Fake News Alert: Σοκάρουν οι μύθοι για την υγεία της καρδιάς σου!

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι κακές συνήθειες έχουν αντίκτυπο στην καρδιά μας. Όμως τι ισχύει και τι είναι fake news για την υγεία της;

heart istock

Η καρδιά μας κάνει καταπληκτικά πράγματα μέρα με τη μέρα. Η κύρια λειτουργία της είναι να διατηρεί το οξυγονωμένο αίμα και να το κυκλοφορεί σε όλο το σώμα. Ωστόσο, εργάζεται πολύ σκληρά για να μας κρατήσει στη ζωή. Και τι ζητάει; Λίγη φροντίδα, καλύτερη διατροφή, σωματική δραστηριότητα, μειωμένο στρες και πολλούς καλούς φίλους. 

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά μας αλλά υπάρχει και παραπληροφόρηση. Μάθε τι ισχύει και τι είναι τελικά fake news.

Τεστ για υγιή καρδιά: Πόσο σωστά τη φροντίζουμε;

10 μύθοι που συνεχίζουμε να πιστεύουμε για την καρδιά μας

Περίπου 250.000 Έλληνες έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια, δηλαδή 1 στους 4 και διατρέχουν κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται για τους άνω των 45 ετών στο 50%, δηλαδή 1 στους 2. Ωστόσο αυτά που πιστεύουμε για την καρδιά μας δεν ισχύουν.

1. Η "κακή" χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Τι ισχύει: Υπάρχουν πολλοί τύποι χοληστερόλης που πρέπει να ερευνώνται. Ενώ η ολική χοληστερόλη ήταν το πρώτο πράγμα που ελέγχονταν στο παρελθόν, οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες επικεντρώνονται στη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL ή "κακής").

Τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακής προσβολή και εγκεφαλικού. Οι νεότερες οδηγίες υποστηρίζουν ότι όλοι οι ασθενείς πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου πρέπει να έχουν επίπεδα "κακής" (LDL) χοληστερόλης μικρότερα από 70 mg/dL. Είναι όμως σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν υπάρχουν φυσιολογικές τιμές για την "κακή" (LDL) χοληστερόλη. Υπάρχουν τιμές-στόχοι που εξαρτώνται απο το συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τριγλυκερίδια: Ένας δεύτερος τύπος χοληστερόλης, τα τριγλυκερίδια, έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο. Επιπλέον, η "καλή" χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) και τα χαμηλά επίπεδα της (μικρότερα από 40 mg/dL) μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις.

Οξυχοληστερόλη: Είναι μια μορφή οξειδωμένης χοληστερόλης, η οποία αυξάνεται είτε με την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν χοληστερόλη και υφίστανται συγκεκριμένους τρόπους μαγειρέματος (π.χ. τηγάνισμα), είτε η ήδη υπάρχουσα χοληστερόλη στο σώμα μετατρέπεται μέσω οξειδωτικών καταστάσεων σε οξυχοληστερόλη. 

Lp(a): Θεωρείται η άγνωστη αιτία των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μοιάζει με τη λιποπρωτεΐνη LDL και προάγει τη διαδικασία της αθηρωμάτωσης. Η Lp(a) έχει θρομβωτική και φλεγμονώδη δράση.

Ως υψηλές θεωρούνται τιμές Lp(a) πάνω από 50 mg/dl ή πάνω από 125 nmol/l. Σύμφωνα με επιδημιολογικές και γενετικές μελέτες, η αυξημένη Lp(a) αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου ανεξάρτητα από την τιμή της LDL χοληστερόλης.

2. Το φάρμακο για τη χοληστερίνη καταστρέφει το συκώτι

Τι ισχύει: "Τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα δεν καταστρέφουν το συκώτι. Ακόμα και αν παρουσιαστεί κάποια επίδραση στην ηπατική λειτουργία, αντικαθίστανται χωρίς πρόβλημα, από άλλα που δεν έχουν αυτή την επίδραση. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που συνιστάται έλεγχος ηπατικής λειτουργίας και χοληστερόλης ένα μήνα μετά την έναρξη στατινών για τη μείωση της χοληστερόλης "για την περίπτωση που…" και όχι γιατί "αυτό κάνουν αυτά τα φάρμακα", αναφέρει ο Εμμανουήλ Καλλιέρης, Καρδιολόγος, μέλος του Κολλεγίου Καρδιολόγων των ΗΠΑ, Διευθυντής Εντατικής Μονάδας Εμφραγμάτων στο Metropolitan Hospital.

3. Η διακοπή καπνίσματος δεν μειώνει τον κίνδυνο

Τι ισχύει: Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος ξεκινούν από το λεπτό που θα το κόψεις, ανεξάρτητα από την ηλικία σου, τη διάρκεια καπνίσματος ή την ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζεις την ημέρα. Μόνο ένα χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής έχει μειωθεί κατά 50% ενώ σε 10 χρόνια, θα είναι σαν να μην κάπνισες ποτέ.

