Εμμηνόπαυση: Γιατί άλλαξε η μυρωδιά του σώματός μου;

Είναι φυσιολογικό να αλλάζουν οι σωματικές οσμές στην εμμηνόπαυση;

μυρωδιά σώματος iStock

Μπαίνοντας στο καινούριο κεφάλαιο της ζωής σου, μπορεί να παρατηρήσεις ορισμένες αλλαγές που θα συντελεστούν στον οργανισμό σου και το σώμα σου, οι οποίες θα σε προειδοποιήσουν για τη νέα φάση που βιώνεις. Ανάμεσα, λοιπόν, στα συμπτώματα που θα δηλώσουν παρουσία με την έλευση της εμμηνόπαυσης, η αλλαγή της μυρωδιάς του σώματος είναι ένα από αυτά. 

Για παράδειγμα, μπορεί να επιστρέψεις στην... εφηβική μυρωδιά της μασχάλης! Δες το σαν την "τελετή λήξης" της "υπέροχης" αυτής διαδρομής της εμμηνόπαυσης. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Ο ιδρώτας, όπως γνωρίζουμε, αποτελείται από διάφορα πεπτίδια, πρωτεΐνες, λιπίδια, οξέα και άλλα στοιχεία, τα οποία αποτελούν το "φυσικό" σαπούνι των βακτηρίων που ζουν στο δέρμα. Όταν λάβει χώρα κάποια αλλαγή στο μικροβίωμα του δέρματος, είτε στα συστατικά του ιδρώτα εξαιτίας της εμμηνόπαυσης, τότε παρατηρείται αλλαγή στη μυρωδιά. 

Πιο αναλυτικά:

  • Δεδομένου ότι κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης παρατηρούνται εξάψεις και ιδρώτας τη νύχτα, αυξάνεται η ποσότητα της εφίδρωσης. Αυτό σημαίνει πως ο ιδρώτας της μασχάλης "θρέφει" περισσότερο τα βακτήρια, οδηγώντας σε εντονότερη μυρωδιά. Παράλληλα, η μεγαλύτερη ποσότητα ιδρώτα μεταβάλλει το μικροβίωμα του δέρματος, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν. 
  • Με τα νέα συμπτώματα στο παιχνίδι, ενδέχεται να βιώνεις αλλαγές και στον τρόπο ζωής σου. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να κοιμάσαι λιγότερο και να αποφεύγεις τη γυμναστική, εξαιτίας της κόπωσης που νιώθεις. Παράλληλα, οι ορμονικές λιγούρες που εμφανίζονται ξαφνικά θα σε κάνουν να καταναλώνεις τροφές που δεν βρίσκονταν μέχρι τώρα στο πρόγραμμά σου, με αποτέλεσμα να οδηγηθείς σε αλλαγές του μεταβολισμού και κατ' επέκταση της μυρωδιάς σου. 
  • Μην ξεχνάμε πως κατά την εμμηνόπαυση σημειώνεται μείωση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης που συνδέεται με την αύξηση της τεστοστερόνης και της κορτιζόλης, στις υψηλές τιμές των οποίων οφείλεται η έντονη μυρωδιά. 
  • Από τη στιγμή που έχεις εξάψεις και κατ' επέκταση ιδρώνεις περισσότερο, χάνεις τα υγρά του σώματός σου και οδηγείσαι σε αφυδάτωση. Αν δεν ενυδατώνεσαι καλά, είναι πιθανό τα υγρά του σώματός σου να είναι πιο συμπυκνωμένα και να μυρίζουν περισσότερο. 

Τι μπορείς να κάνεις;

Στην ουσία, ακολουθείς ό,τι κάνεις μέχρι σήμερα, κάνοντας καθημερινά μπάνιο και χρησιμοποιώντας καλής ποιότητας αποσμητικά. Ωστόσο, δεδομένου ότι μιλάμε για μία νέα κατάσταση, με καινούριες προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τον οργανισμό σου μπορείς :

1) να φοράς ρούχα με καλής ποιότητας υφάσματα που επιτρέπουν στο σώμα σου να αναπνέει και να παραμένει σε καλή θερμοκρασία,

2) να αλλάξεις λίγο τη διατροφή σου, περιορίζοντας ορισμένες τροφές που κάνουν πιο έντονη τη μυρωδιά του σώματός σου όπως τα πικάντικα τρόφιμα, τον καφέ, το αλκοόλ, το σκόρδο και το κρεμμύδι,

3) να προσπαθήσεις να ελέγξεις τις εξάψεις που νιώθεις. Ειδικότερα, μπορείς να προμηθευτείς βοηθητικά "εργαλεία" για να κοιμάσαι καλύτερα, χωρίς να ζεσταίνεσαι, είτε μιλάμε για έναν ανεμιστήρα ή μία κουβέρτα ψύξης, αλλά και να καταφέρεις να διαχειριστείς το καθημερινό σου άγχος, που αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και κατ' επέκταση εντείνει τη μυρωδιά του σώματός σου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i