Μελάνια τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ: Πόσο ασφαλή είναι; Νέα έρευνα

Εντοπίστηκαν βακτήρια σε μελάνια τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογία.

γυναίκα με τατουάζ istock

Αν σου αρέσουν τα τατουάζ ή το μόνιμο μακιγιάζ μάθε και αυτό: ερευνητές εντόπισαν αναερόβια και αερόβια βακτήρια σε μελάνια τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ.

Τα ευρήματα, που αναφέρονται στο Applied and Environmental Microbiology αποδεικνύουν ότι τα μελάνια θα μπορούσαν να είναι πηγή μολύνσεων στους ανθρώπους. Η νέα μελέτη είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη καθώς είναι η πρώτη που διερευνά την παρουσία αναερόβιων βακτηρίων σε εμπορικά μελάνια τατουάζ.

"Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι τα μελάνια τατουάζ που δεν έχουν ανοιχτεί και σφραγίζονται μπορεί να φιλοξενούν αναερόβια βακτήρια, τα οποία είναι γνωστό ότι ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο, όπως η ανώτερη στιβάδα του δέρματος, μαζί με αερόβια βακτήρια", δήλωσε ο συγγραφέας Seong-Jae (Peter) Kim, Ph.D., μικροβιολόγος στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Τοξικολογικής Έρευνας, Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, Jefferson, Ark.

"Αυτό υποδηλώνει ότι τα μολυσμένα μελάνια τατουάζ είναι πηγή μόλυνσης από τους δύο τύπους βακτηρίων. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης αυτών των προϊόντων τόσο για αερόβια όσο και για αναερόβια βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς παθογόνων μικροοργανισμών."

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Ο κύριος στόχος της νέας μελέτης ήταν να αξιολογήσει τον επιπολασμό τόσο των αερόβιων όσο και των αναερόβιων μικροβιακών ρύπων στα μελάνια για τατουάζ που διατίθενται στην αγορά των ΗΠΑ.

Για την ανίχνευση αερόβιων βακτηρίων, οι ερευνητές ανέμιξαν 1 έως 2 γραμμάρια διαλύματος μελάνης τατουάζ με κατάλληλα μέσα και τα επώασαν σε τυπικό επωαστήρα και για να ανιχνεύσουν αναερόβια βακτήρια, αναμείξαν το διάλυμα μελάνης με κατάλληλα μέσα και τα επώασαν σε αναερόβιο θάλαμο, μια συσκευή ειδικά σχεδιασμένη για την καλλιέργεια αναερόβιων.

Αυτός ο θάλαμος διατηρείται χωρίς οξυγόνο με συνεχή έκπλυση με ένα μείγμα αερίων όπως άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο. Οι ερευνητές διεξήγαγαν αυτή τη διαδικασία για συνολικά 75 μελάνια τατουάζ από 14 διαφορετικούς κατασκευαστές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου το 35% των μελανιών για τατουάζ ή μόνιμου μακιγιάζ που πωλούνται στις ΗΠΑ βρέθηκε να είναι μολυσμένο με βακτήρια. "Και τα δύο είδη βακτηρίων, αυτά που χρειάζονται οξυγόνο (αερόβια) και αυτά που δεν χρειάζονται οξυγόνο (αναερόβια), μπορούν να μολύνουν τα μελάνια", είπε ο Κιμ. "Δεν υπήρχε σαφής σχέση μεταξύ μιας ετικέτας προϊόντος που ισχυρίζεται ότι είναι αποστειρωμένο και της πραγματικής απουσίας βακτηριακής μόλυνσης".

Μελάνια τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ: πόσο ασφαλή είναι;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μικροβιακές λοιμώξεις αποτελούν μόνο μία πτυχή αυτών των επιπλοκών. Εκτός από τις μικροβιακές λοιμώξεις, ανοσολογικές επιπλοκές όπως φλεγμονώδεις αντιδράσεις και αλλεργική υπερευαισθησία, καθώς και τοξικές αποκρίσεις, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος. Επειδή η ασφάλεια των μελανιών τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα με διάφορες πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

  • Κανονισμοί: Από τον Ιανουάριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς σε πάνω από 4.000 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα μελάνια τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Συστατικά: Παρότι οι κανονισμοί αυτοί βελτιώνουν την ασφάλεια, ορισμένες ανησυχίες παραμένουν. Τα μελάνια περιέχουν διάφορα χημικά, μερικά από τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, δερματικά προβλήματα ή ακόμα και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. 
  • Προσωπικοί παράγοντες: Η ατομική υγεία και ευαισθησία παίζουν σημαντικό ρόλο. Άτομα με αλλεργίες, δερματικές παθήσεις ή αυτοάνοσα νοσήματα ίσως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

Οι έρευνες συνεχίζονται

Ο Kim και οι συνεργάτες του θα προχωρήσουν την έρευνά τους προς δύο βασικές κατευθύνσεις. Θα αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές μεθόδους μικροβιακής ανίχνευσης για τα μελάνια τατουάζ, καθιστώντας τη διαδικασία ταχύτερη, ακριβέστερη και λιγότερο απαιτητική.

Θα διεξάγουν επίσης συστηματική έρευνα για να εμβαθύνουν την κατανόηση της μικροβιακής μόλυνσης στα μελάνια τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ. Αυτό θα περιλαμβάνει τη μελέτη της εμφάνισης, της ταυτόχρονης εμφάνισης και της ποικιλομορφίας μικροβιακών μολυσματικών ουσιών, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόληψη της μόλυνσης σε αυτά τα προϊόντα.

Πώς να φροντίσω το τατουάζ το καλοκαίρι; Τα dos και τα don’ts

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i