Ψωριασική αρθρίτιδα: Μύθοι και αλήθειες γι' αυτό το συχνό αυτοάνοσο

Η ψωριασική αρθρίτιδα ανήκει στις αυτοάνοσες παθήσεις, παθήσεις που αφορούν πολλές γυναίκες και που δυστυχώς συχνά αργούν να διαγνωστούν.

ψωριασική αρθρίτιδα iStock

Όσο κι αν πρόκειται για μια σχετικά γνωστή ασθένεια, λίγοι συμβαίνει να γνωρίζουν πώς ακριβώς εξελίσσεται στον οργανισμό η ψωριασική αρθρίτιδα. Ο περισσότερος κόσμος είναι εξοικειωμένος με τα συμπτώματα της ψωρίασης, που αφορούν κόκκινα σημάδια και κνησμό, ωστόσο η ψωριασική αρθρίτιδα έχει να κάνει με πόνο και ακαμψία των αρθρώσεων. Επειδή όμως ενδέχεται ο κόσμος να μπερδεύει την ασθένεια με κάποια άλλη, αποφασίσαμε να λύσουμε απορίες και να καταρρίψουμε μύθους για αυτή. 

Διαβάστε Επίσης

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι αυτοάνοσο νόσημα

Αλήθεια: Ναι, είναι αλήθεια πως η ψωριασική αρθρίτιδα αποτελεί μία αυτοάνοση ασθένεια και εξελίσσεται όπως κάθε άλλη, λες και το ίδιο το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του. Στην περίπτωση της Ψ.Α. το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τους υγιείς ιστούς των αρθρώσεων.  

Η ψωριασική αρθρίτιδα επηρεάζει μεγαλύτερο ηλικιακά πληθυσμό

Μύθος: Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει όλα τα ηλικιακά γκρουπ, ωστόσο εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες από 30 έως 50 ετών, όπως εξηγεί ο Εθνικός Οργανισμός Ψωρίασης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εντοπισθεί και στα παιδιά.

Αν έχεις ψωρίαση παθαίνεις αυτόματα ψωριασική αρθρίτιδα

Μύθος: Δεν είναι απαραίτητο οι ασθενείς με ψωρίαση να εμφανίσουν το αυτοάνοσο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 30% των ανθρώπων που έχουν ψωρίαση, εμφανίζουν αργότερα ψωριασική αρθρίτιδα, πράγμα που σημαίνει πως η πλειοψηφία δεν θα εμφανίσει τέτοια συμπτώματα. Πιθανό είναι για τους ασθενείς με ψωρίαση να αναπτύξουν επίσης ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Άνθρωποι με ψωριασική αρθρίτιδα έχουν τα ίδια συμπτώματα

Μύθος: Δεν συμβαίνει όλοι οι άνθρωποι που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα να εντοπίζουν τα ίδια συμπτώματα. Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί μία μεγάλη ποικιλία, κάνοντας δυσκολότερη τη διάγνωση. Πιο αναλυτικά, ανάμεσα στα συμπτώματα που είναι τα συχνότερα της ψωριασικής αρθρίτιδας συναντούμε τα παρακάτω: εξανθήματα και ξηρά σημεία, ανώμαλη υφή των νυχιών, κόκκινα μάτια, πρησμένες αρθρώσεις, δυσκολία στην κίνηση, κούραση, δυσκολία στον ύπνο.

Αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν, δεν ήταν ψωριασική αρθρίτιδα

Μύθος: Δεν σημαίνει ότι αν σταματήσουν τα έντονα συμπτώματα, τότε ήταν κάτι άλλο από το αυτοάνοσο νόσημα. Ειδικότερα, υπάρχουν περίοδοι όπου παρατηρείται έξαρση και άλλες με μείωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, μιλάμε για μία χρόνια ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι το άτομο θα την αντιμετωπίζει για όλη του τη ζωή. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i