Γιατί έκανα μέτρηση οστικής πυκνότητας – και γιατί είναι σημαντικό να κάνεις κι εσύ!

Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη μέτρηση οστικής πυκνότητας, γιατί είναι τόσο σημαντική για την πρόληψη της υγείας μας και μία ακόμη αποκαλυπτική εξέταση!

Γυναίκα που τρέχει - υγιή οστά και σπονδυλική στήλη istock

Έχοντας βιώσει το τραυματικό διάστημα της πανδημίας, έχουμε κατανοήσει όλοι ένα πράγμα: Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για οτιδήποτε. Και μιλώντας για πρόληψη, δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με την οστεοπόρωση, μία νόσο των οστών που μπορεί να πλήξει γυναίκες σε διάφορες φάσεις της ζωής τους και βέβαια και άντρες. Με τη νόσο αυτή, που κατατάσσεται σε διάφορα στάδια, τα οστά μας αρχίζουν και χάνουν μέρος από την οστική τους μάζα, γίνονται πιο αδύναμα και πιο επιρρεπή σε κατάγματα, αφού σταδιακά είναι πιο γρήγορος ο ρυθμός "καταστροφής" των οστών απ’ ό,τι ο ρυθμός ανανέωσής τους.

Είναι η οστεοπόρωση και η πρόληψή της κάτι που αφορά μόνο ανθρώπους σε μεγαλύτερες ηλικίες;

Η απάντηση είναι αρνητική! Η νόσος μπορεί να αφορά όλους μας μετά τα 40 ή τα 45 μας χρόνια αφού όπως τονίζουν οι ειδικοί η οστεοπόρωση μπορεί να "χτυπήσει" ακόμη και σε αυτές τις μικρότερες ηλικίες.

Πέρα από αυτό, που ισχύει καθολικά, υπάρχουν κάποιες ειδικές κατηγορίες ανθρώπων που χρειάζεται να κάνουν οστική μέτρηση ανεξαρτήτου ηλικίας:

  • άνδρες με έλλειψη τεστοστερόνης
  • γυναίκες και άνδρες με υπερθυρεοειδισμό ή υπερπαραθυρεοειδισμό
  • γυναίκες και άνδρες σε μακρόχρονη αγωγή με κορτιζόνη
  • γυναίκες σε αγωγή με αντιοιστρογόνα
  • οποιοσδήποτε με κάταγμα χαμηλής φόρτισης

Συνήθως, αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων είναι ήδη υπό παρακολούθηση και κατευθύνονται από τον θεράποντα ιατρό τους να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, αποφάσισα ότι δεν πρέπει να αναβάλω άλλο την εξέταση για την μέτρηση οστικής πυκνότητας και επικοινώνησα με τα διαγνωστικά κέντρα Affidea για να κλείσω το ραντεβού μου. Όπως μου είπαν είναι μία γρήγορη και ανώδυνη εξέταση και θα πάρω αμέσως τα αποτελέσματα. Αυτό που δεν μου είπαν εκείνη την ώρα, ήταν η… bonus εξέταση που μπορούσα να κάνω παράλληλα η οποία τελικά μου έδωσε πολλές επιπλέον πληροφορίες για την υγεία και την κατάσταση του σώματός μου. (Θα σε κρατήσω λίγο ακόμη σε αγωνία!)

affidea

Πριν κάνω την εξέταση, θέλησα να βρω απαντήσεις σε κάποιες απορίες μου – η ιατρική συντάκτρια μέσα μου δεν μπορούσε να μην έχει ερωτήσεις! Μίλησα λοιπόν με τον Ιωάννη Ράλλη, Ενδοκρινολόγο - Διαβητολόγο του Ομίλου Affidea και η πρώτη ερώτηση ήταν για το πότε πρέπει να κάνει κανείς την πρώτη μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Όπως μου εξήγησε ο γιατρός, μέτρηση της οστικής πυκνότητας συνιστάται κυρίως στις παρακάτω ομάδες ανθρώπων:

  • Γυναίκες άνω των 65 και άνδρες άνω των 70, ανεξαρτήτως λοιπών παραγόντων κινδύνου ή συμπτωμάτων
  • Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και άνδρες μεταξύ 50-59, εφόσον υπάρχουν παράγοντες κινδύνου
  • Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και άνδρες μετά τα 50, που είχαν τουλάχιστον ένα κάταγμα στην ενήλικη ζωή τους.

