Κέιτ Μίντλετον και καρκίνος | Τι να κάνεις μετά τη διάγνωση του καρκίνου - Όλα τα βήματα

Η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο και υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία. Τι πρέπει να γνωρίζεις εάν διαγνωστείς με καρκίνο και που να απευθυνθείς.

keit instagram

Στη σοκαριστική ανακοίνωση της, η Κέιτ Μίντλετον αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο, δίνοντας τέλος σε βδομάδες ανυπόστατων εικασιών για το πού βρίσκεται, την κατάσταση του γάμου της και την υγεία της. Τώρα, οι βασιλικοί παρατηρητές σε όλο τον κόσμο έχουν αφεθεί να ασχοληθούν με τις θεωρίες συνωμοσίας που αυτοί εξαπέλυσαν στο Διαδίκτυο.

Η ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον

"Αυτό φυσικά προκάλεσε τεράστιο σοκ και ο Γουίλιαμ και εγώ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το επεξεργαστούμε και να το διαχειριστούμε ιδιωτικά για χάρη της οικογένειάς μας", είπε η Κέιτ, 42 ετών, στο βίντεο, το οποίο γυρίστηκε στο Windsor. "Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό χρειάστηκε χρόνο. Μου πήρε χρόνο για να συνέλθω από μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση για να ξεκινήσω τη θεραπεία μου."

 

Η Κέιτ το περιέγραψε ως "μείζονα χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά" και είπε στο βίντεό της, "εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε ότι η κατάστασή μου δεν ήταν καρκινική". Το είδος της επέμβασης που υποβλήθηκε δεν έχει γίνει γνωστό.

"Η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής", είπε η Κέιτ. "Ωστόσο, οι εξετάσεις μετά την επέμβαση διαπίστωσαν ότι υπήρχε καρκίνος. Ως εκ τούτου, η ιατρική μου ομάδα με συμβούλεψε να υποβληθώ σε ένα πρόγραμμα προληπτικής χημειοθεραπείας και τώρα είμαι στα πρώτα στάδια αυτής της θεραπείας.
Μας πήρε χρόνο για να εξηγήσουμε τα πάντα στον Τζορτζ, τη Σάρλοτ και τον Λούις με τρόπο που τους ταιριάζει και να τους καθησυχάσουμε ότι θα είμαι εντάξει", είπε η Κέιτ. "Όπως τους έχω πει, είμαι καλά και γίνομαι όλο και πιο δυνατή κάθε μέρα εστιάζοντας στα πράγματα που θα με βοηθήσουν να θεραπευτώ, στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα μου".

Η Κέιτ είπε ότι το να έχει στο πλευρό της τον σύζυγό της, Γουίλιαμ, τον πρίγκιπα της Ουαλίας, "είναι μια μεγάλη πηγή παρηγοριάς και σιγουριάς".

"Ελπίζουμε ότι θα καταλάβετε ότι, ως οικογένεια, χρειαζόμαστε τώρα λίγο χρόνο, χώρο και ιδιωτικότητα όσο ολοκληρώνω τη θεραπεία μου. Η δουλειά μου πάντα μου έφερνε μια βαθιά αίσθηση χαράς και ανυπομονώ να επιστρέψω όταν θα μπορέσω, αλλά προς το παρόν πρέπει να επικεντρωθώ στην πλήρη ανάρρωση", είπε η Κέιτ. "Σκέφτομαι επίσης όλους εκείνους των οποίων οι ζωές έχουν επηρεαστεί από τον καρκίνο. Για όλους όσοι αντιμετωπίζουν αυτήν την ασθένεια, σε οποιαδήποτε μορφή, παρακαλώ μη χάσετε την πίστη ή την ελπίδα. Δεν είστε μόνοι."

8 κίνδυνοι υγείας για γυναίκες άνω των 40, όπως η Κέιτ Μίντλετον

Διάγνωση καρκίνου: Πώς να το διαχειριστείς

Το να διαγνωστείς με καρκίνο μπορεί να είναι δύσκολο. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι ένιωσαν ανήσυχοι, φοβήθηκαν ή συγκλονίστηκαν όταν διαγνώστηκαν για καρκίνο. Τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τη διάγνωση του καρκίνου.

1. Μάθε όλα  τα στοιχεία για τον τύπο καρκίνου

Προσπάθησε να λάβεις όσο περισσότερες βασικές, χρήσιμες πληροφορίες μπορείς. Αυτό θα σε βοηθήσει να πάρεις αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα σου.

Γράψε τις ερωτήσεις και τις απορίες σου και ρώτησε τον γιατρό σου τα εξής:

  • Τι τύπο καρκίνο έχω;
  • Πού βρίσκεται ο καρκίνος;
  • Έχει εξαπλωθεί;
  • Μπορεί να αντιμετωπιστεί;
  • Ποια είναι η πιθανότητα να θεραπευτεί ο καρκίνος μου;
  • Ποιες εξετάσεις χρειάζομαι;
  • Ποιες είναι οι θεραπευτικές μου επιλογές;
  • Τι νέο υπάρχει σε θεραπεία;
  • Πώς θα με ωφελήσει η θεραπεία;
  • Τι μπορώ να περιμένω κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
  • Ποιες είναι οι παρενέργειες της θεραπείας;
  • Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την επανεμφάνιση του καρκίνου μου;
  • Πόσο πιθανό είναι τα παιδιά μου ή άλλα μέλη της οικογένειάς μου να νοσήσουν από καρκίνο;
  • Τι θα συμβεί αν δεν λάβω θεραπεία;

Καλό είναι να έχεις μαζί σου και ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο στα πρώτα ραντεβού. Θα σε βοηθήσουν να θυμηθείς αυτά που σου είπε ο θεράπων γιατρός σου.

