Ποια ορμόνη μπορεί να σταμάτησει τη νόσο Αλτσχάιμερ; Νέα έρευνα

Μια σημαντική ορμόνη θα μπορούσε "να σταματήσει το Αλτσχάιμερ στα ίχνη του", λένε οι επιστήμονες

Αλτσχάιμερ istock

Μια ορμόνη που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, ανακοίνωσαν επιστήμονες.

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της πρόσληψης και της δαπάνης ενέργειας, και θεωρείται η ορμόνη της όρεξης και του μεταβολισμού. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο.

"Είμαι πολύ νέα για Αλτσχάιμερ;" Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου

Τα ευρήματα της έρευνας

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Dundee ανακάλυψαν ότι ένα μικρό μέρος μιας ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία υπάρχει σε όλους μας, μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, και να διακόψει την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ στα πρώτα της στάδια.

Οι δοκιμές τους έδειξαν ότι η λεπτίνη μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις δύο πρωτεινών, γνωστές ως αμυλοειδές-βήτα και τ-πρωτεΐνη (ταυ), οι οποίες συσσωρεύονται και οδηγούν σε απώλεια μνήμης και ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η καθηγήτρια Jenni Harvey, η οποία ηγείται της έρευνας, δήλωσε: "Εργαζόμαστε στο επίπεδο των συνάψεων που είναι τα σημεία επικοινωνίας στον εγκέφαλο, επειδή οι συνάψεις επηρεάζονται νωρίς στη διαδικασία της νόσου, όταν το Αλτσχάιμερ είναι ακόμα αναστρέψιμο.

"Η έρευνά μας δείχνει ότι η λεπτίνη θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά ή ακόμα και να σταματήσει την ανάπτυξη της νόσου. Βρήκαμε ότι η εφαρμογή λεπτίνης μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του αμυλοειδούς και του ταυ να παρεμβαίνουν στις συνάψεις και στην απώλεια μνήμης και μπορεί να αποτρέψει τις ανεπιθύμητες συνέπειες αυτών των κυτταρικών αλλαγές."

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έξι θραύσματα αμινοξέων από τα 167 εντός της ορμόνης που διατηρούν την ικανότητα να μπλοκάρουν τις αρνητικές επιδράσεις των πρωτεινών αμυλοειδές-βήτα και τ-πρωτεΐνη (ταυ) στον εγκέφαλο και έτσι επιβραδύνουν ή σταματούν την ανάπτυξη της νόσου. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να σχεδιάσουν ένα πιθανό πρότυπο φαρμάκου χρησιμοποιώντας αυτά τα μικρότερα θραύσματα λεπτίνης.

Ο καθηγητής Χάρβεϊ ανάφερε ότι μπορεί να περάσουν μερικά χρόνια μέχρι να γίνουν διαθέσιμα νέα φάρμακα με βάση τη λεπτίνη. "Η ανάπτυξη φαρμάκων δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία, τα περισσότερα φάρμακα χρειάζονται περίπου 10 χρόνια. Ακόμη κι όταν ένα φάρμακο έχει αναπτυχθεί, υπάρχουν αρκετοί έλεγχοι ασφαλείας που πρέπει να περάσουν πριν χορηγηθούν σε ασθενείς."

Σύμφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας 250.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 350.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προστάδιο της άνοιας.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Το πρώιμο σημάδι που προμυνύει προβλήματα μνήμης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i