4. Οι καρδιακές παθήσεις είναι "αντρικές"

Τι ισχύει: Επί πολλές δεκαετίες θεωρούνταν ότι οι γυναίκες είναι προστατευμένες από τη στεφανιαία νόσο σε σχέση με τους άνδρες. Η θεωρία πως τα οιστρογόνα είχαν προστατευτική επίδραση στο καρδιοαγγειακό σύστημα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους.

Ωστόσο σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα αποδεικνύουν πως η στεφανιαία νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες, πολύ περισσότερο και από τον καρκίνο του μαστού. Από το 1984, περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιακές παθήσεις. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου σε γυναίκες άνω των 65 ετών, όπως και η κύρια αιτία θανάτου των ανδρών. 

Επιπλέον, παρατηρείται παρανόηση των καρδιακών συμπτωμάτων από τη μεριά των γυναικών. Πολλά από τα "κλασικά" συμπτώματα καρδιακής προσβολής – όπως ο πόνος στο στήθος – βασίζονται σε έρευνες που έχουν γίνει σε άνδρες και όχι σε γυναίκες. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο στήθος, αλλά μπορεί επίσης να έχουν συμπτώματα παρόμοια της γρίπης όπως ναυτία, εμετός, ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης, οι γυναίκες χρειάζονται διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση, συγκριτικά με τους άνδρες, για να έχουν καλά αποτελέσματα.

5. Η μικρή ηλικία δεν έχει σχέση με τις καρδιακές παθήσεις

Τι ισχύει: Το πώς ζεις τώρα επηρεάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις αργότερα στη ζωή σου. Ήδη από την παιδική και την εφηβική ηλικία, η αθηρωματική πλάκα μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύεται στις αρτηρίες και αργότερα να οδηγήσει σε φραγμένες αρτηρίες. Σχεδόν 1 στους 2 ενήλικες των ΗΠΑ (ηλικίας 20 ετών και άνω) έχει καρδιαγγειακή νόσο, αλλά δεν είναι όλοι μέσης ηλικίας και πάνω. Ακόμη και νέοι μπορεί να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, ειδικά τώρα που η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι σύνηθεις σε νεότερη ηλικία.

6. Η καρδιακή προσβολή εμφανίζεται με πόνο στο στήθος

Τι ισχύει: Όχι απαραίτητα. Αν και είναι συνηθισμένο να έχετε πόνο ή δυσφορία στο στήθος, τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι διακριτικά. Αυτά περιλαμβάνουν δύσπνοια, ναυτία, αίσθημα ζάλης και πόνο ή δυσφορία στο ένα ή και στα δύο χέρια, τη γνάθο, τον αυχένα ή την πλάτη.

7. Ο πόνος στα πόδια είναι σημάδι γήρανσης

Τι ισχύει: Ο πόνος στους μυς των ποδιών μπορεί να είναι σημάδι μιας νόσου, της περιφερικής αρτηριακής νόσου. Αυτή προκύπτει από φραγμένες αρτηρίες στα πόδια που προκαλούνται από τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

8. Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μειώνουν τον κίνδυνο

Τι ισχύει: Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε, C και η βήτα καροτίνη μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές συμπληρωμάτων με αυτές τις βιταμίνες είτε απέτυχαν να επιβεβαιώσουν το όφελος είτε διεξήχθησαν με τέτοιο τρόπο που δεν μπορούσε να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα.

Η American Heart Association έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν τη χρήση αυτών των βιταμινών για την πρόληψη ή τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων. Γενικά το σώμα μας απορροφά και χρησιμοποιεί βιταμίνες και μέταλλα καλύτερα όταν αυτά αποκτώνται μέσω των τροφών. 

9. Όταν η καρδιά χτυπάει πολύ γρήγορα είναι καρδιακή προσβολή

Τι ισχύει: Κάποια διακύμανση στον καρδιακό ρυθμό είναι φυσιολογική. Τις περισσότερες φορές, μια αλλαγή στον ρυθμό δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να είναι σημάδι αρρυθμίας (ή ακόμη και κρίσης πανικού). Ορισμένες αρρυθμίες είναι αβλαβείς, αλλά μερικές μπορεί να διαρκέσουν αρκετά και να απαιτείται διερεύνηση.

10. Όσοι έχουν υποστεί έμφραγμα δεν πρέπει να γυμνάζονται

Τι ισχύει: Έρευνα από την ιατρική σχολή του Harvard έχει αποδείξει ότι όσοι βίωσαν καρδιακή προσβολή και είναι τακτικά δραστήριοι ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν είναι.

Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις συνήθως βρίσκουν ότι η μέτριας έντασης δραστηριότητα είναι ασφαλής και ωφέλιμη. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα για τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.

Καρδιακή προσβολή: Ποιο άλλο όργανο μπορεί να επηρεάσει - Νέα έρευνα απαντά

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i