Πριν από την ηλικία των 40 ετών, πιστεύουμε ότι είμαστε ανίκητοι. Στη συνέχεια, ξαφνικά, οι φίλοι ή οι συγγενείς μας αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και συνειδητοποιούμε πόσο ευάλωτη είναι και η δική μας. Ο κίνδυνος για όλους αυξάνεται και ακόμα κι αν, όπως η Κέιτ, είσαι δραστήρια ή τρέφεσαι σωστά.
Η 42χρονη Κέιτ Μίντλετον βρίσκεται ήδη στη δεκαετία όπου η φροντίδα του εαυτού της είναι σημαντική για την υγεία της. Αν είσαι και εσύ σε αυτήν τη δεκαετία τότε φρόντισε να κάνεις τακτικούς ελέγχους για τα παρακάτω.
1. Καρκίνος του μαστού
Στις κοινωνίες με δυτικό τρόπο ζωής ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια στο γυναικείο πληθυσμό και η δεύτερη σε αιτία θανάτου από καρκίνο. Υπολογίζεται ότι 1 στις 9 γυναίκες στην Ευρώπη θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1 στις 12 - παρατηρείται όμως αυξητική τάση των περιστατικών. Συνολικά μια γυναίκα σήμερα έχει πιθανότητα 12% (1 στις 8) να νοσήσει από καρκίνου του μαστού.
Μην ξεχνάς τη μαστογραφία: Μετά τα 40 πρέπει να κάνεις κάθε χρόνο μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστού.
2. Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Οι περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ηλικίας 35 έως 44 ετών. Οι περισσότερες περιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται μετά από μόλυνση με τον HPV.
Κάνε τεστ Παπ: Ο προληπτικός έλεγχος κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση των πρώιμων αλλαγών στα κύτταρα του τραχήλου που θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε καρκίνο.
3. Αρρυθμίες
Ο κίνδυνος για κολπική μαρμαρυγή, ή ακανόνιστου καρδιακού παλμού, αυξάνεται στην τέταρτη δεκαετία. Ακόμη και οι πολύ fit κινδυνεύουν.
Έλεγχε τον σφυγμό σου: Βάλε το ένα χέρι στο γραφείο σου με την παλάμη σου στραμμένη προς τα πάνω. Τοποθέτησε τα δύο δάχτυλα κατά μήκος του καρπού στη βάση του αντίχειρα, να νιώσεις την αρτηρία. Μέτρησε για 30 δευτερόλεπτα. Ο ρυθμός πρέπει να είναι σταθερός.
4. Καρκίνος του παχέος εντέρου
Τα ποσοστά αυξάνονται στα 40, με περισσότερες από 2.600 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται σε άτομα κάτω των 50 ετών κάθε χρόνο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια απότομη αλλαγή στις κενώσεις του εντέρου, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα ή την εμφάνιση. Μπορεί να εμφανίσεις ανεξήγητη απώλεια βάρους, φούσκωμα και/ή αίμα στα κόπρανα.
Κάνε μία κολονοσκόπηση: Οι κατευθυντήριες οδηγίες ορίζουν ότι ο προληπτικός έλεγχος με κολονοσκόπηση σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που δεν έχουν οικογενές ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου, ή γενετική προδιάθεση πρέπει να ξεκινάει στα 50. Στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως απώλεια αίματος, η κολονοσκόπηση οφείλει να γίνει νωρίτερα για τον αποκλεισμό παρουσίας καρκίνου. Το ίδιο οφείλει να γίνεται και στην περίπτωση ασθενών με οικογενές ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου, ή άτομα με γενετική προδιάθεση.
5. Καρκίνος των ωοθηκών
Ο κίνδυνος του καρκίνου των ωοθηκών αυξάνεται με την ηλικία, αλλά υπάρχει μια απότομη αύξηση κρουσμάτων στις γυναίκες ηλικίας 40 έως 44 ετών. Είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί καθώς οι γυναίκες αναφέρουν ασαφή συμπτώματα όπως φούσκωμα ή πόνο στην κοιλιακή χώρα. Άλλα συμπτώματα είναι: δυσπεψία, ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους, πόνος στην πλάτη, κόπωση, δυσκοιλιότητα και διάρροια.
Η πρώτη κίνηση είναι μια εξέταση αίματος: ονομάζεται CA125, η οποία ελέγχει τα επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα. Ένα θετικό τεστ δεν σημαίνει ότι έχεις καρκίνο των ωοθηκών, αλλά μπορεί να απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.
6. Υψηλή χοληστερίνη
Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αρχίζει να αυξάνεται στα 40. Αυτό συνήθως οφείλεται σε υψηλή χοληστερίνη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν είσαι καπνίστρια ή έχεις οικογενειακό ιστορικό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.
Έλεγχε τη χοληστερίνη και την αρτηριακή σου πίεση, εάν τα επίπεδά σου είναι αυξημένα.
7. Οστεοπόρωση
Μέχρι να κλείσεις τα 30, η οστική σου μάζα φτάνει στο αποκορύφωμά της. Από εκεί και μετά, το σώμα σου δεν θα αντικαταστήσει ποτέ ξανά την οστική μάζα με τον ίδιο ρυθμό που τη χάνει. Αν και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από την οστεοπόρωση, η νόσος μπορεί να προσβάλει και νεότερα άτομα.
Ρώτα τον γιατρό σου για τη βαθμολογία FRAX, είναι ένα εργαλείο εκτίμησης κινδύνου κατάγματος που χρησιμοποιείται για να προβλέψει την πιθανότητα να πάθεις κάταγμα τα επόμενα δέκα χρόνια. Η πρόβλεψη θα είναι πιο ακριβής εάν συμπεριλάβεις τα αποτελέσματα μιας εξέτασης DEXA. Αν το χρησιμοποιήσεις χωρίς εξέταση DEXA, και τα αποτελέσματα δείξουν υψηλό κίνδυνο κατάγματος, καλό είναι να την κάνεις αμέσως.
Εάν διατρέχεις κίνδυνο, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσεις το ασβέστιο στη διατροφή σου, να κάνεις περισσότερες ασκήσεις με αντιστάσεις και βάρη ή να πάρεις συμπληρώματα.
8. Εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση συνήθως επηρεάζει γυναίκες ηλικίας 45 έως 55 ετών. Τα συμπτώματα είναι πολλά, μεταξύ αυτών αλλαγές στον μηνιαίο κύκλο, εξάψεις, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, αύξηση βάρους και δυσκολία συγκέντρωσης.
Ζήτα από τον γυναικολόγο σου μια εξέταση FSH, η οποία ελέγχει τα επίπεδα ορμονών. Εάν απαιτείται, θα σου συνταγογραφήσει θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr