεν έχουν κολλήσει (ακόμη) κορονοϊό: Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το 56% των ατόμων που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Omicron δεν το γνώριζε. 

Πόσο πιθανό είναι να έχουμε νοσήσει με Όμικρον και να μην το γνωρίζουμε;

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία ενηλίκων υπαλλήλων και ασθενών ενός ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου που είχαν εγγραφεί σε ορολογική μελέτη για COVID-19 στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες είχαν 2 ή περισσότερες μετρήσεις αντισωμάτων αντι-νουκλεοκαψιδικού IgG (IgG-N) με διαφορά τουλάχιστον 1 μήνα η μία από την άλλη, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα μετά το τέλος μιας τοπικής αιχμής της παραλλαγής Delta (15 Σεπτεμβρίου 2021) και μια επόμενη μετά την έναρξη μιας τοπικής αιχμής της παραλλαγής Omicron (15 Δεκεμβρίου 2021). Στο δείγμα της παρούσας μελέτης συμπεριλήφθηκαν ενήλικες με ενδείξεις νέας λοίμωξης SARS-CoV-2 που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου αύξησης της παραλλαγής Omicron ως τις 4 Μαΐου 2022.

Διαβάστε Επίσης

Από τους 210 συμμετέχοντες (μέση ηλικία τα 51 έτη και 65% γυναίκες) με ορολογικές ενδείξεις πρόσφατης λοίμωξης από την παραλλαγή Omicron, 44% επέδειξαν επίγνωση πρόσφατης λοίμωξης, ενώ 56% ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν τη μολυσματική τους κατάσταση. Μεταξύ εκείνων που δεν γνώριζαν, 10% ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα, τα οποία απέδωσαν σε κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη εκτός SARS-CoV-2. Σε στατιστικές αναλύσεις που έλαβαν υπόψη δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά, οι συμμετέχοντες που ήταν υπάλληλοι υγειονομικής περίθαλψης του ιατρικού κέντρου ήταν πιο πιθανό από τους μη εργαζόμενους να γνωρίζουν την πρόσφατη λοίμωξη από την παραλλαγή Omicron. 

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δηλώνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες με πρόσφατη λοίμωξη από την παραλλαγή Omicron δεν γνώριζαν τη λοιμώδη κατάστασή τους και ότι η ευαισθητοποίηση ήταν υψηλότερη μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τους μη εργαζομένους, αλλά ακόμα και σε αυτούς χαμηλή συνολικά. Η άγνοια αυτή μπορεί να αποτελεί έναν εξαιρετικά διαδεδομένο παράγοντα που σχετίζεται με την ταχεία μετάδοση του κορονοϊού από άτομο σε άτομο μέσα στις κοινότητες.

Τα κύρια σημεία της μελέτης συνόψισαν για εμάς οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Ελένη Μάγειρα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας), Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Παρασκευή Κατσαούνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας),  και Δημήτριος Παρασκευής (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής). 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i