Μύθος ή πραγματικότητα: Το τρέξιμο προκαλεί ζημιά στα γόνατα

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας έδωσαν μία σαφή απάντηση πάνω στο θέμα.

τρέξιμο iStock

Όσο κι αν το τρέξιμο συνίσταται από τους ειδικούς ως ένας τρόπος άσκησης, που αποτελεί ιδιαίτερα ωφέλιμος για την υγεία της καρδιάς, συχνά οι ίδιοι προσπαθούν να κάνουν τους ασθενείς τους να αραιώσουν τις προπονήσεις τους, προκειμένου να τους προστατεύσουν από την ολική καταστροφή των αρθρώσεών τους. Ωστόσο, μία έρευνα έδωσε μία απάντηση για το αν πράγματι το τρέξιμο προκαλεί ζημιά στα γόνατα και στις υπόλοιπες αρθρώσεις.

Πόσες φορές έχετε τραυματιστεί κατά την προπόνηση ή το τρέξιμο, με τον ορθοπεδικό σας να σας προτείνει να απέχετε για λίγο ή να ρίξετε γενικότερα ρυθμούς. Σύμφωνα με τον δρα Matthew Hartwell, συνεργάτη ορθοπεδικής χειρουργικής αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, αυτό που παρατηρήθηκε μέσω της έρευνας ήταν πως ένας στους τέσσερις ανθρώπους είχε λάβει σύσταση από τον γιατρό του να μειώσει τον όγκο του τρεξίματός του, ενώ για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα, σχεδόν το 50% των δρομέων ενημερώθηκαν από τους γιατρούς τους να σταματήσουν εντελώς το τρέξιμο. Τι ισχύει όμως;

Η έρευνα και τα σημαντικά ευρήματα

Στην εν λόγω μελέτη για την οποία χρησιμοποιήθηκε μια ηλεκτρονική έρευνα με παρακολούθηση των αποτελεσμάτων 3.804 ατόμων που είχαν εγγραφεί στους μαραθώνιους του Σικάγο το 2019 και το 2021, διαπιστώθηκε ότι το τρέξιμο δεν συνδέεται με καμία αύξηση των βλαβών στις αρθρώσεις. Πιο αναλυτικά, οι δρομείς που είχαν μέση ηλικία τα 44 χρόνια, είχαν τουλάχιστον 15 χρόνια εμπειρία στο τρέξιμο, με τους ερευνητές να ζητούν πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος και άλλους παράγοντες όπως το ιστορικό τρεξίματος και την υγεία του ισχίου ή του γόνατος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο το 7,3% των συμμετεχόντων διαγνώστηκαν με αρθρίτιδα του ισχίου ή του γόνατος, με προηγούμενους τραυματισμούς, τη μεγάλη ηλικία, το ιστορικό και τον δείκτη μάζας σώματος να αποτελούν τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Στην ουσία, όπως υπογράμμισε και ο Hartwell, το σημαντικότερο που εξάχθηκε από την έρευνα αυτή ήταν ότι οι παράγοντες για την αρθρίτιδα και οποιαδήποτε βλάβη των αρθρώσεων είναι οι ίδιοι, είτε μιλάμε για ανθρώπους που έχουν ως χόμπι τους το τρέξιμο, είτε όχι. 

Συνεπώς, το τρέξιμο δεν προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία των αρθρώσεων, παρά την άποψη που κυκλοφορεί, με τον Hartwell να αναφέρει πως ελπίζει τα αποτελέσματα να είναι βοηθητικά για την εκπαίδευση και την ενημέρωση των ειδικών και κατ'επέκταση των ασθενών τους.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i