"Οπότε η πρώτη εξέταση μπορεί να γίνεται, ανάλογα με τις παραπάνω κατηγορίες, για τις γυναίκες συνήθως κοντά στην εμμηνόπαυση και για τους άνδρες στα 70. Αν είναι εντελώς φυσιολογική, στις γυναίκες μπορεί να επαναληφθεί μετά τα 65, αλλά αν δείχνει οστεοπενία και ανάλογα το βαθμό της, χρειάζεται επανάληψη ανά 1-2 έτη", προσθέτει.

Οι παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται στις παραπάνω κατηγορίες περιλαμβάνουν τη χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα, το χαμηλό σωματικό βάρος, τον καθιστικό τρόπο ζωής, καθώς και τη χρήση φαρμάκων που επιδρούν επιβαρυντικά στον σκελετό, όπως κορτιζόνη ή αντιανδρογόνα. 

Με γνώμονα την πρόληψη

Ένας από τους λόγους που κάνουν τόσο σημαντική την πρόληψη, είναι ότι η οστεοπόρωση, δυστυχώς, δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι έχει μειωθεί η οστική τους μάζα μετά από ένα κάταγμα. Όπως τονίζει ο γιατρός, η οστεοπόρωση γενικά δεν γίνεται αντιληπτή έως ότου προκαλέσει κάποιο κάταγμα, ενώ τα δύο στα τρία κατάγματα των σπονδύλων δεν προκαλούν πόνο.

Τα συνηθισμένα ευρήματα σε ασθενείς με επώδυνα κατάγματα στους σπονδύλους μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Οξύς πόνος μετά από κάποιο μικρό χτύπημα ή τραυματισμό.
  • Πόνος που εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο (σπόνδυλο) της σπονδυλικής στήλης.
  • Ο πόνος είναι συνήθως οξύς και συχνά επιδεινώνεται από την κίνηση ή την άσκηση. Σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος αντανακλά στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Ο πόνος στη μέση συνοδεύεται και από σπασμούς στους μύες της πλάτης, που επιδεινώνονται με την κίνηση και βελτιώνονται με το σώμα σε ξαπλωτή θέση.
  • Οι ασθενείς συχνά αποφεύγουν την κίνηση λόγω του πόνου.
  • Ο οξύς πόνος συνήθως υποχωρεί μετά από 4-6 εβδομάδες. Σε περιπτώσεις πολλαπλών καταγμάτων σε σπονδύλους εμφανίζεται κύφωση ("καμπούρα") και ο πόνος μπορεί να γίνει χρόνιος.
  •  Απώλεια 2-3 εκατοστών για κάθε κάταγμα σε σπόνδυλο και προοδευτική κύφωση ("καμπούρα").

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί ένα κάταγμα στο ισχίο μπορεί να έχουν τα εξής συμπτώματα:

  • Πόνος στο αντίστοιχο ισχίο ή στον γλουτό, στους μύες του ποδιού, ακόμα και στο γόνατο όταν ο ασθενείς προσπαθεί να σηκώσει βάρη.
  • Περιορισμένη κινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου.
  • Το πόδι είναι σε στροφή προς τα έξω όταν ο ασθενής ξεκουράζεται.
  • Μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες στην ισορροπία, ειδικά σε ασθενείς με προχωρημένη κύφωση, όπου έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να αποτελούν συμπτώματα οστεοπόρωσης και θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό που θα μας συστήσει τις ανάλογες εξετάσεις, ανάμεσά τους τη μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Πώς γίνεται η εξέταση για την μέτρηση οστικής πυκνότητας

Η εξέταση γίνεται συνήθως με συμβουλή γιατρού και εστιάζει στο σημείο που θα προσδιορίσει ο γιατρός σου, συνήθως στη σπονδυλική στήλη. Δεν θα νιώσεις καμία ενόχληση και η διάρκειά της είναι λιγότερο από 1 λεπτό. Ουσιαστικά ξαπλώνεις σε κάτι σαν κρεβάτι και περνά από πάνω σου ένας λεπτός βραχίονας ο οποίος παίρνει τις απαραίτητες λήψεις από τα οστά που εξετάζονται. 

