Ο τρόπος γέννησης επηρεάζει την ανοσολογική σου αντίδραση στα εμβόλια

Ο τρόπος με τον οποίο γεννιέσαι αλλάζει τον τρόπο που το ανοσοποιητικό σου σύστημα ανταποκρίνεται αργότερα στα εμβόλια που σώζουν ζωές.

μωρό κάνει εμβόλιο ιλαράς istock

Μια νέα μελέτη από την Κίνα δείχνει ότι η διαδρομή από τη μήτρα στον κόσμο, είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική, μπορεί να επηρεάσει το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο ιλαράς.

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή χρειάζονται το αναμνηστικό εμβόλιο της ιλαράς περισσότερο από τα άλλα που γεννηθήκαν με φυσιολογικό τοκετό, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Χωρίς αυτή την αναμνηστική δόση, το εμβόλιο έχει υψηλότερο κίνδυνο αποτυχίας στην προστασία.

Η γέννηση με καισαρική αυξάνει τον κίνδυνο το παιδί να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η ανάλυση διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Πανεπιστημίου Fudan στην Κίνα και περιλαμβάνει δεδομένα από 1.505 ζευγάρια μητέρας-βρέφους στην Κίνα.

Τυπικά, περίπου το 5% των παιδιών που λαμβάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου ιλαράς κάτω του 1 έτους δεν εμφανίζουν ανταπόκριση αντισωμάτων. Μεταξύ 2013 και 2018, ωστόσο, τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή στην Κίνα είχαν 2,56 φορές περισσότερες πιθανότητες να μην ανταποκριθούν στο εμβόλιο κατά της ιλαράς από εκείνα που γεννήθηκαν κολπικά.

Ευτυχώς, η δεύτερη δόση του εμβολίου ιλαράς αντιστάθμισε αυτή την αποτυχία, προκαλώντας μια καθυστερημένη και "ισχυρή ανοσολογική απάντηση". 

Το 2021, εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχασαν την αναμνηστική τους δόση για την ιλαρά - αριθμός ρεκόρ που θέτει την ανοσία της αγέλης σε πολλά έθνη σε επικίνδυνο σημείο καμπής.

"Γνωρίζουμε ότι πολλά παιδιά δεν κάνουν τη δεύτερη δόση, κάτι που είναι επικίνδυνο για αυτά ως άτομα και για τον ευρύτερο πληθυσμό", εξηγεί ο γενετιστής Henrik Salje από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. "Τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι αυτά που παρακολουθούμε για να βεβαιωθούμε ότι θα κάνουν τη δεύτερη δόση, επειδή το πρώτο τους εμβόλιο είναι πολύ πιο πιθανό να αποτύχει".

Τι είναι η ιλαρά;

Η ιλαρά είναι µια ιογενής νόσος µε υψηλή µεταδοτικότητα, που εµφανίζεται µε πυρετό, επιπεφυκίτιδα, συνάχι, βήχα και µικρές κηλίδες µε λευκό ή κυανόλευκο κέντρο σε µια ερυθηµατώδη βάση στον βλεννογόνο του στόµατος. Το εμβόλιο είναι το μόνο που έχουμε και απαιτεί τουλάχιστον 95% ποσοστό εμβολιασμού για να επιτευχθεί ανοσία αγέλης σε έναν πληθυσμό.

Η Κίνα είναι κοντά στην εξάλειψη της ιλαράς, αλλά στα πρόσφατα κρούσματα, περίπου το ένα τρίτο όσων αρρώστησαν από τον ιό ήταν ήδη εμβολιασμένα. Αυτές οι λοιμώξεις συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είτε αποτυγχάνει να ανταποκριθεί σε ένα εμβόλιο είτε ανταποκρίνεται πολύ αδύναμα.

Γιατί τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική είναι πιο ευάλωτα;

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή, σε αντίθεση με εκείνα που γεννιούνται κολπικά, έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος, και ενώ οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να κτο εξηγήσουν, υπάρχουν λόγοι να ψάξουν περισσότερο. Το 2022, μελέτη συνέδεσε τις καισαρικές τομές με χαμηλότερες αποκρίσεις αντισωμάτων μετά από εμβόλια µηνιγγιτιδόκοκκου και πνευμονιόκοκκου. Στην έρευνα, τα μωρά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό είχαν διπλάσια επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων μετά τη λήψη των εμβολίων.

Η μελέτη στην Κίνα δεν διερεύνησε γιατί οι καισαρικές τομές επηρέασαν τις αποκρίσεις του εμβολίου, αλλά οι συγγραφείς υποπτεύονται το εξής: "Με τον τοκετό με καισαρική τομή, τα παιδιά δεν εκτίθενται στο μικροβίωμα της μητέρας με τον ίδιο τρόπο όπως με έναν κολπικό τοκετό", εξηγεί ο Salje. "Πιστεύουμε ότι αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στην ανάπτυξη του μικροβιώματος του εντέρου και μαζί με αυτό, την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ενεργοποιείται με εμβόλια κατά ασθενειών συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς".

Προς το παρόν, ωστόσο, αυτό είναι απλώς μια θεωρία. Ενώ τα μωρά με καισαρική τομή εμφανίζουν διαφορετικό εύρος βακτηρίων στο έντερό τους σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν κολπικά, άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι διαφορές εξαφανίζονται μετά από περίπου 9 μήνες.

Από το 2000, το ποσοστό των καισαρικών τομών έχει διπλασιαστεί παγκοσμίως. Η χειρουργική επέμβαση αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 20% των γεννήσεων παγκοσμίως και έως και το ήμισυ όλων των γεννήσεων σε ορισμένες χώρες όπως η Βραζιλία ενώ στην Ελλάδα με καισαρική τομή γίνονται 3 στις 5 γεννήσεις. Είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία να γνωρίζουμε πώς η δημοφιλής επέμβαση επηρεάζει την ανοσία της επόμενης γενιάς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology.

Καισαρική: Κλέβει από το μωρό σου τα καλά μικρόβια; Τι να κάνεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i