"Γρίπη καλοκαιριάτικα;" - Κι όμως, πολλοί, επιστρέφουν με γρίπη από τις διακοπές

Δεν είναι συνηθισμένο να μιλάμε για γρίπη αυτή την εποχή, ωστόσο φέτος δείχνει να έχει ασυνήθιστη έξαρση και ιδίως ανάμεσα στους νέους και όσους επιστρέφουν από διακοπές σε νησιά.

ίωση γρίπη κορονοϊός διακοπές καλοκαίρι istock

Δεν είναι ένας, δεν είναι δύο... είναι πολύ περισσότεροι οι φίλοι και γνωστοί μου που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κόλλησαν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους γρίπη αυτό το καλοκαίρι! Φαίνεται πως οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν τα δεδομένα για την υγεία μας συνεχίζονται αφού μας "αναγκάζουν" να μιλήσουμε για γρίπη Η1Ν1 προτού καλά καλά μπει το φθινόπωρο!

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι η γρίπη

Πριν πούμε περισσότερα ας δούμε τον ορισμό του ΕΟΔΥ για την γρίπη. "Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο) ενώ η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο".

Υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα κρούσματα γρίπης αυτή την εποχή; 

Οι περισσότεροι ειδικοί μας καθησυχάζουν. Μία γρίπη, ακόμη και η Η1Ν1, είναι μια ίωση που μπορεί να μας ταλαιπωρήσει λιγότερο ή περισσότερο, σύντομα όμως θα περάσει ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού μας. 

Ένα άλλο στοιχείο που δεν γνωρίζουμε είναι εάν ειδικά φέτος έχουμε αυξημένα κρούσματα γρίπης το καλοκαίρι ή εάν απλά αυτά εντοπίζονται λόγω του ελέγχου που κάνουμε όλοι όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα. 

Ωστόσο σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι είναι όντως αυξημένα τα κρούσματα γρίπης και οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί στην ατομική μας υγιεινή. 

Διαβάστε Επίσης

Covid-19 ή γρίπη; 

Αυτή είναι μία εύλογη απορία, αφού όποιος παρουσιάζει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πονόλαιμο, βήχα, πυρετό, κόπωση θα πρέπει να κάνει τεστ για κορονοϊό - το οποίο, σημειωτέον, αρχικά μπορεί να βγαίνει αρνητικό, ειδικά εάν είμαστε εμβολιασμένοι και υπάρχουν ήδη αντισώματα στον οργανισμό. 

Σε κάθε περίπτωση, είτε είναι κορονοϊός είτε γρίπη, τα συμπτώματα μοιάζουν και είναι σημαντικό να απομονωθούμε και να πάρουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις για τον εαυτό μας και τον κοινωνικό μας περίγυρο. 

Στην περίπτωση που στο σπίτι μας υπάρχουν ευπαθή μέλη, όπως ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ένα τεστ γρίπης ή ένα μοριακό τεστ για τον κορονοϊό μπορεί να μας δώσει την απάντηση για το ποια ίωση μας ταλαιπωρεί και ποια μέτρα προστασίας οφείλουμε να λάβουμε. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i