Σκέψου το: Πίνεις αλκοόλ "κοινωνικά" ή μήπως φλερτάρεις με τη… γκρίζα ζώνη;

Τι αφορά η γκρίζα ζώνη στην κατανάλωση αλκοόλ και πώς θα μάθουμε εάν "κινούμαστε" γύρω από αυτήν.

Φίλοι που πίνουν κοκτέιλ - αλκοόλ istock

Προφανώς δεν ανήκεις στην κατηγορία των αλκοολικών! Πίνεις ένα δυο ποτά στο μπαρ με την παρέα, μερικά ποτήρια κρασί όταν βγαίνεις για φαγητό, κάνα δυο κοκτέιλ στην παραλία το σούρουπο, ένα ποτό αν σου τη δώσει το βράδυ για να χαλαρώσεις μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά… Στην παραπάνω πρόταση θα μπορούσαμε να "χωράμε" σχεδόν όλοι. Ωστόσο διάβασα μια μέρα ένα άρθρο για τη γκρίζα ζώνη στην κατανάλωση του αλκοόλ και η αλήθεια είναι ότι αγχώθηκα. Και αυτό με παρακίνησε να το ψάξω λίγο περισσότερο και να γράψω τελικά κι εγώ ένα άρθρο με αυτά που έμαθα.

Αλκοολισμός vs κοινωνική κατανάλωση αλκοόλ

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο αλκοολισμό αναφερόμαστε στη διαταραχή χρήσης αλκοόλ. Πρόκειται για τον κλινικό όρο για τον εθισμό στο αλκοόλ, μία κατάσταση που τελικά προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο και καθιστά δύσκολη τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ: Κάποιος που πάσχει από διαταραχή χρήσης αλκοόλ θα συνεχίσει να πίνει ακόμη και όταν αντιμετωπίζει σοβαρές συνέπειες από τη συνήθεια αυτή.

Η διαφορά μεταξύ της διαταραχής χρήσης αλκοόλ και της γκρίζας ζώνης στην κατανάλωση αλκοόλ είναι ότι δεν πληρούνται (ακόμη;) τα κριτήρια για τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ. Σε αυτή τη λεγόμενη γκρίζα ζώνη ανήκουν άνθρωποι που δεν καταναλώνουν αλκοόλ σε πολύ μεγάλες ποσότητες και που έχουν την ικανότητα να ελέγχουν την κατανάλωσή του.

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι, λοιπόν, η "γκρίζα ζώνη" στην κατανάλωση αλκοόλ;

Ο όρος αναφέρεται σε ένα επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ που τοποθετείται κάπου ανάμεσα στη μέτρια και την "προβληματική" κατανάλωση. Δεν είναι αλκοολικός κάποιος που πίνει αλκοολούχα ποτά στην καθημερινότητά του ή που προσπαθεί συνειδητά να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ (για λόγους υγείας, για καλύτερη διατροφή ή ακόμη και για περιορισμό των θερμίδων του). Μπορεί όμως αυτός που δεν-είναι-αλκοολικός σταδιακά να φτάσει να καταναλώνει όλο συχνότερα και όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ ώσπου να αρχίσει βλέπει τις συνέπειες από αυτή τη συνήθεια/εθισμό. Κάπου εκεί βρίσκεται η γκρίζα ζώνη. Εάν το τοπίο σου φαίνεται ακόμη… γκρίζο, τα παρακάτω θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα τι σημαίνει:

* Ας ξεκινήσουμε με το τι σημαίνει "μέτρια" κατανάλωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι πάνω από μία δόση αλκοόλ τη μέρα για τις γυναίκες και όχι πάνω από δύο για τους άντρες.

* Η περιστασιακή μεγάλη κατανάλωση περιγράφεται ως τέσσερα ή περισσότερα ποτά σε μία μέρα για τις γυναίκες και πέντε ή περισσότερα για τους άντρες.

* Κάποιος θεωρείται ότι πίνει πολύ εάν ξεπερνά αυτά τα όρια τουλάχιστον πέντε ημέρες το μήνα.

Αυτοί που κινούνται στη γκρίζα ζώνης πίνουν περισσότερο αλκοόλ από αυτό που αντιστοιχεί στη μέτρια κατανάλωση. Και παρότι αυτή η κατανάλωσης μπορεί να λογίζεται ως επικίνδυνη για την υγεία τους, δεν πληρούν ακόμη τα κριτήρια για την διαταραχή του αλκοολισμού.

Διαβάστε Επίσης

Ενδείξεις και συμπτώματα ότι ίσως έχεις μπει στη γκρίζα ζώνη της κατανάλωσης αλκοόλ

Προφανώς μιλάμε γενικά και κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, το ίδιο και οι συνήθειές του, αλλά κάποια "συμπτώματα" θεωρούνται κοινά στους πότες της γκρίζας ζώνης:

* Σωματικές παρενέργειες, όπως hangover, μετά από μια νύχτα ποτού που σημαίνει ότι το σώμα σου σου λέει ότι το έχεις όντως παρακάνει.

