Aιμορροΐδες: 7 αποτελεσματικοί τρόποι που μειώνουν τον πόνο

Το 40% των ενηλίκων εμφανίζει αιμορροΐδες και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τις αντιμετωπίσεις.

αιμορροΐδες istock

Πολλά πράγματα στη ζωή μπορεί να μας κάνουν να πονάνε, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τις αιμορροΐδες. Εάν τις έχεις ακούσει αλλά δεν γνωρίζεις για το τι είναι (τυχερή!), οι αιμορροΐδες, γνωστές και ως αιμορροϊδοπάθεια, είναι διογκωμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού και του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου.

Εκτός από τον κνησμό, προκαλούν συμπτώματα όπως εξογκώματα μέσα και γύρω από τον πρωκτό και έντονο κόκκινο αίμα - μερικές φορές πολύ - κατά την κένωση.

Διατροφή για αιμορροΐδες: Οι τροφές που θα σε βοηθήσουν και τι να αποφεύγεις

Οι αιμορροΐδες διαχωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Βρίσκονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό και μπορεί να γίνουν ορατές και ψηλαφητές. Μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, πόνο, ερεθισμό και πρήξιμο.

Εσωτερικές αιμορροΐδες

Βρίσκονται μέσα στο τοίχωμα του εντέρου και δεν είναι συνήθως ορατές ή αισθητές. Μπορεί, όμως, να προκαλέσουν αιμορραγία, ιδιαίτερα κατά την αφόδευση.διακρίνονται περαιτέρω σε πρώτου, δεύτερου, τρίτου και τέταρτου βαθμού:

 • 1ου βαθμού: Δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό.
 • 2ου βαθμού: Προβάλλουν έξω από τον πρωκτό κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται μόνες τους.
 • 3ου βαθμού: Προβάλλουν έξω από τον πρωκτό κατά την κένωση και δεν ανατάσσονται μόνες τους, αλλά χρειάζεται ανάταξη από τον ίδιο τον ασθενή με τα δάκτυλά του.
 • 4ου βαθμού: Προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό και δεν ανατάσσονται ούτε με τα δάκτυλα.

"Η κατάταξη αυτή είναι αναγνωρισμένη διεθνώς. Εντούτοις δε σχετίζεται σε απόλυτο βαθμό με τη βαρύτητα της αιμορροϊδοπάθειας. Για παράδειγμα μπορεί ένας ασθενής με αιμορροΐδες 2ου βαθμού να χάνει αίμα σε μεγάλες ποσότητες και να χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί το πρόβλημά του, ενώ κάποιος άλλος με αιμορροΐδες 4ου βαθμού να είναι ασυμπτωματικός και να μην χρειάζεται επέμβαση." εξηγεί ο Αλέξανδρος Φραγκουλίδης, γαστρεντερολόγος.

7 τρόποι για να απαλλαγείς από τις αιμορροΐδες

Δες πώς μπορείς να απαλλαγείς από τις επώδυνες και ενοχλητικές αιμορροΐδες.

 1. Πρώτα, συμβουλεύσου το γιατρό σου
 2. Κατανάλωνε πολλές φυτικές ίνες
 3. Πίνε περισσότερο νερό
 4. Μην το παρακάνεις όταν σκουπίζεσαι
 5. Κινήσου
 6. Σήκωσε τα πόδια ψηλότερα
 7. Κάνε ένα εδρόλουτρο

1. Πρώτα, συμβουλεύσου το γιατρό σου

Εάν νομίζεις ότι έχεις αιμορροΐδες είναι καλύτερο να επισκεφτείς έναν γαστρεντερολόγο ή έναν πρωκτολόγο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το κύριο σύμπτωμά σου είναι η αιμορραγία από το ορθό, λέει ο γαστρεντερολόγος. "Εάν υπάρχει αίμα στα κόπρανα που είναι ορατή με γυμνό μάτι, κάνε μια ορθική εξέταση" συστήνει ο ειδικός.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αιμορραγία μπορεί επίσης να είναι σημάδι άλλων προβλημάτων όπως έλκος, παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής, προκαρκινικός πολύποδας ή ακόμα και καρκίνος του πρωκτού ή του παχέος εντέρου. Τα ποσοστά αυξάνονται στους νεότερους  (ακόμη και στα παιδιά), οπότε είναι καλύτερα να το ελέγξεις.

