Maestro: Τα 3 θέματα υγείας που έθιξε το σίριαλ που αγαπήσαμε

Στο Maestro ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης δεν έθιξε μόνο το θέμα της ομοφυλοφιλίας και της ενδοοικογενειακής βίας αλλά έβαλε πολύ "ομαλά" στο σενάριο θέματα υγείας που ενίοτε αποτελούν κοινωνικό στίγμα.

maestro instagram mega

Η σειρά Maestro (Maestro In Blue όπως βγήκε στον "διεθνή αέρα" μέσω του Neftlix) έχει κερδίσει μεγάλη μερίδα του κοινού. Για τα κοινωνικά θέματα που έθιξε χωρίς να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του ο δημιουργός της σειράς Χριστόφορος Παπακαλιάτης έχουμε όλοι συζητήσει. Αυτό όμως που αξίζει να δούμε, έστω σε δεύτερο χρόνο και πλάνο, είναι τα θέματα υγείας που ενσωμάτωσε στο σενάριό του δημιουργώντας εγρήγορση και συμβάλλοντας στο να σβήσει το στίγμα που κάποτε (;) τα περιέβαλε. 

Τα θέματα υγείας που έθιξε ο Παπακαλιάτης στο Maestro

Η ψωρίαση και ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης είναι τα δύο νοσήματα που αναφέρθηκαν στη σειρά.

Ο Σπύρος (Γιώργος Μπένος), ο κακοποιημένος γιος του Χαράλαμπου και τη Μαρίας, παρουσιάζει έξαρση της ψωρίασης, μιας αυτοάνοσης πάθησης που αντιμετωπίζεται πλέον αποτελεσματικά με τις διαθέσιμες θεραπείες. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος ο Σπύρος όσο και η κοπέλα του η Γιάννα μοιάζουν σαν να μην αποδέχονται την πάθηση: Ο μεν Σπύρος δείχνει να ντρέπεται και ενώ ο γιατρός του έχει πει ότι είναι ψωρίαση επιμένει στο περιβάλλον του ότι είναι αλλεργία από τον ήλιο, ενώ η κοπέλα του η Γιάννα διαμαρτύρεται γι' αυτό που έχει στο δέρμα του που γεμίζει το κρεβάτι με "λέπια" και γκρινιάζει η μάνα της. 

Η ψωρίαση είναι μία από τις αυτοάνοσες παθήσεις που ως "ορατή νόσος" έχει επίπτωση στη ζωή των ασθενών, επηρεάζοντας σε κάποιους από αυτούς την κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική τους ζωή και προκαλώντας ακόμη και κατάθλιψη. Η καλή σχέση με τον γιατρό και η τήρηση της θεραπείας συμβάλει στον σημαντικό περιορισμό των συμπτωμάτων. Ωστόσο οι ασθενείς με ψωρίαση θα πρέπει να θυμούνται ότι η πάθηση αυτή μπορεί να συνδέεται και με άλλες παθήσεις και χρειάζεται συμβουλή και παρακολούθηση από το γιατρό τους. 

Διαβάστε Επίσης

Ο Μιχάλης (Αντίνοος Αλμπάνης), ο γιατρός του νησιού, πάσχει από διαβήτη και χρειάζεται να κάνει ενέσεις ινσουλίνης. Είναι νέος, ωραίος και διαβητικός. Η προσθήκη αυτού του χαρακτηριστικού στο ρόλο ενισχύει -λέμε εμείς- την εγρήγορση για τη νόσο, δείχνοντας ότι η "πανδημία" του διαβήτη μπορεί να μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία και το σωματικό μας  βάρος. 

Ας μην ξεχνάμε ότι ο διαβήτης τύπου 1, ή νεανικός διαβήτης, μπορεί να παρουσιαστεί σε μικρά παιδιά, σε εφήβους ή, πιο σπάνια, σε ενήλικες και είναι ο τύπος του διαβήτη που συχνότερα χρειάζεται αντιμετώπιση με ενέσεις ινσουλίνης. 

Ο ρόλος του Μιχάλη όχι μόνο περνά το μήνυμα ότι ο διαβήτης μπορεί να αφορά τον καθένα μας, και είναι σημαντικό να κάνουμε τις ανάλογες εξετάσεις στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου, μας δείχνει επίσης ότι το να κάνει ένας διαβητικός την απαραίτητη ένεση ινσουλίνης είναι κάτι λογικό, απλό και καθημερινό. Κάτι που δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις αλλά είναι μέρος της φαρμακευτικής του αγωγής ώστε να μπορεί να είναι απόλυτα λειτουργικός και  υγιής. Χωρίς άγχος, χωρίς στίγμα, χωρίς άλλο λόγο για συζήτηση. 

Διαβάστε Επίσης

Προγεννητικός έλεγχος και κυστική ίνωση

Η Αλεξάνδρα (Στεφανία Γουλιώτη) σύζυγος του Ορέστη (Χριστόφορος Παπακαλιάτης) ανακάλυψε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη της ότι το μωρό που κυοφορεί θα γεννηθεί με κυστική ίνωση και προχωρά σε αναγκαστική διακοπή της. Η κυστική ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος στην Ελλάδα, με περίπου 800 ασθενείς και έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό φορέων που φτάνει τους 500.000 και ισοδυναμεί με το 4-5% του γενικού πληθυσμού της χώρας. 

Η κυστική ίνωση προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου του εβδόμου χρωμοσώματος. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εμφάνιση ιδιαίτερα παχύρρευστων και αφυδατωμένων εκκρίσεων σε διάφορα όργανα και αδένες του σώματος, με αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή ζωτικών οργάνων και τελικώς στην ανεπάρκεια αυτών. Για τους ασθενείς που βρίσκονται σε αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου μοναδική λύση επιβίωσης είναι η μεταμόσχευση πνευμόνων. 

Αυτό που ακούει η Αλεξάνδρα -και είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα- είναι ότι προφανώς η ίδια και ο Ορέστης είναι φορείς της νόσου χωρίς να το γνωρίζουν και ότι θα μπορούσαν να έχουν ενημερωθεί νωρίτερα για την κατάσταση αυτή στο έμβρυο εάν προχωρούσαν στον κατάλληλο προγεννητικό έλεγχο. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i