Πόνος στο γόνατο: 2 διατάσεις που θα τον ανακουφίσουν

Το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας ή αλλιώς "το γόνατο του δρομέα" είναι η συχνότερη αιτία πόνου στο γόνατο, δηλαδή στην έξω επιφάνεια του γόνατος.

γόνατο istock

Ονομάζεται "γόνατο του δρομέα", αλλά οι δρομείς δεν είναι οι μόνοι αθλητές που υποφέρουν από σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας. Τον πόνο στο γόνατο αντιμετωπίζουν επίσης οι ποδηλάτες, οι σκιέρ και οι ποδοσφαιριστές. Οι δρομείς προσβάλλονται σε ποσοστό 1,6-12%. Ένας στους τέσσερις ποδηλάτες με πόνο στο γόνατο πάσχουν από σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας. Περισσότερο συχνά, παρατηρείται σε αθλητές ποδηλάτες που κάνουν πετάλι με μεγάλη αντίσταση.

Τι λέει ο ειδικός

It syndrome
istock

"Όποτε λυγίζεις ή τεντώνεις το πόδι σου, η επιγονατίδα κινείται πάνω-κάτω, κατά την κίνηση του μηριαίου οστού", λέει ο ορθοπαιδικός–χειρουργός και αθλητίατρος Σταθέλλης Απόστολος.

"Οι σφιγμένοι τετρακέφαλοι ή οι αδύναμοι οπίσθιοι μηριαίοι μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη ισορροπίας ή κακή ευθυγράμμιση, οδηγώντας σε τέτοιο πόνο" προσθέτει.

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο χόνδρο που βρίσκεται στις αρθρώσεις, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. 

"Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην εξωτερική επιφάνεια του γόνατος. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται σε κάμψη του γόνατος 30°, κατά την οποία η λαγονοκνημιαία ταινία έρχεται σε επαφή με τον έξω μηριαίο επικόνδυλο. Κατά τη ψηλάφηση το άλγος εντοπίζεται γύρω από τον έξω μηριαίο επικόνδυλο. Οι αθλητές είναι συνήθως σε ήπιες μορφές της πάθησης ασυμπτωματικοί πριν και μετά το τρέξιμο. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, ιδιαίτερα σε κατηφορικό επίπεδο ή κατά τη βάδιση σε σκάλες." εξηγεί ο ειδικός.

Οι 2 διατάσεις που θα ανακουφίσουν τον πόνο στο γόνατο

Για να εξαφανίσεις τον πόνο στο γόνατο, δυνάμωσε τα πόδια σου με καθίσματα και προβολές και εκτέλεσε αυτές τις 2 δυναμικές διατάσεις μόλις τελειώσεις το ζέσταμα και πριν βγεις στο δρόμο:

1. Διάταση οπίσθιου μηριαίου 

γονατο
istock

  • Στάσου όρθια με τα χέρια στη μέση σου. Κάνε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με το δεξί πόδι, έπειτα σήκωσε το αριστερό πόδι στο ύψος του γοφού μπροστά και φέρε τα χέρια προς το πέλμα.
  • Κάνε ένα βήμα μπροστά και σήκωσε το δεξί πόδι.
  • Κάνε ένα βήμα στα πλάγια προς δεξιά για να ολοκληρώσεις μία επανάληψη.
  • Έλα στην αρχική θέση.
  • Κάνε 10 επαναλήψεις εναλλάξ δεξιά πλευρά και αριστερή.

2. Διάταση τετρακεφάλου 

γόνατο δρομέα
istock

  • Στάσου όρθια με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά και τις παλάμες στους γοφούς. Κάνε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με το δεξί πόδι και λύγισε το αριστερό γόνατο, προσπαθώντας να ακουμπήσεις το γλουτό με την αριστερή φτέρνα.
  • Κάνε ένα βήμα μπροστά με το αριστερό πόδι και λύγισε το δεξί για να ολοκληρώσεις μία επανάληψη.
  • Κάνε 10 επαναλήψεις.

Shape tip: Οι περισσότερες διατάσεις εκτελούνται αργά, αλλά σε αυτές εδώ προσπάθησε να ανεβάσεις το ρυθμό για να επωφεληθείς πλήρως.

Πόνος στα γόνατα: 5 τροφές για να τον αντιμετωπίσεις φυσικά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i