
Όλοι θέλουμε να μεγαλώνουμε με υγεία, χωρίς όμως να δείχνουμε μεγαλύτεροι από την ηλικία μας. Και ενώ συχνά δίνουμε περισσότερη σημασία σε κρέμες, συμπληρώματα και fitness προγράμματα, λίγοι γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός ένοχος μπορεί να βρίσκεται στο πιάτο μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Monash, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επιταχύνουν τη βιολογική γήρανση. Πώς, λοιπόν, επηρεάζουν το σώμα σου και τι μπορείς να κάνεις για να το αποφύγεις;
Τι σημαίνει "μεγαλώνω όμορφα" και 13 συμβουλές για να το επιτύχουμε
Τι είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βιομηχανικά παραγόμενα τρόφιμα που περιέχουν συστατικά μακριά από τη φυσική τους μορφή. Πρακτικά, είναι προϊόντα που δεν θα μπορούσες ποτέ να φτιάξεις στην κουζίνα σου. Περιέχουν υδρογονωμένα έλαια, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ενισχυτικά γεύσης, συντηρητικά και χημικά που προστίθενται για γεύση, εμφάνιση ή διάρκεια ζωής.
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα είναι: πατατάκια, σοκολάτες, μπισκότα, έτοιμα γεύματα, κοτομπουκιές, αναψυκτικά, παγωτά, ενεργειακές μπάρες, και τα στιγμιαία noodles. Παρά τη γεύση και την ευκολία τους, τα τρόφιμα αυτά συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τι είναι η βιολογική ηλικία και γιατί μας νοιάζει;
Η ηλικία σου δεν είναι μόνο θέμα αριθμού. Η βιολογική ηλικία δείχνει πόσο υγιής είναι πραγματικά το σώμα σου, βάσει μοριακών δεικτών, όπως η κατάσταση του DNA σου. Για παράδειγμα, μπορεί να είσαι 30 χρονών αλλά η βιολογική σου ηλικία να μοιάζει με αυτή ενός 40χρονου αν δεν προσέχεις τον τρόπο ζωής σου. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Dr. Barbara Cardoso, διατροφολόγο-βιοχημικό, η βιολογική γήρανση μπορεί να επιταχυνθεί από κακές διατροφικές επιλογές, όπως η αυξημένη κατανάλωση UPFs.
Τι έδειξε η έρευνα;
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Monash, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Age and Aging, ανέλυσε δεδομένα από 16.055 Αμερικανούς ηλικίας 20 - 79 ετών. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το εργαλείο "PhenoAge" για να μετρήσουν τη βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα;
- Για κάθε 10% αύξηση στην κατανάλωση UPFs, η βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά 2,4 μήνες.
- Όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες UPFs (68-100% των θερμίδων τους) ήταν βιολογικά σχεδόν έναν χρόνο μεγαλύτεροι από αυτούς που κατανάλωναν τις λιγότερες ποσότητες (39% ή λιγότερο).
Σύμφωνα με την Dr. Cardoso: "Για κάθε 10% αύξηση των θερμίδων από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται κατά 2% και ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών κατά 0,5% μέσα σε δύο χρόνια".
Γιατί τα UPFs επιταχύνουν τη γήρανση;
- Έλλειψη θρεπτικών συστατικών: Τα UPFs συχνά στερούνται βιταμινών, μέταλλων και αντιοξειδωτικών που είναι απαραίτητα για την κυτταρική υγεία.
- Χημικά πρόσθετα: Περιέχουν συντηρητικά και τεχνητά συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και προβλήματα στο μεταβολισμό.
- Χημικά από συσκευασίες: Ουσίες όπως η BPA, που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες τροφίμων, έχουν συνδεθεί με γήρανση και άλλες παθήσεις.
Η Dr. Cardoso τονίζει ότι η μείωση των UPFs είναι κρίσιμη για την πρόληψη της βιολογικής γήρανσης. Ακολουθούν μερικά πρακτικά βήματα:
- Προτίμησε ολόκληρα τρόφιμα: Εστίασε σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης.
- Διάβασε ετικέτες: Απόφυγε προϊόντα με λίστες γεμάτες άγνωστα συστατικά.
- Μαγείρεψε στο σπίτι: Έτσι ελέγχεις καλύτερα τι τρως.
- Περιορίσου στα φυσικά σνακ: Αντί για μπάρες ή πατατάκια, διάλεξε φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Μήπως το σώμα σου γερνάει πριν από σένα; 6 αποκαλυπτικά σημάδια
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr