9 φυσικοί τρόποι για να προλάβεις την ουρολοίμωξη

Οι ουρολοιμώξεις είναι γνωστές για την προτίμηση που δείχνουν στις γυναίκες. Τα συμπτώματα αλλά και οι τρόποι για να αποφύγεις την εμφάνισή τους;

γυναίκα istock

Μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να αφορά οποιοδήποτε τμήμα του: τα νεφρά, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Οι περισσότερες λοιμώξεις εντούτοις "χτυπούν" το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, δηλαδή την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης από ό,τι οι άνδρες. Η μόλυνση, όταν περιορίζεται στην ουροδόχο κύστη, μπορεί να είναι επώδυνη και ενοχλητική. Ωστόσο, σοβαρότερες συνέπειες μπορεί να προκύψουν αν εξαπλωθεί στα νεφρά σου. Οι γιατροί συνήθως αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος με αντιβιοτικά. Πριν όμως φτάσουμε εκεί, να θυμάσαι ότι μπορείς να λάβεις μέτρα για να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισής τους.

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα, αλλά, όταν συμβαίνει, αυτά περιλαμβάνουν:
•    Ισχυρή ανάγκη ούρησης
•    Αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση
•    Συχνή ανάγκη ούρησης με μικρές ποσότητες ούρων
•    Θολά ούρα
•    Σημάδι αίματος στα ούρα
•    Έντονη μυρωδιά στα ούρα
•    Πυελικό πόνο στις γυναίκες, ειδικά στο κέντρο της λεκάνης και γύρω από την περιοχή του ηβικού οστού

Διαβάστε Επίσης

Τα 9 SOS για να προλάβεις την ουρολοίμωξη 

Σκουπίσου από μπροστά προς τα πίσω


Δεδομένου ότι το ορθό είναι η κύρια πηγή ανάπτυξης E.coli, είναι καλύτερο να σκουπίσεις τα γεννητικά σου όργανα από μπροστά προς τα πίσω μετά τη χρήση της τουαλέτας. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να το κάνεις αυτό αν έχεις πρόβλημα διάρροιας. Η διάρροια μπορεί να δυσχεράνει τον έλεγχο των κινήσεων του εντέρου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του E.coli στην ουρήθρα.

Πίνε άφθονα υγρά

Αφενός θα μείνεις ενυδατωμένη, αφετέρου θα επισκέπτεσαι την τουαλέτα πιο συχνά, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται τα βακτήρια από το ουροποιητικό σου σύστημα. Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή. Βάλε στόχο σου τα 6 έως 8 ποτήρια την ημέρα. Εάν είναι δύσκολο να πίνεις τόσο πολύ νερό, μπορείς επίσης να αυξήσεις την πρόσληψη υγρών με ανθρακούχο νερό, τσάι, γάλα ή smoothies φτιαγμένα με φρούτα και λαχανικά. Προσπάθησε όμως να περιορίσεις ή να αποφύγεις το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα ποτά, καθώς αφυδατώνουν τον οργανισμό.

Μην "κρατιέσαι"

Μην καθυστερείς την ούρηση, καθώς αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Προσπάθησε να μην περιμένεις περισσότερο από 3 έως 4 ώρες για να πας τουαλέτα και άδειασε εντελώς την κύστη σου κάθε φορά. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό αν είσαι έγκυος, αφού κατά την εγκυμοσύνη οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές. 

Πήγαινε τουαλέτα πριν και μετά το σεξ

Η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ουρολοίμωξης, ειδικά στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια μπορούν εύκολα να εισέλθουν στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια του σεξ. Για να μειώσεις τον κίνδυνο, προσπάθησε να ουρήσεις αμέσως πριν και μετά το σεξ. Είναι, επίσης, καλή ιδέα να πλένεις απαλά την περιοχή των γεννητικών οργάνων πριν από το σεξ, αλλά και μετά.

Απόφυγε τα αρωματικά προϊόντα καθαρισμού

Ο κόλπος περιέχει περισσότερα από 50 διαφορετικά μικρόβια, με πιο γνωστά αυτά που ονομάζονται lactobacilli. Αυτά τα βακτήρια συμβάλλουν στη διατήρηση της υγρασίας του κόλπου και των επιπέδων pH. Τα αρωματικά γυναικεία προϊόντα μπορούν να διαταράξουν αυτή την ισορροπία επιτρέποντας στα επιβλαβή βακτήρια να εξαπλώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοίμωξη, βακτηριακή κολπίτιδα και ζυμομυκητιάσεις κόλπου. Προσπάθησε να μην επιλέγεις προϊόντα, όπως αρωματικά σερβιετάκια και αρωματικές κρέμες ενώ τα αρωματικά έλαια μπάνιου, τα σαπούνια και τα αφρόλουτρα μπορούν επίσης να ερεθίσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων και να προκαλέσουν ανισορροπία στα κολπικά βακτήρια.

Τσέκαρε τις επιλογές αντισύλληψης

Ορισμένες μορφές αντισύλληψης μπορεί να υποβοηθούν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Ποιες είναι αυτές;
•Τα διαφράγματα
•Τα μη λιπαντικά προφυλακτικά
• Τα σπερματοκτόνα
•Τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνα

Κατανάλωσε προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να αυξήσουν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να σε προστατέψει από την εμφάνιση ουρολοίμωξης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείς να λάβεις προβιοτικά για να ενισχύσεις την υγεία του ουροποιητικού σου συστήματος, όπως:
    •Καταναλώνοντας γιαούρτι, κεφίρ, λάχανο τουρσί.
    •Λαμβάνοντας προβιοτικά συμπληρώματα.
    •Χρησιμοποιώντας προβιοτικά υπόθετα.

Ζήτησε τη συμβουλή του γιατρού σου

Εάν δεν έχεις πετύχει την πλήρη θεραπεία από την ουρολοίμωξη ή αυτή φεύγει και επανέρχεται, ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει μια μικρή ημερήσια δόση αντιβιοτικών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, ελέγχοντας τα επιβλαβή βακτήρια.

Δοκίμασε τα cranberries

Είναι το μέσο μιας κλασικής θεραπείας για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Το μούρο έχει ενώσεις που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες και μπορούν να αποτρέψουν την προσκόλληση του E.coli στους ιστούς του ουροποιητικού συστήματος. Πιστεύεται, επίσης, ότι η βιταμίνη C στα cranberries μπορεί να αυξήσει την οξύτητα των ούρων, γεγονός που θα μειώσει την υπερανάπτυξη των κακών βακτηρίων. Αν και δεν είναι σαφές αν μπορούν να αποτρέψουν την ουρολοίμωξη, είναι μια θεραπεία χαμηλού κινδύνου. Επίλεξε χυμό χωρίς ζάχαρη αντί για γλυκά κοκτέιλ με cranberries. Μπορείς, επίσης, να δοκιμάσεις φρέσκα ή κατεψυγμένα cranberries.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i