Τα πιο συχνά συμπτώματα της Long Covid

Νέα μελέτη από τη Γαλλία βρίσκει όχι μόνο πια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της Long Covid αλλά και σε ποιους μπορεί να επιμείνουν για περισσότερο καιρό.

ίωση βήχας γρίπη κορονοϊός istock

Σίγουρα έχεις ακούσει τη Long Covid - και ενδεχομένως κάποιοι γύρω σου που νόσησαν από κορονοϊό να υποφέρουν από παρατεταμένα συμπτώματα. Νέα δημοσίευση στην επιθεώρηση JAMA Network Open με θέμα τα μακροχρόνια συμπτώματα μετά από οξεία λοίμωξη COVID-19 και τους παράγοντες που σχετίζονται με την επίλυσή τους φέρνει στο φως περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε Επίσης

Long Covid: Τα συμπτώματα που "επιμένουν"


Στη συγχρονική μελέτη συμμετείχαν 53.047 ασθενείς από 3 ομάδες ενηλίκων της Γαλλίας που συμπεριλήφθηκαν σε μια πανεθνική έρευνα σχετικά με τη λοίμωξη από SARS-CoV-2. Ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια με λεπτομέρειες για τα επίμονα συμπτώματα, τη διάρκειά τους καθώς και την διάγνωση του SARS-CoV-2 με εξέταση PCR.

Συνολικά έλαβαν μέρος 3.972 συμμετέχοντες (2.531 γυναίκες) με μέση ηλικία τα 50,9 έτη) οι οποίοι είχαν νοσήσει με SARS-CoV-2. Από αυτούς, οι 2.647 (66,6%) ανέφεραν τουλάχιστον 1 σύμπτωμα κατά την οξεία φάση της λοίμωξης. Η μέση διάρκεια της παρακολούθησής τους ήταν 243 ημέρες.

Μεταξύ των 2.647 θετικών ασθενών με συμπτώματα κατά την οξεία φάση, 861 άτομα (32,5%) ανέφεραν τουλάχιστον 1 επίμονο σύμπτωμα  διάρκειας 2 ή περισσότερων μηνών μετά την οξεία φάση. Τα πιο συχνά επίμονα συμπτώματα ήταν δύσπνοια (163 από 614 (26,5%), η αρθραλγία (111 από 413 (26,9%), η ανοσμία ή αγευσία (264 από 978 (27,0%), η κόπωση/καταβολή (378 από 1.832 (20,6%), οι διαταραχές προσοχής ή συγκέντρωσης (84 από 376 (22,3%), η απώλεια μνήμης (70 από 175 (40,0%) και οι διαταραχές ύπνου (154 από 421 (36,6%).

Σε ποιους καθυστέρησε περισσότερο η υποχώρηση των συμπτωμάτων

Από τους συμμετέχοντες με συμπτώματα κατά την οξεία φάση που είχαν τουλάχιστον 1 επίμονο σύμπτωμα κατόπιν, το ποσοστό ήταν 18,4% στους 6 μήνες, 10,1% στους 12 μήνες και 7,8% στους 18 μήνες. Ασθενείς με μεγαλύτερη ηλικία (> 60 ετών), γυναικείο φύλο, ιστορικό κακοήθειας, υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ ≥ 30) και μεγάλο αριθμό συμπτωμάτων κατά την οξεία φάση (> 4), συσχετίστηκαν με βραδύτερη υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Ο Olivier Robineau, ιατρός στο Institut Pierre-Louis d'Epidémiologie et de Santé Publique στο Παρίσι, αναφέρει ότι το γυναικείο φύλο συσχετίστηκε με βραδύτερη επίλυση της ανοσμίας ή της αγευσίας, ενώ η μεγαλύτερη ηλικία, το γυναικείο φύλο, το ιστορικό άγχους ή κατάθλιψης, το ιστορικό καρκίνου, το ιστορικό διαβήτη, η κατανάλωση καπνού, ο υψηλός ΔΜΣ και ο υψηλός αριθμός οξέων συμπτωμάτων συσχετίστηκαν με βραδύτερη επίλυση της καταβολής ενώ η βραδύτερη επίλυση των διαταραχών προσοχής ή συγκέντρωσης συσχετίστηκε μόνο με τη μεγαλύτερη ηλικία.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης υποδηλώνουν την ανάγκη βέλτιστης διαχείρισης των συννοσηροτήτων σε άτομα με μακροχρόνια COVID19  λοίμωξη για την ταχύτερη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων τους. 
 

Τα παραπάνω δεδομένα συνόψισαν για εμάς οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i