Σε ποιο χέρι πρέπει να εμβολιάζεσαι; Τι δείχνει νέα μελέτη

Vaccine Life Hack: Εάν θέλεις το ανοσοποιητικό σου να ενιχυθεί από τον εμβολιασμό δες σε ποιο πρέπει να γίνεται, σύμφωνα με μελέτη.

arm istock

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι ο εμβολιασμός και στα δύο χέρια μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική σου απόκριση στον Covid-19 και πιθανώς σε άλλες ασθένειες.

Εάν θέλεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο το επόμενο εμβόλιο δύο δόσεων, κάνε το και στα δύο χέρια. Πρόσφατη μελέτη βρήκε στοιχεία ότι ο εμβολιασμός και στα δύο χέρια μπορεί αισθητά να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση του σώματος στον Covid-19 σε σύγκριση με τις δυο δόσεις στο ίδιο χέρι.

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να κάνουμε το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Τι έδειξαν οι μελέτες για τον εμβολιασμό

Αρκετές μελέτες εξέτασαν το ερώτημα εάν η επιλογή του χεριού μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση σε εμβόλια πολλαπλών δόσεων. Αλλά αυτές οι μελέτες είτε αφορούσαν μικρά μεγέθη δείγματος είτε είχαν παρατηρητικό χαρακτήρα, περιορισμοί που καθιστούν δυσκολότερη τη δημιουργία μιας σχέσης αιτίας και αποτελέσματος. Η συνολική εικόνα ήταν επίσης μικτή, με ορισμένες μελέτες να βρίσκουν θετική ή ουδέτερη επίδραση από τον εμβολιασμό και των δύο βραχιόνων και άλλες να βρίσκουν αρνητική επίδραση.

Η νέα μελέτη έγινε με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον. Εξέτασαν δεδομένα από ένα σχετικά μεγάλο ερευνητικό έργο, όπου άτομα έλαβαν την πρώτη δόση covid-19 στο ένα χέρι ή και στα δύο. Με βάση τα δεδομένα η ομάδα μπόρεσε να παρακολουθήσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις των ανθρώπων σε περίοδο 14 μηνών, καθώς και την ανταπόκρισή τους στις παλαιότερες εκδόσεις εμβολίων και στην παραλλαγή Omicron. Μέχρι σήμερα, τα στελέχη του SARS-CoV-2 εξακολουθούν να ανήκουν στη γενεαλογία Omicron.

Παρακολούθησαν τις ανοσολογικές αποκρίσεις σχεδόν 1.000 συμμετεχόντων, όλοι από τους οποίους επιβεβαιώθηκαν ότι δεν είχαν αντισώματα για τον Covid-19 πριν από τον εμβολιασμό. Όσοι έκαναν τη δεύτερη δόση στο άλλο τους χέρι παρήγαγαν ελαφρώς περισσότερα αντισώματα κατά του κοροναϊού, όπως διαπίστωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Γιατί άλλες μελέτες απέτυχαν;

Αυτή η ενισχυμένη απόκριση παρατηρήθηκε τόσο με την πρωτεΐνη ακίδας (η οποία επιτρέπει στον ιό να εισβάλει στα κύτταρά μας) όσο και σε άλλα μέρη του ιού. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων αυξήθηκε επίσης με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί άλλες μελέτες που εξέτασαν μόνο την αρχική ανοσοαπόκριση των ατόμων  απέτυχαν να βρουν ένα σαφές όφελος για τις δόσεις σε διαφορετικά χέρια.

Τι να ΜΗΝ κάνεις πριν και μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i