Το "μυστικό" για εξαιρετική όραση και μετά τα 40

Μεγαλώνοντας έχουμε μάθει να μην αποδεχόμαστε "συμβιβασμούς" στη ζωή μας – πόσο μάλλον στην ποιότητα της όρασής μας, σε κοντινή, μακρινή και ενδιάμεση απόσταση.

Γυναίκα που κρατάει κινητό τηλέφωνο istock

Μεγαλώνοντας, έχουμε την εμπειρία και τη γνώση για να απολαμβάνουμε στο έπακρο όσα μας ευχαριστούν και να… κρατάμε τις αποστάσεις μας από τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις. Μεγαλώνοντας, βλέπουμε τη ζωή με άλλα μάτια. Ωστόσο δεν χρειάζεται να… βλέπουμε με άλλα μάτια τα πάντα γύρω μας! Οι μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στην όραση μετά τα 40 είναι αναπόφευκτες, δεν χρειάζεται όμως εξαιτίας τους να αλλάξουμε τις συνήθειες ή την εμφάνισή μας. 

Εάν δεν έχεις ανακαλύψει τους πολυεστιακούς φακούς επαφής ήρθε η ώρα να το κάνεις. Επιλέγοντας τους πολυεστιακούς Φακούς Επαφής ACUVUE® διορθώνεις προβλήματα όρασης σε κοντινές, μακρινές και μεσαίες αποστάσεις, χωρίς να βάζεις και να βγάζεις γυαλιά και χωρίς να κουράζεις τα μάτια σου.

Μήπως έχω πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και συμβαίνει σχεδόν σε όλους μας μετά τα 40, αλλά μπορεί να συμβεί νωρίτερα ή και αργότερα. Οι αλλαγές στην όραση σε αυτές τις ηλικίες συμβαίνουν επειδή ο φακός στο εσωτερικό του ματιού σταδιακά χάνει μέρος της ευκαμψίας του, γεγονός που επιδρά στην ικανότητά μας να βλέπουμε αντικείμενα σε κοντινή απόσταση. Εάν απαντάς "ναι" στα παρακάτω, τότε πιθανότατα έχει ξεκινήσει η πρεσβυωπία.

  • Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διαβάσεις τα μικρά γράμματα;
  • Σε δυσκολεύει η ανάγνωση σε χαμηλό φωτισμό;
  • Απομακρύνεις το χαρτί ή το βιβλίο ή μεγαλώνεις το μέγεθος των γραμμάτων για να διαβάσεις κάποιο κείμενο στον υπολογιστή ή στο κινητό σου;

Άλλα συμπτώματα πρεσβυωπίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Θολή όραση σε χαμηλό φωτισμό
  • Πονοκεφάλους
  • Κούραση των ματιών
  • Καταπόνηση των ματιών μετά την ανάγνωση

Ενώ η πρεσβυωπία δεν είναι κάτι ανησυχητικό, είναι σημαντικό να σκεφτείς τις διαφορετικές επιλογές για τη βελτίωση της όρασής σου, έτσι ώστε να βρεις μία μακροπρόθεσμη λύση που που θα συμβαδίζει με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής.

Γιατί να επιλέξω πολυεστιακούς φακούς επαφής;

Επειδή τα μάτια σου έχουν αλλάξει, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις κι εσύ! Για πολλούς η πρεσβυωπία είναι μια νέα κατάσταση και τα γυαλιά δεν είναι κάτι εύκολο να μπει στην καθημερινότητά τους. Αντίθετα, οι φακοί επαφής μπορούν να είναι μία εξαιρετική επιλογή για καθαρή, σταθερή όραση. Το σημαντικό πλεονέκτημα με τους φακούς επαφής είναι ότι μπορούν εύκολα να ταιριάξουν με τον τρόπο ζωής μας, όποιος κι αν είναι, όποια κι αν είναι η καθημερινότητα και οι συνήθειές σου:

Στην άσκηση: Οι πολυεστιακοί φακοί επαφής είναι απαραίτητοι εάν γυμνάζεσαι καθώς σε βοηθάνε να βλέπεις καθαρά χωρίς γυαλιά – και χωρίς κίνδυνο ατυχήματος.

Στη δουλειά: Με τους πολυεστιακούς φακούς επαφής μπορείς να διαβάζεις μηνύματα, emails, ειδήσεις κ.α, είτε στο κινητό ή στο laptop, χωρίς να χρειάζεται να τεντώσεις το χέρι σου ή να φοράς γυαλιά. Επίσης, γλιτώνεις από το "βάλε βγάλε" τα γυαλιά όταν συνομιλείς με κόσμο και χρειάζεται παράλληλα να κοιτάζεις χαρτιά και οθόνες.

Στην καθημερινότητα: Μπορεί να έχεις συνδέσει στο μυαλό σου τα γυαλιά πρεσβυωπίας με μεγαλύτερες ηλικίες. Όχι ότι δεν μπορούν να είναι όμορφα και με στιλ, αλλά σίγουρα το να φοράς πολυεστιακούς φακούς αντί να βάζεις και να βγάζεις τα γυαλιά σου βοηθάει να συνεχίσεις να αισθάνεσαι και να φαίνεσαι πιο νέα.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τους πολυεστιακούς φακούς επαφής

Μπορεί να χρειαστείς λίγο περισσότερο χρόνο και εξάσκηση για να εφαρμόσεις τους πολυεστιακούς φακούς επαφής σε σύγκριση με τους τυπικούς φακούς και είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει μια εξέταση παρακολούθησης από τον οπτικό ή τον οφθαλμίατρο για τυχόν απαραίτητες προσαρμογές ώστε να σου ταιριάξουν 100% οι νέοι σου φακοί.

Οι ιδανικοί φακοί επαφής εάν δυσκολεύεσαι να εστιάσεις σε κοντινές αποστάσεις

Εάν η πρεσβυωπία σου χτύπησε την πόρτα, απάντησέ της με τους φακούς επαφής ACUVUE® OASYS MULTIFOCAL. Σχεδιασμένοι να παρέχουν καθαρή όραση σε όλες τις αποστάσεις, αυτοί οι φακοί σε βοηθάνε να βλέπεις καθαρά κοντά, μακριά και ενδιάμεσα, χωρίς να χρειάζεται να τεντώνεις το χέρι ή να μεγαλώνεις το μέγεθος των γραμμάτων στο κινητό σου.

φακοι επαφης

Τέλεια όραση και άνεση όλη τη μέρα

Οι Φακοί Επαφής ACUVUE® OASYS MULTIFOCAL είναι σχεδιασμένοι να παρέχουν καθαρή όραση σε όλες τις αποστάσεις και σε όλες τις συνθήκες. Έχουν όμως ένα επιπλέον πλεονέκτημα: Η τεχνολογία HYDRACLEAR® PLUS βοηθά στη σταθεροποίηση  του δακρυϊκού φιλμ μειώνοντας την αίσθηση ξηρότητας και διατηρώντας τα μάτια ενυδατωμένα για άνεση καθόλη τη διάρκεια της μέρας.

Μάθε περισσότερα στο www.acuvue.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i