Βιταμίνη D: Η καθημερινή λήψη μπορεί να μειώσει κατά 12% τη θνητότητα από καρκίνο

Η βιταμίνη D έχει πολλές ιδιότητες και οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν νέες πιθανές θετικές επιδράσεις της στην υγεία μας.

Βιταμίνη D istock

Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο ενώ οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους που θα συμβάλουν στην επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης σε ανθρώπους με καρκίνου. Τώρα, ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο αποκάλυψαν νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D θα μπορούσε να μειώνει τη θνητότητα από καρκίνο κατά 12%.

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι ηλικίας 70 ετών και άνω είχαν μεγαλύτερο όφελος από τη λήψη της βιταμίνης D συγκριτικά με νεότερους, ενώ τα οφέλη ήταν επίσης πιο σημαντικά σε ανθρώπους που λάμβαναν προληπτικά τη συγκεκριμένη βιταμίνη, προτού διαγνωστούν με καρκίνο.

Διαβάστε Επίσης

Βιταμίνη D και κίνδυνος για καρκίνο

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει πιθανό συσχετισμό ανάμεσα στη βιταμίνη D και τον καρκίνο. Οι ερευνητές είχαν εξετάσει τη χρήση βιταμίνης D τόσο για τη μείωση της πιθανότητας για καρκίνο αλλά και ως θεραπεία. Επιστημονικές ομάδες μελέτησαν επίσης τη βιταμίνη D ως προληπτικό μέτρο για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, όπως τον καρκίνο του μαστού και του ήπατος . Τα αποτελέσματα όμως ήταν ανάμικτα. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη αναθεώρηση μελετών ανέφερε ότι η πλήρωση των επιπέδων της βιταμίνης D σε ενήλικες με υγιή επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης δεν πρόλαβε τον καρκίνο ούτε πρόσφερε άλλα μετρήσιμα οφέλη υγείας.

Ο επιδημιολόγος Dr. Ben Schottker και η ομάδα του αποφάσισαν να μελετήσουν την επίδραση της βιταμίνης D στη θνητότητα από καρκίνο καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν προσφέρει αποδείξεις ότι η θνητότητα από καρκίνο είναι μία από τις εκβάσεις υγείας που είναι πιθανό να δείξει ανταπόκριση στη συμπλήρωση της συγκεκριμένης βιταμίνης. Επιπλέον, για αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα στην D3.

Διαβάστε Επίσης

Καθημερινή λήψη βιταμίνης D και θνητότητα από καρκίνο

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία και ευρήματα από 14 μελέτες σε σύνολο σχεδόν 105.000 συμμετεχόντων, οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε τυχαίες ομάδες και έπαιρναν είτε placebo είτε D3. Η αναθεώρηση των δεδομένων δεν έδωσε στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα, ώσπου η προσοχή της ομάδας στράφηκε στη δόση που λάμβαναν οι συμμετέχοντες σε κάθε μελέτη.

Όταν οι συμμετέχοντες λάμβαναν διακεκομμένα πολύ μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3, δεν βρέθηκε επίδραση στη θνητότητα από καρκίνο. Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες έπαιρναν βιταμίνη D3 καθημερινά, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι μείωσαν το ποσοστό θνητότητας από καρκίνο κατά 12%.

Επιπλέον, ο Dr. Schottker εντόπισε ότι οι άνθρωποι 70 ετών και άνω που πήραν βιταμίνη D3 καθημερινά είχαν την καλύτερη έκβαση από τη θεραπεία τους. "Όσο μεγαλύτερος είναι κανείς, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος για καρκίνο", εξήγησε ο Dr. Schottker. "Επιπλέον, οι προληπτικές δράσεις κατά της θνητότητας από καρκίνο γίνονται πιο αποτελεσματικές στις μεγαλύτερες ηλικίες. Καθώς ο κίνδυνος για καρκίνο αυξάνεται ήδη από την ηλικία των 50 ετών, προσωπικά θα έλεγχα για πιθανή συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D στους ανθρώπους από αυτή την ηλικία και άνω και όχι μόνο στους 70 και άνω". Επιπρόσθετα, τα ευεργετικά οφέλη ήταν πιο εμφανή όταν η βιταμίνη D3 λαμβανόταν προληπτικά προτού οι συμμετέχοντες στη μελέτη διαγνωστούν με καρκίνο.

Όπως διευκρινίζει ο Dr. Ben Schottker, όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι κάθε άνθρωπος άνω των 50, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ καρκίνο, μπορεί να επωφεληθούν από τη χορήγηση βιταμίνης D εάν έχουν ανεπάρκεια.

"Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ποιος μπορεί να αναπτύξει καρκίνο στην πορεία της ζωής του. Ωστόσο στη Γερμανία οι πιθανότητες καρκίνου είναι πολύ υψηλές – 43% για τις γυναίκες και 51% για τους άντρες – και έτσι, η πιθανότητα να λάβει κάποιος συμπλήρωμα βιταμίνης που μπορεί να τον ωφελήσει στο μέλλον είναι πολύ υψηλή".

Οι περιορισμοί της μελέτης

Στις μελέτες που εξέτασαν οι ειδικοί υπήρξαν περιορισμοί που δύσκολη την εκτίμηση της πραγματικής επίπτωσης της συμπλήρωσης βιταμίνης D στη θνητότητα για τον καρκίνο. Για παράδειγμα, οι περισσότερες από τις δοκιμές δεν εξέτασαν τα επίπεδα βιταμίνης D στην αρχή, οπότε είναι ασαφές το πόσοι από τους συμμετέχοντες είχαν ανεπάρκεια. Επιπλέον, παρότι όλοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν είτε βιταμίνη D3 είτε placebo, οι περισσότερες από τις δοκιμές επέτρεπαν στους συμμετέχοντες στην ομάδα του ψευδοφαρμάκου να λαμβάνει συμπληρώματα βιταμίνης D.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i