Τα ενέσιμα ή από του στόματος φάρμακα είναι πιο εθιστικά; Τι δείχνει νέα μελέτη

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το πώς λάμβάνουμε τα φάρμακά μας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται στις επιδράσεις τους.

emvolio istock

Εάν πρόσφατα σου συνταγογράφησαν κάποια φαρμακευτική αγωγή, δες αν περιέχει ενέσιμη θεραπεία ή από του στόματος. Γιατί έχει σημασία;

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η αντίδραση του εγκεφάλου μας σε ένα φάρμακο διαφέρει ανάλογα με το εάν το φάρμακο ενίεται ή λαμβάνεται από το στόμα.
Η μελέτη, με επικεφαλής μια ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), συντάχθηκε για να διερευνήσει ένα άλλο ενδιαφέρον φαινόμενο: τα φάρμακα που φτάνουν στον εγκέφαλο πιο γρήγορα είναι πιο εθιστικά.

Ο εθισμός έχει να κάνει εν μέρει με την απελευθέρωση ντοπαμίνης, αλλά εδώ οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια περιοχή του εγκεφάλου, γνωστή ως διακριτικό δίκτυο (Salience network), ενεργοποιείται όταν τα φάρμακα λαμβάνονται ενδοφλεβίως, αλλά όχι όταν λαμβάνονται από το στόμα.

"Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι όσο πιο γρήγορα ένα φάρμακο εισέρχεται στον εγκέφαλο, τόσο πιο εθιστικό είναι – αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί", λέει η ψυχίατρος Nora Volkow, από το NIH.

"Τώρα, χρησιμοποιώντας μία από τις πιο πρόσφατες και πιο εξελιγμένες τεχνολογίες απεικόνισης, έχουμε κάποια εικόνα."

Το συνταγογραφούμενο διεγερτικό μεθυλφαινιδάτη χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη. Συνήθως χρησιμοποιείται για παθήσεις όπως η ΔΕΠΥ. Εκτός από τη χορήγηση του φαρμάκου ενδοφλέβια και από του στόματος, ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες για το πώς ένιωσαν μετά τη λήψη του.

Εκτός από τις αυτοαναφερόμενες παρατηρήσεις, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης PET Scan για την παρακολούθηση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και σαρώσεις fMRI για την παρακολούθηση της συνολικής εγκεφαλικής δραστηριότητας. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξήθηκαν πιο γρήγορα όταν χρησιμοποιήθηκαν ενέσεις.

Στις τομογραφίες fMRI οι διαφορές εμφανίστηκαν σε δύο κύριες περιοχές του προεξέχοντος δικτύου, τον ραχιαίο πρόσθιο κυκλικό φλοιό και τον φλοιό της νήσου. Αυτές οι περιοχές ενεργοποιήθηκαν μόνο μετά από ενέσεις, την πιο εθιστική μέθοδο χορήγησης φαρμάκων.


Η δραστηριότητα του διακριτικού δικτύου ήταν σύμφωνη με τα υψηλότερα συναισθήματα ευφορίας που ένιωθαν οι συμμετέχοντες. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου είχε προηγουμένως συνδεθεί με τον εθισμό στα ναρκωτικά, αν και μέχρι τώρα έλειπαν ουσιαστικά αδιάσειστα στοιχεία.

Όλες αυτές είναι ανεκτίμητες πληροφορίες όταν πρόκειται να δοθούν θεραπείες στους ασθενείς και στο πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι εθισμοί. Το διακριτικό δίκτυο είναι σημαντικό για την ερμηνεία των εσωτερικών αισθήσεων και για την απόδοση αξίας εξωτερικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i