True story: Ζώντας με ένα ρευματικό νόσημα

Τα ρευματικά νοσήματα υπολογίζονται γύρω στα 200 και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα όλων των ηλικιών, ακόμα και σε παιδιά.

μεγαλώνοντας με υγεία γυναίκα εμμηνόπαυση

Η Κατερίνα Κουτσογιάννη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, μας μιλά για τα ρευματικά νοσήματα και την καλύτερη διαχείρισή τους.

Τα ρευματικά νοσήματα

Τα ρευματικά νοσήματα είναι χρόνια νοσήματα, τα περισσότερα αυτοάνοσα, και υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου το 1,5% των ενηλίκων της χώρας μας στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους. Τα ρευματικά νοσήματα υπολογίζονται γύρω στα 200 και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα όλων των ηλικιών, ακόμα και σε παιδιά. Είναι γνωστό πλέον ότι, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, μπορούν να οδηγήσουν τους ασθενείς σε μειωμένη λειτουργικότητα, πολλές φορές και αναπηρία, ενώ ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα (καρδιά, πνεύμονες κ.λπ.), αφού τα νοσήματα αυτά είναι συστηματικά. Δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, ίαση στα νοσήματα αυτά και γι’ αυτό ο στόχος όλων των διαθέσιμων θεραπειών είναι να ελεγχθούν τα συμπτώματα και να τεθούν σε ύφεση.

Η ζωή με ένα ρευματικό νόσημα 

Ζώντας με ένα ρευματικό νόσημα, ο πάσχων καλείται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Εκτός από τα προβλήματα που προκαλεί το ίδιο το νόσημα, θα πρέπει να προσαρμόσει την καθημερινότητά του στα νέα δεδομένα. Αυτή η ανάγκη, καθώς και η έλλειψη ενημέρωσης των πασχόντων για το ίδιο το νόσημά τους, αλλά και η δυσκολία να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του νοσήματος όχι μόνο στο σώμα τους, αλλά και στην ψυχολογία τους, απαιτεί εκπαίδευση τόσο του ασθενούς όσο και του οικογενειακού περιβάλλοντος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που απορρέουν από τα νοσήματα αυτά.

Διαβάστε Επίσης

Οι Σύλλογοι Ασθενών διαδραματίζουν ρόλο αρωγού σε όλα τα παραπάνω προβλήματα καθώς και στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών περίθαλψης, αλλά και στην αναγνώριση του ρόλου των ασθενών ως ισότιμων εταίρων στον χώρο της υγείας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2016, αναγνωρίζοντας την ανάγκη τής από κοινού έκφρασης και οργανωμένης διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ατόμων που πάσχουν από ρευματικά νοσήματα. Η ανάπτυξη συνεργασιών με Συλλόγους Ασθενών με χρόνια νοσήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, καθώς και για την αναγνώριση του ρόλου των ασθενών συνιστά, επίσης, έναν από τους κύριους σκοπούς της ΡευΜΑζήν. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i