"Να πάω για μπάνιο στη θάλασσα τον Οκτώβριο;" Εννοείται ναι!

Το άρθρο αυτό γράφτηκε αρχές Σεπτεμβρίου και μας παρακινούσε να συνεχίσουμε αυτή την τόσο καλή για την υγεία μας συνήθεια, τα μπάνια στη θάλασσα, όλο τον μήνα. Ε, τώρα, θα το πούμε και για τον Οκτώβριο!

γυναίκα θάλασσα παιχνίδια καλοκαίρι istock

Πολλοί από εμάς αγαπάμε να μπαίνουμε στη θάλασσα όταν το νερό είναι δροσερό - έτσι απολαμβάνουμε περισσότερο το μπάνιο μας. Άλλοι -πιθανότατα εξίσου πολλοί- προτιμούν το κολύμπι σε πιο ζεστό νερό. Ε, φέτος οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν τους δεύτερους αφού οι θάλασσές μας είναι ακόμη πολύ ζεστές - και μάλιστα πιο ζεστές από το μέσο όρο για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Γιατί φέτος η θάλασσα είναι πιο ζεστή;

Το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από την απουσία ισχυρών βορείων ανέμων κατά το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου, ενώ αντιθέτως τον Ιούλιο τις 25 από τις 31 ημέρες του μήνα καταγράφηκε ισχυρό μελτέμι, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αντίθετα, μόλις σε 13 ημέρες του Αυγούστου καταγράφηκαν ριπές ανέμου άνω των 50 χιλιομέτρων/ώρα. Η αιτία της απουσίας ισχυρών βορείων ανέμων στη χώρα μας ήταν η συχνή παρουσία χαμηλών πιέσεων πάνω από την Κεντρική Μεσόγειο, που επεκτείνονταν προς τη χώρα μας κυρίως το δεύτερο μισό του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι και τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν μόλις 11 ημέρες με ισχυρό μελτέμι.

Ως κριτήριο για τον χαρακτηρισμό μιας ημέρας με ισχυρό μελτέμι τέθηκε το όριο των 50 χλμ/ώρα ως μέγιστη ριπή ανέμου στο σταθμό του ΕΑΑ στην Τήνο (Δημαρχείο). Στο σύνολο των 62 ημερών της χρονικής περιόδου 1ης Ιουλίου ως 31 Αυγούστου, κατά τα 14 τελευταία έτη ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους ανέμους κυμαινόταν από 20 ημέρες το 2014 ως 47 ημέρες το 2016 (που ήταν και το έτος με τα περισσότερα μελτέμια).

Η εξασθένηση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο Πέλαγος στο δεύτερο μισό του Αυγούστου είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας. Με βάση δορυφορικές μετρήσεις στις 10 Αυγούστου και στις 29 Αυγούστου 2022 αντίστοιχα για σύγκριση, παρουσιάστηκε σε αυτό το χρονικό διάστημα άνοδος των τιμών θερμοκρασίας στο Ανατολικό Αιγαίο και στις Κυκλάδες κατά περίπου 2,5 βαθμούς Κελσίου. Οι θερμοκρασίες κατά τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου κυμαίνονται πλέον ελαφρώς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Τι γίνεται όμως αν θέλεις να συνεχίσεις το κολύμπι και τον Οκτώβριο;

Αυτό μπορώ να το απαντήσω μόνο με βάση την προσωπική μου εμπειρία, καθώς κάθε χρόνο παρατείνω... το καλοκαίρι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Νομίζω ότι μια χρονιά έχει τύχει να κολυμπήσω και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Αυτό που θέλω να σου πω για να μη μακρηγορώ είναι ότι η θάλασσα παραμένει ανεκτά ζεστή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Εάν μάλιστα έχει ήλιο, τότε μη διστάσεις να παρατείνεις τα μπάνια σου όσο μπορείς. Μόνο καλό μας κάνει η επαφή με τη θάλασσα και το θαλασσινό νερό!

Διαβάστε Επίσης

 Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i