Υπάρχει τρόπος να απαλλαγείς από το σπυράκι που μόλις εμφανίστηκε στο πρόσωπό σου; (χωρίς να το σπάσεις!)

Τι προτείνουν οι ειδικοί και ποια είναι η καλύτερη και γρηγορότερη λύση.

σπυρακια iStock

"Δεν φαίνεται όσο νομίζεις". Αυτό θα σου πει η καλύτερη φίλη σου όταν τη ρωτήσεις αν φαίνεται το σπυράκι που μετά μανίας κρατήθηκες για να μη σπάσεις και δεν έχει άδικο. Σίγουρα, η εικόνα του αποστήματος που εμφανίστηκε στο πρόσωπό σου είναι καλύτερη από εκείνη που νομίζεις πως βλέπεις στον καθρέφτη, ωστόσο δεν είναι και η επιθυμητή. 

Όταν το "καταραμένο" σπυράκι κάνει ξαφνική εμφάνιση, πόσο μάλλον μία ημέρα πριν από ένα σημαντικό event, το προτιμότερο είναι να μην το σπάσεις, όσο δελεαστικό κι αν σου φαίνεται. Μπορεί στην αρχή να μοιάζει πως με αυτό τον τρόπο θα φύγει γρηγορότερα, όμως στην πραγματικότητα θα δυσκολέψει την επούλωση. Βέβαια, είναι αλήθεια πως αν δεν κάνεις κάτι, δεν σημαίνει πως θα φύγει διά μαγείας. Τουλάχιστον, όμως, θα έχεις αποφύγει να αποκτήσεις ένα νέο σημάδι στο πρόσωπό σου. 

Τι προτείνουν οι ειδικοί;

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Suzanne Friedler, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Προκειμένου να αποφύγεις τις ατέλειες, πρέπει να ακολουθείς μία σωστή skincare ρουτίνα, την οποία δεν πρέπει να αμελείς καθημερινά. Παράλληλα, πρέπει να παρακολουθήσεις τι είναι αυτό που σου προκαλεί την ακμή και να προσπαθήσεις να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές σου. Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί μία λύση για το σπυράκι που μόλις εμφανίστηκε, καθώς δεν σου βρίσκεται εύκαιρη κάποια μηχανή του χρόνου. Έτσι, τι μπορούμε να κάνουμε στην πράξη;

Πώς θα διαχειριστούμε το σπυράκι που εμφανίστηκε;

Αφού αποφύγεις να σπάσεις το σπυράκι σου, μία άλλη συμβουλή στην οποία πρέπει να πεις "πάσο", είναι η οδοντόκρεμα. Μπορεί να σε συμβούλευσε η γιαγιά σου να το κάνεις, γιατί τότε αυτή η σπιτική συνταγή ήταν της μόδας, ωστόσο η οδοντόκρεμα οφείλει να παραμείνει στην οδοντόβουρτσα, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει ενόχληση στο δέρμα σου και να εμφανίσει μαύρα στίγματα στην περιοχή. Τι να χρησιμοποιήσεις στην περίπτωση που το σπυράκι κάνει εμφάνιση αργά το βράδυ;

Υπεροξείδιο του βενζολίου

Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα συστατικά που ενδείκνυνται για τα σπυράκια, καθώς σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή. Επειδή είναι αρκετά δραστικό και μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στο πρόσωπο, καλύτερα να το χρησιμοποιείς με προσοχή και αφού το έχεις τεστάρει στον λαιμό σου ή στο εσωτερικό του αγκώνα σου για τυχόν αντιδράσεις. Καλύτερα, λοιπόν, να επιλέξεις ένα προϊόν που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο συστατικό και λειτουργεί ως τοπική θεραπεία. 

Σαλικυλικό οξύ

Ένα ακόμα διάσημο συστατικό που μάχεται την ακμή και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε τοπικές θεραπείες, σαπούνια καθαρισμού, ακόμα και σε σέρουμ. Στην ουσία, το σαλικυλικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, ενώ παράλληλα μπορεί να αντιμετωπίσει και την κυστική ακμή. 

Patch για σπυράκια

Αν και είναι trend των τελευταίων ημερών, αποτελεί μία καλή επιλογή για να απαλλαγείς από το σπυράκι της προηγούμενης ημέρας. Ειδικότερα, τα patch για σπυράκια που είναι κατασκευασμένα από υδροκολλοειδή, καταφέρνουν να τραβήξουν την υγρασία από το δέρμα και να τη δεσμεύσουν σε μία γέλη, , απομακρύνοντάς την από την επιφάνεια του δέρματος. Παράλληλα, διατηρούν το δέρμα αποστειρωμένο και προλαμβάνουν τη φλεγμονή, αν και δεν σκοτώνουν τα βακτήρια. Επιπλέον, θυμήσου πως το σημαντικότερο είνα ότι θα κρατήσει τα χέρια σου μακριά από την περιοχή.

Κρέμα υδροκορτιζόνης

Αν ωστόσο χρειάζεσαι κάτι άμεσο για να καλύψεις την ατέλεια, η Friedler προτείνει μία πολύ μικρή ποσότητα κρέμας υδροκορτιζόνης. Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε πως η γιατρός υπογραμμίζει πως τα τοπικά στεροειδή μπορεί να προκαλέσουν λέπτυνση του δέρματος ύστερα από υπερβολική χρήση.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i