Η Michelle Obama μίλησε ανοιχτά για την εμμηνόπαυση, ώστε να το κάνουν κι άλλες γυναίκες μετά από εκείνη

Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε και στις ελάχιστες πληροφορίες που υπάρχουν για το θέμα.

Michelle Obama Splash News / Ideal Image

Γιατί η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα ζήτημα ταμπού; Για τη Michelle Obama, η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει ριζικά, επιθυμώντας να διαγράψει το στίγμα που ακολουθεί το συγκεκριμένο στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας. Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ μίλησε στο περιοδικό People για τη δική της εμπειρία, θέλοντας να βοηθήσει περισσότερες γυναίκες να εξοικειωθούν με το κομμάτι αυτό που είναι μέρος της ζωής τους. 

Σε παλαιότερη συνέντευξή της, λίγο πριν μπει στη δεκαετία των 50 ήθελε να μάθει για την κατάσταση στην οποία θα εισερχόταν. Εκείνο που φυσικά παρατήρησε, ήταν ότι δεν υπήρχε πολλή πληροφόρηση, πράγμα που ισχύει μέχρι σήμερα, παρά τα βήματα που έχουν σημειωθεί. Περίπου 8 χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να πιστεύει πως υπάρχουν πολλά ακόμα που οι γυναίκες πρέπει να μάθουν.

Όμως, σε αντίθεση με τις παλαιότερες γενιές, πλέον οι γυναίκες συζητούν τα πράγματα που τους συμβαίνουν, λαμβάνοντας υποστήριξη η μία από την άλλη. Αυτό δήλωσε πως κάνει και η ίδια η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, ούσα μέλος σε ένα γκρουπ φίλων που μαζί συζητούν την κατάσταση που όλες βιώνουν. "Το βρίσκω αυτό όταν συναντιόμαστε και κινούμαστε και γελάμε και μετά περνάμε λίγο χρόνο για να συζητήσουμε το τι βιώνουμε. Τι είναι οι εξάψεις; Έχουμε φίλες γύρω από το τραπέζι που είναι γυναικολόγοι, οι οποίες έχουν πραγματικές πληροφορίες. Όλο αυτό μας κρατάει ψυχολογικά ψηλά", εξήγησε. 

Παράλληλα, η ίδια αποκάλυψε πως πλέον εντοπίζει διαφορές και στον τρόπο με τον οποίο γυμνάζεται- κάτι που προωθούσε ένθερμα όταν έμενε ακόμα στον Λευκό Οίκο, μέσω της μεγάλης καμπάνιας της να παρακινήσει τον αμερικανικό λαό να βάλει την άσκηση στη ζωή του, εξαιτίας των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας που σημείωναν οι ΗΠΑ. "Κάποιες από αυτές είναι εμμηνόπαυση, κάποιες λόγω γήρανσης. Βρίσκω ότι δεν μπορώ να σπρώξω τον εαυτό μου τόσο σκληρά όσο συνήθιζα. Αυτό δεν λειτουργεί για εμένα. Ότι μόλις τραυματίσω έναν μυ ή τραβήξω κάτι, είμαι εκτός. Η αποθεραπεία δεν είναι η ίδια", σημείωσε. 

Γι' αυτό πλέον το πρόγραμμα γυμναστικής της επικεντρώνεται στην ευλυγισία, κάνοντας λιγότερη αερόβια άσκηση και περισσότερο stretching. "Καταλήγεις να ισορροπείς μεταξύ του να είσαι αρκετά fit και να είσαι αρκετά ευγενική με το σώμα σου για να μείνεις στο παιχνίδι", πρόσθεσε.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της, η Obama είχε πει δημόσια πως ύστερα από καθοδήγηση του γιατρού της, είχε ξεκινήσει θεραπεία με ορμόνες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εξάψεις. "Έπρεπε να δουλέψω με τις ορμόνες και αυτό είναι νέες πληροφορίες που μαθαίνουμε. Πριν υπήρχαν έρευνες που έλεγαν πως οι ορμόνες είναι κακές. Ήταν το μόνο που ακούγαμε. Τώρα ανακαλύπτουμε πως η έρευνα δείχνει πως αυτές οι μελέτες δεν ήταν απόλυτα ολοκληρωμένες και πως υπάρχουν οφέλη στη θεραπεία αντικατάστασης ορμονών", είχε δηλώσει το 2020.

Όσο για τα υπόλοιπα συμπτώματα, αν και είχε παρατηρήσει αλλαγές στη διάθεσή της, το ίδιο δεν συνέβη τόσο με το βάρος της. "Ποτέ δεν συνήθιζα να ζυγίζω τον εαυτό μου. Δεν είναι ότι προσπαθώ να μένω στα νούμερα, όμως όταν βρίσκεσαι στην εμμηνόπαυση, έχεις αυτή την αργή αλλαγή που δεν συνειδητοποιείς", εξήγησε η Obama, αποκαλύπτοντας, όμως, πως δεν χώραγε στα περσινά της ρούχα. "Πρέπει να είμαι πιο προσεκτική, όχι εμμονική, αλλά προσεκτική", πρόσθεσε.

Εκείνο που κρατάει από όλη αυτή την εμπειρία, είναι ότι νιώθει ευλογημένη και τυχερή που ύστερα από την αλλαγή που βίωσε ο οργανισμός, το δέρμα της παραμένει υγιές και τα μαλλιά της βρίσκονται ακόμα στο κεφάλι της. "Είμαι ακόμα σωματικά ενεργή και ο στόχος μου είναι αντί να έχω τα χέρια της Michelle Obama, είναι απλά να συνεχίζω να προχωράω", δήλωσε, σημειώνοντας πως "αν μπορώ να περπατάω και να κινούμαι, δεν χρειάζεται να τρέχω. Δεν χρειάζεται να τους περάσω όλους".

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i