Έρευνα: Πώς μπορεί να επηρεάζει τους πνεύμονες το κάπνισμα κάνναβης

Νέα μικρή μελέτη βρίσκει ότι η χρήση κάνναβης δεν είναι ασφαλής επιλογή για την υγεία των πνευμόνων, μπορεί μάλιστα να είναι πιο επιζήμια από το κάπνισμα του τσιγάρου.

κάνναβη iStock

Τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες στον κόσμο αίρρεται η απαγόρευση της χρήσης κάνναβης, πράγμα που σημαίνει πως όλο και περισσότεροι καπνιστές μπορούν να απολαμβάνουν το "τσιγάρο" τους ελεύθερα. Παρόλα αυτά, η χρήση κάνναβης δεν πρέπει να θεωρείται πιο ασφαλής για την υγεία των πνευμόνων. Μία νέα μικρή έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Radiology, μελέτησε ένα δείγμα καπνιστών κάνναβης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως εκείνοι ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στους πνεύμονες. 

Η μελέτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο και το νοσοκομείο της Οττάβα μελέτησαν τις εξετάσεις 56 καπνιστών κάνναβης, 57 μη καπνιστών και 33 καπνιστών συμβατικών τσιγάρων. Ειδικότερα, η ομάδα εξέτασε τις αξονικές θώρακα των συμμετεχόντων, καταλήγοντας σε ορισμένα συμπεράσματα. Να σημειωθεί πως οι εξετάσεις έλαβαν χώρα μεταξύ των ετών 2005 και 2020.

Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι χρήστες κάνναβης είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πνευμονικό εμφύσημα, μία πάθηση που περιλαμβάνει συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, εξαιτίας της καταστροφής των αερόσακων στους πνεύμονες. Παράλληλα, όπως κατέληξαν οι ερευνητές, εμφάνισαν μεγαλύτερα ποσοστά σε ό,τι αφορά άλλες παθήσεις των πνευμόνων, όπως βρογχεκτασίες και πάχυνση του βρογχικού τοιχώματος.

Οι περιορισμοί

Ωστόσο, δεδομένου του μικρού δείγματος και της απαγόρευσης που εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές περιοχές του κόσμου, γίνεται προς το παρόν σχεδόν αδύνατη μία μεγαλύτερη μελέτη και κατ' επέκταση τα πιο έγκυρα αποτελέσματα. "Μπορώ να καταλάβω αν κάποιος καπνίζει πολύ ή για αρκετό καιρό όταν κοιτάω μία αξονική του. Με τη μαριχουάνα να είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής εισπνεόμενη ουσία μετά τον καπνό, ξεκίνησα να αναρωτιέμαι: Πώς μοιάζει μια εισπνοή μαριχουάνας στην αξονική τομογραφία; Θα μπορώ να καταλάβω αν κάποιον είναι καπνιστής κάνναβης; Είναι διαφορετική από τον καπνό τσιγάρου" ανέφερε η Giselle Revah, ακτινολόγος και βοηθός καθηγητή στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οττάβα. 

Όπως προαναφέρθηκε, λοιπόν, τα στοιχεία που εξάχθηκαν από την έρευνα δεν μπορούν να αποτελέσουν απόλυτα δεδομένα, αν λάβουμε υπόψη το περιορισμένο δείγμα της μελέτης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα απέδειξαν πως το 75% των καπνιστών κάνναβης, το 5% των μη καπνιστών και το 67% των καπνιστών "κανονικών" τσιγάρων είχαν εμφανίσει εμφύσημα. Αναμφίβολα, οι ερευνητές έκαναν την αρχή, περιμένοντας μία πιο εμπεριστατωμένη μελέτη, ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν τα δικά τους αποτελέσματα, από τη στιγμή που στη δική τους έρευνα οι 50 από τους 56 καπνιστές κάνναβης, κάπνιζαν επίσης κανονικά τσιγάρα. 

"Το μοναδικό σε αυτή την έρευνα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα μέχρι τώρα που να συγκρίνει τα αποτελέσματα στους καπνιστές τσιγάρων και τους καπνιστές κάνναβης. Για την ακρίβεια, υπάρχει έλλειψη απεικονιστικής έρευνας αναφορικά με τη μαριχουάνα, πιθανώς γιατί είναι ακόμα παράνομη σε πολλά μέρη του κόσμου και σε πολλές πολιτείες της Αμερικής, το οποίο είναι γιατί πιστεύω πως ήμασταν οι πρώτοι που έκαναν ένα πρότζεκτ σαν αυτό", εξήγησε η Revah.

Χωρίς αμφιβολία, η έρευνα αυτή αποτελεί τροφή για σκέψη για τους υπόλοιπους επιστήμονες, προκειμένου να ανακαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά της συγκεκριμένης ουσίας. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i