2. Κατανάλωνε πολλές φυτικές ίνες

Η πίεση, εάν έχεις δυσκοιλιότητα, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι οι φυτικές ίνες είναι ο καλύτερος σου φίλος. Οι διαλυτές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και τα μαλακώνουν, ενώ οι αδιάλυτες ίνες επιταχύνουν το χρόνο αφόδευσης.

Και τα δύο είδη ινών βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Ο μέσος ενήλικας υποτίθεται ότι καταναλώνει περίπου 22 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά (η σύσταση ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων), τις οποίες μπορείς γενικά να λάβεις από την κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως (όπως πλιγούρι), φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και σπόρους.

3. Πίνε περισσότερο νερό

Εάν αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών, φρόντισε να ενυδατώνεσαι, καθώς οι διαλυτές ίνες προσελκύουν περισσότερο νερό για να μαλακώσουν τα κόπρανα. Ο ειδικός λέει ότι "έως και 2 λίτρα νερού καθημερινά είναι σημαντικά για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας".

4. Μην το παρακάνεις όταν σκουπίζεσαι

Εάν έχεις φαγούρα ή εξογκώματα, είναι φυσικό να θέλεις να τρίψεις πολύ σκληρά το σημείο για να το καθαρίσεις. Προσπάθησε να αντισταθείς σε αυτή την παρόρμηση, λέει ο γαστρεντερολόγος, επειδή ο ερεθισμός θα επιδεινώσει τις αιμορροΐδες.

"Ειδικά όταν οι αιμορροΐδες είναι πρησμένες, η χρήση μερικών μαντηλιών [ειδικών για αιμορροΐδες] και το απαλό σκούπισμα είναι απαραίτητο", λέει. Μια άλλη επιλογή είναι να καθαριστείς με νερό χρησιμοποιώντας τον μπιντέ ή το βρυσάκι τουαλέτας. 

5. Κινήσου

Επειδή μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία σου και να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα, η άσκηση συνιστάται γενικά εάν είσαι επιρρεπής σε αιμορροΐδες. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να διατηρείς την περιοχή στεγνή και να αποφεύγεις προπονήσεις που προκαλούν τριβή ή ασκούν πίεση στο κάτω μέρος, ιδιαίτερα εάν οι αιμορροΐδες είναι σε έξαρση. 

Βοηθάει ή επιδεινώνει η άσκηση τις αιμορροΐδες;

6. Σήκωσε τα πόδια ψηλότερα

Εκτός από το να μην κάθεσαι στην τουαλέτα για πολλή ώρα, μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να σηκώνεις τα πόδια σου ψηλότερα, λέει ο ειδικός. Η στάση σε βαθύ κάθισμα είναι η φυσική θέση του ανθρώπινου σώματος για κένωση, οπότε το να σηκώνεις τα πόδια σου βάζοντάς τα σε ένα καρεκλάκι μπορεί να σε βοηθήσει.

7. Κάνε ένα εδρόλουτρο

Τι στο καλό είναι το εδρόλουτρο; Είναι ουσιαστικά ένα μέρος όπου κάθεσαι σε λίγο ζεστό νερό για να ανακουφιστείς. Μπορείς να το κάνεις δύο φορές την ημέρα για 10 λεπτά, σε καθαρό νερό. Κάποιοι προτιμούν να βάζουν άλατα Epsom ή μαγειρική σόδα.

Αυτό δεν βοηθά μόνο στις αιμορροΐδες, αλλά και σε κολπικό ερεθισμό ή σε ερεθισμό στο αιδοίο. "Τα εδρόλουτρα μπορούν να μειώσουν τον ερεθισμό και τη φλεγμονή και να καλμάρουν τον πόνο", λέει ο γαστρεντερολόγος.

Φυσικοί και εύκολοι τρόποι για να απαλλαγείς από τη δυσκοιλιότητα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i