* Έρχονται στιγμές που αγχώνεσαι σχετικά με τη σχέση σου με το ποτό, για το μήπως πίνεις πάρα πολύ ή μήπως οι άλλοι σε κρίνουν αρνητικά.

* Νιώθεις ότι έχεις ανάγκη το αλκοόλ προκειμένου να χαλαρώσεις ή να διασκεδάσεις με φίλους. Είναι σαν απαραίτητο συστατικό για κάθε σου έξοδο.

* Περνάς περιόδους που αποφασίζεις να μην πίνεις καθόλου, το καταφέρνεις αλλά τελικά αποφασίζεις ότι η ζωή είναι πιο ωραία όταν τη συνοδεύεις με μερικά ποτηράκια κρασί.

* Συνειδητοποιείς κάποια μέρα ότι έχει αυξηθεί η αντοχή σου στο αλκοόλ και χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα για να χαλαρώσεις ή να διασκέδασεις.

Το βρίσκεις καλή ιδέα να μειώσεις ή να κόψεις εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ;

Εάν όλα τα παραπάνω σε παρακινούν να πίνεις λιγότερο αλκοόλ, για οποιονδήποτε λόγο, οι παρακάτω τακτικές θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Σκέψου σε τι σε "βοηθάει" το ποτό: Εάν πίνεις πέρα από αυτό που θεωρείται μέτριο, ίσως ήρθε η ώρα να αναλογιστείς τι είναι αυτό που σου προσφέρει το ποτό, καθώς το αλκοόλ πιθανότατα εξυπηρετεί κάποιου είδους λειτουργία στη ζωή σου. Αν πίνεις παραπάνω για να κοινωνικοποιηθείς, ίσως θα μπορούσες να συμμετάσχεις σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν αλκοόλ, όπως για παράδειγμα να μπεις σε ένα γκρουπ ομάδα άσκησης, να γραφτείς σε έναν σύλλογο, να ξεκινήσεις ένα χόμπι... Μπορεί να συνειδητοποιείς ότι πίνεις παραπάνω απ’ όσο θα ήθελες προκειμένου να χαλαρώσεις ή να αντιμετωπίσεις το άγχος. Μόλις εντοπίσεις τον λόγο πίσω από την κατανάλωση αλκοόλ, μπορείς να αναζητήσεις εναλλακτικές δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς κάποιες δυσκολίες χωρίς να χρησιμοποιείς ως "λύση" τη βοήθεια από το αλκοόλ.

Δοκίμασε ένα χρονικό διάστημα αποχής: Ακόμη κι αν ξεπερνάς ένα μέτριο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, δεν τίθεται θέμα εθισμού. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να πατήσεις για ένα διάστημα "παύση" στο αλκοόλ, χωρίς να βιώσεις κάποια οργανική συνέπεια. Δοκίμασε να δεις για πόσο διάστημα μπορείς να το αποφύγεις εντελώς. Εάν αυτό συμβαίνει χωρίς να επηρεάζεται η προσωπική και κοινωνική σου ζωή, τότε πιθανότατα βρίσκεσαι στα ευρύτερα όρια της γκρίζας ζώνης, με το ένα πόδι απ’ έξω! Εάν δυσκολεύεσαι, τότε ίσως θα πρέπει να αξιολογήσεις πιο σοβαρά τη σχέση σου με το αλκοόλ.

Παρατήρησε τα οφέλη της διακοπής του αλκοόλ: Μόλις διακόψεις για κάποιο χρονικό διάστημα το αλκοόλ, μπορεί να παρατηρήσεις οφέλη όπως:

  • Βελτιωμένες σχέσεις
  • Μειωμένο άγχος
  • Καλύτερος ύπνος
  • Αυξημένα επίπεδα ενέργειας και παραγωγικότητας
  • Απώλεια βάρους
  • Βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Αν κάνοντας ένα διάλειμμα συνειδητοποιήσεις τα οφέλη της αποχής, μπορεί να ενθαρρυνθείς να μειώσεις μόνιμα ή να κόψεις εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ. 

Μήπως χρειάζεται να ζητήσεις βοήθεια;

Όλα τα παραπάνω μπορεί να σε οδηγήσουν σε σκέψεις και συμπεράσματα. Εάν νιώθεις ότι χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια για να διαχειριστείς τη σχέση σου με το αλκοόλ μη διστάσεις να τη ζητήσεις. Να θυμάσαι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτοδιάγνωση μιας διαταραχής χρήσης αλκοόλ και μόνο οι ειδικοί μπορούν να μας βοηθήσουν. Μπορείς να απευθυνθείς σε κέντρα ψυχικής υγείας σε δημόσιους φορείς, στο ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) ή σε δημόσια νοσοκομεία εάν υποψιάζεσαι ότι η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας.

 

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i