Είναι αρκετά συνηθισμένο να υπάρχει κακοσμία σώματος μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, μια προπόνηση στο γυμναστήριο ή όταν χρειάζεται να κάνεις σπριντ για να προλάβεις το λεωφορείο.
Και ας το παραδεχτούμε, ανεξάρτητα από το αποσμητικό ή το άρωμα που βάζουμε, δύσκολα αναμένεται να μυρίζουμε τριαντάφυλλο 24/7. Είναι φυσιολογικό να μην μοσχοβολάς πάντα, αλλά υπάρχουν τέσσερις άσχημες μυρωδιές του σώματος που δεν πρέπει να αγνοήσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με έναν οικογενειακό και τηλεοπτικό γιατρό, το να μυρίζεις σε πέντε βασικά σημεία του σώματός σου είναι κάτι που πρέπει να εξετάσεις άμεσα.
Οι 5 δυσάρεστες μυρωδιές που πρέπει να ελέγξεις
Εάν υπάρχει κακοσμία σώματος αυτά τα πέντε σημεία που πρέπει να προσέξεις.
1. Κακοσμία στόματος
Όλοι ξυπνάμε το πρωί έχοντας αναπνοή δράκου. Αλλά αν η κακή αναπνοή επιμένει και μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το παρατηρείς συχνά, αξίζει να επισκεφτείς έναν οδοντίατρο. Η κακή αναπνοή που δεν εξαφανίζεται δεν πρέπει να υποτιμάται. Η οδοντίατρος Χριστίνα Ζαχαροπούλου αποκαλύπτει τις αιτίες που προκαλούν κακοσμία στόματος
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Χρόνια ιγμορίτιδα
- Ξηροστομία
- Ορισμένα φάρμακα
- Περιοδοντίτιδα
- Αμυδαλίτιδα
Το σάλιο βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων βακτηρίων στο στόμα και απομακρύνει το οξύ γύρω από τα δόντια και τα ούλα, έτσι η ξηροστομία μπορεί να δημιουργήσει με μια σειρά από προβλήματα στοματικής υγείας.
Επίσης, η κακή αναπνοή μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος. Τέλος, κακοσμία μπορεί να προκαλούν και οι αμυγδαλές γι’ αυτό και πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου σε περίπτωση που το σύμπτωμα επιμένει πέραν των 20 ημερών.
Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις κακοσμία στόματος: Για να ελέγξεις τη μυρωδιά της αναπνοής σου, γλείψε τον καρπό σου, άφησέ το να στεγνώσει και μύρισέ τον. Εναλλακτικά, μπορείς να εφαρμόσεις νήμα προς το πίσω μέρος του στόματός σου και, στη συνέχεια, να μυρίσεις το νήμα ή να ξύσεις απαλά τη γλώσσα σου με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και μετά να το μυρίσεις.
2. Άρωμα ψαριού στον κόλπο
Και πάλι, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένεις από τον κόλπο σου να μοσχομομυρίζει συνεχώς. Αλλά αν υπάρχει μυρωδιά ψαριού είναι λόγος ανησυχίας. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι βακτηριακής κολπίτιδας και μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.
Τα μικρόβια του κόλπου συνήθως διατηρούν σταθερό το περιβάλλον του κόλπου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις εξωτερικοί παράγοντες (όπως π.χ. θεραπεία με αντιβιοτικά, αλκαλικό σπέρμα, εσφαλμένη κολπική υγιεινή) ή ενδογενείς παράγοντες (όπως π.χ. ορμονικές αλλαγές) μπορούν να διαταράξουν αυτή την ισορροπία, προκαλώντας υπερανάπτυξη των κακών βακτηρίων.
Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις βακτηριακή κολπίτιδα: Εάν έχεις ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις με έντονη μυρωδιά ψαριού, ιδιαίτερα μετά το σεξ.
Αν παρατηρήσεις αλλαγή στο χρώμα και τη συνοχή των εκκρίσεων: γκριζωπές ή λευκές, λεπτές και υδαρείς. Αν επίσης παρατηρήσεις ερεθισμό και πόνο στην ευαίσθητη περιοχή.
Διάβασε: Κολπίτιδα και μυκητίαση: Οι φυσικοί τρόποι για τις κρατήσουμε μακριά
3. Δύσοσμα ούρα
Τα δύσοσμα ούρα μπορεί να είναι το σημάδι μιας ουρολοίμωξης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται συνήθως από βακτήρια που εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα και οδηγούνται στην ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα ή τα νεφρά σου.
Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις ουρολοίμωξη: Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν:
- Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
- Συχνουρία και κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Επείγουσα ούρηση
- Θολά ούρα
- Αιματουρία
- Πόνος κάτω στην κοιλιά ή πόνος στην πλάτη, ακριβώς κάτω από τα πλευρά
- Υψηλή θερμοκρασία ή αίσθηση ζέστης και ρίγος
- Πολύ χαμηλή θερμοκρασία κάτω από 36oC
Τι δείχνει το χρώμα των ούρων; Ο παθολόγος εξηγεί
4. Δύσοσμη πληγή
Αν έχεις μια πληγή ή ένα κόψιμο οπουδήποτε στο σώμα σου που μυρίζει άσχημα, μπορεί να έχει μολυνθεί. Συνήθως συνυπάρχει με φλεγμονή, ερυθρότητα, οίδημα και εκκρίσεις δύσοσμες και πυώδεις. Σε σοβαρές πληγές συνυπάρχουν πυρετός και σηψαιμία.
Μην αφήνεις μια πληγή που κακοφορμίζει χωρίς να την ελέγξει γιατρός.
5. Κακοσμία ποδιών
Η υγιεινή των ποδιών είναι απαραίτητη, καθώς η ακατάλληλη φροντίδα τους μπορεί να συμβάλει σε μια μυκητιασιακή λοίμωξη. Η κακοσμία των ποδιών (ή βρωμόδωση) προκαλείται από βακτήρια που αναπτύσσονται στα ιδρωμένα πόδια και τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτά τα βακτήρια στη συνέχεια εκκρίνουν απόβλητα που περιέχουν βουτυρικό οξύ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δυσάρεστη οσμή.
Η θεραπεία για τους μύκητες των ποδιών είναι σημαντική. Αν το αφήσεις χωρίς θεραπεία, υπάρχει η πιθανότητα βακτηριακής επιμόλυνσης της περιοχής.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr