Βοηθάει ή επιδεινώνει η άσκηση τις αιμορροΐδες;

Πώς βοηθάει η άσκηση τις αιμορροΐδες και τι να αποφεύγεις.

fit woman summer yoga pilates fitness PeopleImages

Συνεργάστηκε ο Σπύρος Χ. Ανδρικόπουλος, χειρουργός, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Λευκός Σταυρός The Athens Clinic (s-andrikopoulos.gr).

Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι όμως η πάθηση για την οποία οι περισσότεροι δε μιλάμε ανοιχτά, προφανώς λόγω της περιοχής εμφάνισής τους.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Πρόκειται για διογκωμένες, πολύ μικρές φλέβες γύρω από τον πρωκτό ή το κάτω μέρος του ορθού εντέρου και διακρίνονται σε δύο τύπους: στις εσωτερικές και τις εξωτερικές αιμορροΐδες. Οι πρώτες προβάλλουν στον αυλό του ορθού, ενώ οι δεύτερες στον πρωκτό. Ρόλος τους είναι η προστασία των ιστών κατά την αφόδευση αλλά και ο έλεγχος της αφόδευσης.

Οι ασκήσεις που βελτιώνουν τα συμπτώματα

Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, η οποία είναι η κύρια αιτία εμφάνισης της αιμορροϊδοπάθειας. Οι καλύτερες μορφές άσκησης

γι’ αυτόν το σκοπό είναι η yoga και το Pilates, καθώς κινητοποιούν το έντερο και δυναμώνουν τους μυς της πυέλου.

Ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις αιμορροΐδες

Η προπόνηση με αντιστάσεις και η προπόνηση αντοχής αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση αιμορροΐδων. Σπορ όπως η ιππασία, η ποδηλασία και η κωπηλασία μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, εξαιτίας της πίεσης που προκαλούν στην περιοχή του πρωκτού. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί και η άρση βαρών (και όχι μόνο στους αθλητές, αλλά και σε όλους όσοι σηκώνουν βάρη στην καθημερινότητά τους), αφού η πίεση στην περιοχή της κοιλιάς και του πρωκτού είναι έντονη, ιδίως σε όσους κρατούν την αναπνοή τους πιέζοντας κατά την εκπνοή.

Διάβασε επίσης: Αιμορροΐδες: Οι απαντήσεις σε όσα ντρέπεσαι να ρωτήσεις

Διάβασε επίσης: Οι αιμορροΐδες μπορεί να σχετίζονται με τη λάθος χρήση της τουαλέτας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i