Σκέψου επίσης πόσα θέλεις (ή δεν θέλεις) να μάθεις για τον καρκίνο. Μερικοί άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες. Αυτό τους βοηθά να είναι μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Άλλοι θέλουν να μάθουν τα βασικά και να αφήσουν τις λεπτομέρειες και τις αποφάσεις στους γιατρούς. 

2. Να είσαι ειλικρινής με τα συναισθήματά σου

Φρόντισε να έχεις μιας ειλικρινή, αμφίδρομη επικοινωνία με τους αγαπημένους σου, τους γιατρούς και άλλους. Μπορεί να νιώθεις μόνη εάν οι γύρω σου προσπαθούν να σε προστατεύσουν από τα άσχημα νέα και να μη μιλάνε για αυτά. Ή μπορεί να νιώθεις μόνη ή ότι δεν σε υποστηρίζουν αν πρέπει να φαίνεσαι δυνατή και να μην μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου με τους άλλους. 

3. Προετοιμάσου για τις πιθανές σωματικές αλλαγές

Η καλύτερη στιγμή είναι αμέσως μετά τη διάγνωση του καρκίνου και πριν ξεκινήσεις τη θεραπεία. Προετοιμάσου τώρα για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τα πάντα αργότερα.

Ρώτησε τον γιατρό σου τι μπορεί να αλλάξει. Τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών και φρυδιών. Μάθε πώς να το αντιμετωπίσεις, όπως αναζητώντας περούκα ή συμβουλές για μακιγιάζ ογκολογικών ασθενών.

Μπες σε μια ομάδα υποστήριξης για τον καρκίνο. Τα μέλη μπορούν να παρέχουν συμβουλές που έχουν βοηθήσει αυτά και άλλους. Μερικοί σύλλογοι στην Ελλάδα που προσφέρουν συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο:

Μάθε πώς η θεραπεία θα επηρεάσει την καθημερινότητά σου. Ρώτησε τον γιατρό σου εάν θα μπορέσεις να συνεχίσεις τη συνήθη ρουτίνα σου. Μπορεί να χρειαστεί να περάσεις χρόνο στο νοσοκομείο ή να έχεις πολλά ιατρικά ραντεβού. 

Προγραμμάτισε εκ των προτέρων τα οικονομικά σου. Βρες ποιος θα κάνει τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού ή εάν έχεις κατοικίδια, ζήτησε από κάποιον να τα φροντίσει.

4. Διατήρησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο ενέργειάς σου. Ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή. Φρόντιζε να ξεκουράζεσαι αρκετά. Αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος και την κούραση που προκαλεί ο καρκίνος και η θεραπεία του.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο κάθε μέρα για άσκηση. Η άσκηση και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που σου αρέσουν επίσης μπορεί να σε βοηθήσουν. Τα άτομα που ασκούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας όχι μόνο αντιμετωπίζουν καλύτερα τις παρενέργειες αλλά μπορεί να ζήσουν περισσότερο.

5. Άφησε τους φίλους και την οικογένειά σου να σε βοηθήσουν

Οι φίλοι και η οικογένειά σου μπορούν να κάνουν δουλειές, να σε πάνε στα ραντεβού, να ετοιμάσουν γεύματα και να σε βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό θα δώσει σε όσους νοιάζονται για εσένα έναν τρόπο να βοηθήσουν σε μια δύσκολη στιγμή. Αποδέξου κάθε βοήθεια. 

Επίσης, παρότρυνε την οικογένειά σου να δεχτεί βοήθεια εάν χρειαστεί. Η διάγνωση του καρκίνου επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια. Προσθέτει άγχος, ειδικά σε αυτούς που θα σε φροντίζουν. 

6. Ανάπτυξε τους δικούς σου τρόπους να διαχειριστείς τη διάγνωση του καρκίνου

Ακριβώς όπως η θεραπεία του καρκίνου για κάθε άτομο είναι διαφορετική, έτσι και η διαχείρισή του. Ιδέες για να δοκιμάσεις:

  • Εξασκήσου σε τρόπους χαλάρωσης.
  • Μοιράσου τα συναισθήματά σου ειλικρινά με την οικογένεια, τους φίλους, έναν πνευματικό ή έναν ψυχολόγο.
  • Κράτησε ένα ημερολόγιο για να οργανώσεις τις σκέψεις σου.
  • Όταν αντιμετωπίζεις μια δύσκολη απόφαση, κατέγραψε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για να κάνεις την επιλογή σου.
  • Αναζήτησε μια πηγή πνευματικής υποστήριξης.
  • Πες "όχι". Αυτή είναι η ώρα να εστιάσεις σε εσένα, αποκλειστικά και μόνο.
  • Βρες λίγο χρόνο που θα αφιερώσεις στον εαυτό σου.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν είσαι μόνη σε αυτό το ταξίδι. Αξιοποίησε κάθε βοήθεια και γνώση για να έχεις την καλύτερη δυνατή πορεία.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i