Καισαρική τομή: Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη;

Μάθε πότε ο μαιευτήρας θα επιλέξει την καισαρική τομή αντί του φυσιολογικού τοκετού

kaisariki-tomi-periptoseis

Είναι γεγονός πως χάρη στην καισαρική τομή πολλοί από τους κινδύνους ενός δύσκολου φυσιολογικού τοκετού έχουν πλέον εξαλειφθεί.

Παρά τα οφέλη της, η καισαρική τομή κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια με τα ποσοστά της να φτάνουν το 17,8% των τοκετών στην Ευρώπη  και να ξεπερνούν το 24% στην Ελλάδα.

Υπάρχει λόγος να κάνεις καισαρική τομή;

Φυσικά και στους λόγους δεν συμπεριλαμβάνεται η αποφυγή των πόνων της γέννας, ούτε βέβαια ο προγραμματισμός της γέννησης του παιδιού.

Εξαίρεση αποτελούν οι εξής περιπτώσεις:

  • * Το μωρό έρχεται με  πόδια (ισχιακή προβολή)
  • * Το μωρό είναι μεγαλόσωμο αλλά η μητέρα μικρόσωμη και υπάρχει κίνδυνος για ασφυξία του βρέφους.
  • * Μιλάμε για γέννηση διδύμων, ειδικά αν ένα από τα δύο έρχεται με τα πόδια. Το ίδιο ισχύει και για τρίδυμες ή πολύδυμες κυήσεις.
  • *Υπάρχουν προβλήματα υγείας στη μητέρα: Παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης αποκλείουν τον κολπικό τοκετό, καθώς μπορεί να κινδυνεύσει τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο. Δημοφιλής είναι η καισαρική τομή και σε περιπτώσεις αυξημένης μυωπίας της μέλλουσας μητέρας που μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
  • *Η έγκυος διανύει το τέλος της τέταρτης ή την πέμπτη δεκαετία της ζωής της και είναι πιθανό να κινδυνεύσει από επιπλοκές και η ίδια και το μωρό.
  • *Ο φυσιολογικός κολπικός τοκετός δεν προχωρεί είτε εξαιτίας μη επαρκούς διαστολής του τραχήλου της μήτρας για πολλές ώρες, είτε γιατί η μήτρα δεν κάνει συσπάσεις. Ο γιατρός εκτιμά τον κίνδυνο που διατρέχει το εμβρυο και αναλόγως διακόπτει το φυσιολογικό τοκετό και προχωρά σε καισαρική τομή.
  • * Έχει γίνει πρόσφατα κάποια εγχείρηση στα γεννητικά όργανα  (αφαίρεση κύσης, ινομοιωμάτων) της μητέρας με αποτέλεσμα να υπάρχουν ολές στη μήτρα που κινδινεύουν να μην αντέξουν την πίεση του φυσιολογικού τοκετού.
  • *Εμφανίζεται ξαφνική αιμορραγία πριν ή κατά τον τοκετό ή οποία μπορεί να οφείλεται σε αποκόλληση του πλακούντα.
  • *Έχει προηγηθεί τοκετός με καισαρική τομή στο πρόσφατο παρελθόν. Αν το διάστημα ανάμεσα σους δύο τοκετούς είναι μεγάλο, ο γιατρός μπορεί να επιτρέψει το φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i