Αντιμετωπίζεται τελικά η τριχόπτωση με βιταμίνες;

Υπάρχουν πολλά σκευάσματα και βιταμίνες για την τριχόπτωση - κι άλλοι τόσοι λόγοι που την προκαλούν. Τι ισχύει τελικά;

Λεπτά μαλλιά iStock

Οι περισσότερες το έχουμε ίσως βιώσει- περιόδους που πέφτουν πολύ τα μαλλιά. Για αυτή την παροδική ή μη τριχόπτωση, μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με ψυχολογικές καταστάσεις, με άγχος ή ακόμη και με την εποχή του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση εάν σε απασχολεί θα πρέπει να επισκεφθείς τον προσωπικό σου γιατρό προκειμένου να σε κατευθύνει κατάλληλα και να κάνεις ενδεχομένως τις απαραίτητες εξετάσεις προτού καταλήξεις σε βιταμίνες για τριχόπτωση ή άλλου τρόπους αντιμετώπισης.

Διαβάστε Επίσης

Λόγοι που μπορεί να προκαλούν τριχόπτωση

Η τριχόπτωση μπορεί να είναι καταρχήν κληρονομική ή να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές ή οξύ στρες, ακόμα και κακή διατροφή. "Οι πιο συνηθισμένες αιτίες τριχόπτωσης που βλέπω στο ιατρείο μου είναι ο υποθυρεοειδισμός, οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, οι ορμονικές ανισορροπίες και το στρες", λέει η Anya Rosen, M.S., R.D.

Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα υποσιτισμού σε άτομα με διατροφικές διαταραχές. Ακόμη και χωρίς τέτοιες διαταραχές, η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί εάν κάποιος έχει έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. "Η ανεπαρκής πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, όπως ο σίδηρος, οι πρωτεΐνες, η βιοτίνη και ο ψευδάργυρος, μπορεί να συμβάλει στην τριχόπτωση", λέει η Kristin Draayer, M.S., R.D.N.

Διαβάστε Επίσης

Άλλες κοινές αιτίες περιλαμβάνουν τη γήρανση, το υπερβολικό styling των μαλλιών ή βαφές (όπως η λεύκανση), φλεγμονές, ιατρικές καταστάσεις όπως η γυροειδής αλωπεκία (μια αυτοάνοση διαταραχή), ορισμένα φάρμακα, ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής και λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής.

Διαβάστε Επίσης

Προσοχή στις βιταμίνες, δεν τις έχουν ανάγκη όλοι

Ενώ ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών, υπάρχει συνολική έλλειψη έρευνας που να υποστηρίζει τη χρήση συμπληρωμάτων όπως βιταμίνες και μέταλλα, εκτός αν έχουμε έλλειψη σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά

Η Dr Draayer επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν τη λήψη βιοτίνης προκειμένου να μακρύνουν τα μαλλιά, αλλά ότι όσοι έχουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη θα μπορούσαν πιθανώς να επωφεληθούν αν την λάβουν. "Η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση και ευθραυστότητα των μαλλιών" σημειώνει σχετικά.

Ενώ αρκετές μελέτες δείχνουν συσχετισμούς μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και διαφόρων ειδών αλωπεκίας (φαλάκρας), δεν υπάρχει ακόμη επαρκής έρευνα για να υποστηρίξει τη συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης για την τριχόπτωση. Για το σίδηρο, δεν είναι σαφές αν το συμπλήρωμα θα μπορούσε να ωφελήσει την υγεία των μαλλιών. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι όποιος παίρνει σίδηρο χωρίς ιατρική παρακολούθηση κινδυνεύει από σοβαρές παρενέργειες, καθώς γίνεται τοξικός σε υπερβολικά επίπεδα.

Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τον ψευδάργυρο, καθώς μπορεί να γίνει επικίνδυνα τοξικός αν ληφθεί χωρίς λόγο. Τούτου λεχθέντος, μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της συμπληρωματικής χορήγησης και της ανάπτυξης των μαλλιών για όσους έχουν έλλειψη ψευδαργύρου. 

Οι Rosen και Draayer συμφωνούν. "Το να συμπληρώνουμε με βιταμίνες ή μέταλλα θα ωφελήσει την τριχόπτωση, μόνο αν η τριχόπτωση οφείλεται σε έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών", λέει ο Rosen. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η Draayer λέει ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά "είναι πιθανό να μην έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην τριχόπτωση. Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία".

Ποιες είναι οι ποσότητες των βιταμινών που συνιστούν οι ειδικοί - εάν χρειαστεί

Βιοτίνη
Οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 30 mg την ημέρα, τα οποία μπορούν να καλυφθούν με την τακτική κατανάλωση τροφίμων όπως τα αυγά, ο σολομός, τα μανιτάρια, οι γλυκοπατάτες, τα αβοκάντο, το συκώτι βοδινού ή κοτόπουλου και οι ηλιόσποροι.

Βιταμίνη D
Τα άτομα μεταξύ 19 και 70 ετών χρειάζονται 15 mg ή 600 IU ημερησίως. Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε τη βιταμίνη D είναι να βρίσκεστε στον ήλιο (με εκτεθειμένο δέρμα) σε σταθερή βάση. Η συχνή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D, όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, τόνος και σκουμπρί), αυγά και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά, μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σας. Επιπλέον, η τακτική συμπερίληψη λίπους στα γεύματα και τα σνακ σας θα υποστηρίξει την κατάσταση της βιταμίνης D, καθώς είναι λιποδιαλυτή (δηλαδή απαιτεί λίπος για την απορρόφησή της).

Σίδηρος
Οι άνδρες χρειάζονται 8 mg, ενώ οι γυναίκες 18 mg την ημέρα. Μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας τρώγοντας τακτικά κόκκινο κρέας και πουλερικά, αλλά και όσπρια και το σπανάκι), ωστόσο οι αιμικές πηγές είναι οι πιο βιοδιαθέσιμες. Για την απορρόφηση του σιδήρου πρέπει να καταναλώνετε επίσης τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, μπρόκολο και πιπεριές.

Ψευδάργυρος
Οι άνδρες χρειάζονται 11 mg και οι γυναίκες 8 mg ημερησίως. Καλύψτε τις απαιτήσεις σας σε ψευδάργυρο συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή σας κρέας, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Ενώ τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως προσφέρουν ψευδάργυρο, είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμος από τις ζωικές πηγές του.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i