Στa διαγνωστικά κέντρα Affidea υπάρχει το νέας τεχνολογίας μηχάνημα, το Prodigy Advance, το οποίο έχει πολλά πλεονεκτήματα, ένα από τα οποία είναι η εξαιρετικά χαμηλή ακτινοβολία, έως και 10 φορές κάτω από τα συνηθισμένα μηχανήματα αλλά και η ελαχιστοποίηση του χρόνου έκθεσης χάρη στην ακτίνα "βεντάλια" που διαθέτει. Σκέψου, ότι κατά την εξέταση ήταν στο θάλαμο μαζί μου και η χειρίστρια του μηχανήματος, κάτι που πρώτη φορά είδα και ήταν η απτή απόδειξη για τη χαμηλή ακτινοβολία! Το Prodigy Advance στα διαγνωστικά κέντρα Affidea έχει όμως και ένα δεύτερο πλεονέκτημα, ότι μπορεί να συγκρίνει μεταξύ τους σειρές μετρήσεων δίνοντας ένα πολύ ακριβές αποτέλεσμα που θα βοηθήσει το γιατρό να παρακολουθεί την πορεία της νόσου. Αυτό γίνεται μέσω των ειδικών γραφικών αναφορών και μέσω ειδικών καμπυλών χρονικής παρακολούθησης, έτσι ώστε να προκύπτει η τάση / εξέλιξη της οστεοπόρωσης.

affidea

Και κάτι εξίσου σημαντικό: Υπάρχει πλήρης συμβατότητα των αποτελεσμάτων μεταξύ του προσφερομένου συστήματος και των ομοειδών συστημάτων άλλων εταιρειών που καλύπτουν τα διεθνή standards συμβατότητας sSBM (Standardized BMD - sBMD). Δίνεται έτσι η δυνατότητα σύγκρισης παλαιοτέρων αποτελεσμάτων εξετάσεων ασθενών από διαφορετικά συστήματα άλλων εταιρειών, ώστε να προκύπτουν αυτόματα συγκριτικά αποτελέσματα επαναληπτικών εξετάσεων.

Λιπομέτρηση: Μια bonus σημαντική εξέταση για την υγείας μας στα διαγνωστικά κέντρα Affidea

Το ίδιο εξελιγμένο και υπερσύγχρονο μηχάνημα που κάνει τη μέτρηση οστικής πυκνότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια πολύ αναλυτική και αξιόπιστη μέτρηση του λιπώδους/μυικού ιστού, μία εξέταση που έχει πολλαπλά οφέλη. Όπως μου εξήγησαν οι ειδικοί από το διαγνωστικό κέντρο Affidea η λιπομέτρηση είναι εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για πολλούς σκοπούς: Για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, για ανθρώπους που γυμνάζονται, για όσους βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης μετά από τραυματισμό ή ασθένεια αλλά και για γυναίκες που πλησιάζουν ή βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Υπάρχει όμως ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να κάνεις την εξέταση αυτή αφού η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ασθένεια και με την πρωτοποριακή νέα κλινική πρακτική της λιπομέτρησης (Body composition) μπορούμε να έχουμε υψηλής ακρίβειας και επαναληψιμότητας αποτελέσματα για τους παχύσαρκους ασθενείς.

Να τονισθεί ότι η εξέταση αυτή είναι πολύ απλή με πολύ χαμηλή δόση για τον ασθενή. Έτσι μπορούμε να σχεδιάσουμε θεραπεία για τη μείωση της παχυσαρκίας ανά ασθενή και να ελέγχουμε τα αποτελέσματα αυτής στη διάρκεια του χρόνου και αν χρειάζεται να τα αναπροσαρμόζουμε τη θεραπεία. Η κλινική αυτή πρακτική βοηθάει πάρα πολύ τους ενδοκρινολόγους για την διάγνωση σχεδιασμού θεραπείας και παρακολούθηση ασθενών με γενικότερα ενδοκρινολογικά προβλήματα.

Τώρα, λοιπόν, που τα είπαμε όλα αυτά, μήπως είναι ώρα να κλείσεις κι εσύ το ραντεβού για μέτρηση οστικής πυκνότητας και λιπομέτρηση;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i