True story: Μπαμπάς και τριαθλητής στην υπεράσπιση του νεανικού διαβήτη

Ο Γιάννης Βίδρας έτρεξε φέτος στο Spetsathlon μαζί με την 9χρονη κόρη του που πάσχει από νεανικό διαβήτη, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την ενημέρωση και τη διαχείριση της νόσου.

Κορίτσι με εμφύτευμα για τον διαβήτη κάθεται στο κρεβάτι istock

Είχα ξανασυναντήσει το Γιάννη Βίδρα σε εκδηλώσεις που σχετίζονταν με τον αθλητισμό και με την ενημέρωση για τον νεανικό διαβήτη - είναι  άλλωστε πρεσβευτής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) και δραστηριοποιείται έντονα σε αυτό το κομμάτι. Ο Γιάννης είναι επίσης τριαθλητής και αποφασισμένος να δείξει πρώτα στην κόρη του και μετά σε όλους εμάς ότι μια διάγνωση για χρόνιο νόσημα δεν χρειάζεται να πατάει pause στη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε. Με τη σωστή ενημέρωση και διαχείριση, τα παιδιά και οι νέοι με διαβήτη τύπου 1 μπορούν να ζήσουν μια πλήρη ζωή, κάνοντας όλα τα χόμπι που αγαπούν και απολαμβάνοντας τις μοναδικές στιγμές της. 

Ο Γιάννης μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του και αυτή είναι η ιστορία του με τα δικά του λόγια.

"Το να γίνεσαι γονιός, γεννά τεράστια αγάπη, ευθύνη, ανθεκτικότητα και την επιθυμία να προστατεύσουμε και να ενδυναμώσουμε τα παιδιά μας.

Πριν από εννέα χρόνια, όταν η κόρη μου διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 σε ηλικία μόλις 9 μηνών, η ζωή μας πήρε μια απροσδόκητη τροπή. Όταν ένας γονιός ακούει την είδηση ότι το παιδί του έχει διαβήτη τον κατακλύζει μια θύελλα συναισθημάτων. Ο φόβος τον κυριεύει, καθώς αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά του. Ήταν μια στιγμή που εμάς, ως γονείς, μας γέμισε με ανησυχία, πάρα πολλές ερωτήσεις αλλά συγχρόνως και με μία ακλόνητη δέσμευση να είμαστε δίπλα σε εκείνη και τον αδερφό της.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται ένα σημαντικό σημείο καμπής, που είτε σε οδηγεί στη συντριβή, είτε λειτουργεί σαν αφορμή για να ψάξεις να βρεις μέσα σου τη δύναμη που κρύβεις, και να δεις το μέλλον θετικά και με αισιοδοξία.

Διαβάστε Επίσης

Εγώ διάλεξα το δεύτερο δρόμο, που όχι μόνο θα στήριζε την κόρη μου και ολόκληρη την οικογένεια, αλλά και θα με έσπρωχνε ακόμα πιο μακριά, να αλλάξω εγώ ο ίδιος. Έχοντας την ίδια περίοδο ξεκινήσει δειλά τον αθλητισμό, μετά από πολλά χρόνια ζωής με αρκετά περιττά κιλά, βρήκα την εσωτερική δύναμη να αλλάξω και συγχρόνως την ευκαιρία να ευαισθητοποιήσω και να εμπνεύσω και άλλους. Σε αυτό με βοήθησε το τρίαθλο, που αποτέλεσε πηγή δύναμης και καταλύτη να μεταμορφωθώ όχι μόνο σωματικά, αλλά να αλλάξω τον τρόπο που έβλεπα μέχρι τότε τη ζωή μου.

Γιάννης Βίδρας
από προσωπική συλλογή
Το τρίαθλο που αποτέλεσε πηγή δύναμης και καταλύτη να μεταμορφωθώ όχι μόνο σωματικά, αλλά να αλλάξω τον τρόπο που έβλεπα μέχρι τότε τη ζωή μου.

Αφιέρωσα πολύ χρόνο στην κατανόηση της διαχείρισης του διαβήτη και τις επιπτώσεις του όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην κοινωνική ζωή ενός παιδιού. Έψαξα στην ευρύτερη κοινότητα του διαβήτη και συνδέθηκα με άλλους γονείς, επαγγελματίες υγείας και ανθρώπους που ζουν με διαβήτη. Βλέποντας την ανθεκτικότητά τους, τις ιστορίες τους και τη δύναμή τους, ήξερα ότι ο ρόλος μου μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την υποστήριξη της Όλγας.

Εμπνεόμενος από αυτές τις εμπειρίες, αναγνώρισα τη μοναδική ευκαιρία που είχα να αλλάξω πρώτα εγώ, σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου και την ίδια στιγμή να απευθυνθώ σε ένα ευρύτερο κοινό, ευαισθητοποιώντας το για τον διαβήτη και τη δύναμη που κρύβουν όσοι ζουν καθημερινά με αυτόν. Έτσι αποφάσισα να κάνω ό,τι μπορώ για να ενημερώσω τον κόσμο για το νεανικό διαβήτη και να γίνω υπέρμαχος της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τον διαβήτη. Είμαι πρεσβευτής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού διαβήτη (ΠΕΑΝΔ), το πρώτο σωματείο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα για το Νεανικό Διαβήτη, μέλος της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί", έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και από το 1983 που ιδρύθηκε, αποτελεί σημείο αναφοράς  για τα παιδιά και τους ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. 

Μέσω των Social media (@yiannisvidras.trifordiabetes), των δημόσιων ομιλιών και της συνεργασίας με φορείς, μοιράζομαι βιωματικά την καθημερινότητά μου σαν γονιός, σύζυγος, τριαθλητής και επαγγελματίας. Θέλω να εμπνεύσω και άλλους ανθρώπους που είτε διστάζουν να κάνουν μια αλλαγή στη ζωή τους είτε αντιμετωπίζουν μια δυσκολία, να βρουν εκείνη την εσωτερική δύναμη που θα τους βοηθήσει να το πετύχουν. Να καταρρίψω τις προκαταλήψεις για το διαβήτη αλλά και να εμπνεύσω να ζούμε τη ζωή τους στο έπακρο, ξεπερνώντας τα προσωπικά όρια που βάζουμε πολλές φορές οι ίδιοι στον εαυτό μας, δημιουργώντας μιας κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου ο διαβήτης δε θα αποτελεί διαφορετικότητα και κάθε παιδί με ορατή η αόρατη αναπηρία μπορεί να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i