Πώς να ξυπνάμε νιώθοντας αναζωογονημένοι - ακόμα και όταν είναι σκοτεινά και κρύα έξω

Από την στιγμή της αλλαγής της θερινής ώρας και έπειτα, οι χειμωνιάτικες μέρες μπορεί να είναι δροσερές, σκοτεινές και εντελώς "θλιβερές".

Woman bed iStock

Η αλλαγή της ώρας κάνει πιο έντονο τον πειρασμό να παραμείνει κανείς στο κρεβάτι του για πολύ περισσότερη ώρα από όση θα έπρεπε και σίγουρα πολύ αργότερα μετά το χτύπημα του ξυπνητηριού. Γι' αυτό ο πιστοποιημένος ειδικός στον ύπνο Michael J. Breus, Ph.D., προτείνει μερικές λύσεις και τις δικές του κορυφαίες συμβουλές ώστε όλοι να ξυπνούν ανανεωμένοι, ανεξάρτητα από το πόσο σκοτεινά είναι έξω. 

Ας δούμε τι πρέπει να κάνει κάποιος για να σηκώνεται με όρεξη και ξεκούραστος από το κρεβάτι του:

Να ανακαλύψει τον χρονότυπο του ύπνου του

Πρώτα απ' όλα, ο Breus λέει ότι θα πρέπει να καταλάβειποιος είναι ο χρονότυπος του ύπνου του. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί χρονότυποι ύπνου (Αρκούδα, Λύκος, Λιοντάρι και Δελφίνι) και μπορεί να μάθει ποιος είναι ο δικός του κάνοντας το ανάλογο τεστ χρονοτύπου.

Ορισμένοι τύποι προτιμούν τα πρωινά, ενώ άλλοι είναι περισσότερο πλάσματα της νύχτας, λόγω των κιρκάδιων ρυθμών τους. Ο στόχος είναι καθένας να κατανοήσει τον μοναδικό του χρονότυπο, ώστε να μπορεί να πηγαίνει για ύπνο και να ξυπνά την ώρα που του ταιριάζει καλύτερα.

Διαβάστε Επίσης

Να ξυπνά την ίδια ώρα κάθε μέρα με βάση τον χρονότυπό του

Μόλις μάθει ποιος είναι ο χρονοτυπικός του τύπος, οBreus συμβουλεύει να ξυπνά κάθε μέρα την ώρα που συνιστάται για τον συγκεκριμένο χρονότυπο. "Όταν ένα άτομο ξυπνάει τη συγκεκριμένη ώρα που του αναλογεί για τον χρονότυπό του, τότε η παραγωγή μελατονίνηςστο κεφάλι του είναι ήδη αργή, αν όχι σταματημένη", εξηγεί. Αυτό θα τον βοηθήσει να βγάλει από την εξίσωση την αδράνεια του ύπνου ή την αδιαθεσία που εμφανίζεται όταν ξυπνά από βαθύ ύπνο, τα σκοτεινά χειμωνιάτικα πρωινά.

Να δοκιμάσει ένα συμπλήρωμα ύπνου

Αν το πρόγραμμα ύπνου του συνολικά θα μπορούσε να ευνοηθεί από μια χείρα βοηθείας, η λήψη ενός συμπληρώματος που υποστηρίζει τον ύπνο λίγο πριν από την κατάκλιση στο κρεβάτι, μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αποκοιμηθεί πιο γρήγορα και να παραμείνει σε βαθύ ύπνο για περισσότερο.

Να βγει στο φως μέσα σε 15 λεπτά από το ξύπνημα

Ο κιρκάδιος ρυθμός λαμβάνει ενδείξεις από το φως, οπότε ο Breus λέει ότι είναι σημαντικό να το χρησιμοποιήσει αυτό κανείς προς όφελός του το πρωί και να δώσει σήμα στο σώμα του ότι είναι ώρα για ξύπνημα. Και ναι -προσθέτει- μπορεί να είναι τεχνητό φως.

Στην πραγματικότητα, ο Breus είναι μεγάλος υποστηρικτής του να παίρνει μαζί του ένα φωτοκιβώτιοόποτε ταξιδεύει, σημειώνοντας ότι αυτό τον βοηθάει πραγματικά να αντλεί ενέργεια τα σκοτεινά πρωινά.

Διαβάστε Επίσης

Να αναπνεύσει

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται κανείς όταν είναι νυσταγμένος είναι μια καλή ώθηση οξυγόνου. Μόλις σηκωθεί από το κρεβάτι, ο Breus συνιστά να "ξυπνά"και το αναπνευστικό του σύστημα, με 15 βαθιές αναπνοές που θα βοηθήσουν να πλημμυρίσει ο εγκέφαλός του με λίγο οξυγόνο. "Σίγουρα θα βοηθήσει", σημειώνει, προσθέτοντας ότι ο ίδιος προσωπικά εφαρμόζει τη μέθοδο Wim Hof σε καθημερινή βάση.

Να "κουνήσει" το σώμα του

Αν και δεν χρειάζεται να κάνει μια ολοκληρωμένη προπόνηση κάποιος αμέσως μόλις ξυπνήσει, ο Breusλέει ότι η κίνηση του σώματός του το πρωί θα τονβοηθήσει να ανεβάσει γρήγορα τα επίπεδα ενέργειάς του, "επειδή πραγματικά αναγκάζει τον μεταβολισμό του να αυξήσει γρήγορα το ρυθμό του".

Να ενυδατωθεί

Τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας τα πρωινά. Όπως εξηγεί ο Breus, ένα άτομο χάνει σχεδόν ένα ολόκληρο λίτρο νερού κάθε βράδυ ενώ κοιμάται. "Η ενυδάτωση κινητοποιεί επίσης όλα τα άλλα συστήματά σας, γεγονός που θα βοηθήσει στην προώθηση πιο ενεργητικών συναισθημάτων", σημειώνει.

Για τον σκοπό αυτό, συνιστά να καταναλώνεται νερό ή άλλα μη καφεϊνούχα ροφήματα πρώτα το πρωί, πριν τον καφέ ή άλλο ενεργοποιητικό ρόφημα.

Το συμπέρασμα

Το ξύπνημα τα κρύα, σκοτεινά πρωινά του χειμώνα μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό να γίνει ευκολότερο με μερικά χρήσιμα τεχνάσματα. Έχοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, γνωρίζοντας τον χρονότυπό του και έχοντας μια γρήγορη αλλά αποτελεσματική πρωινή ρουτίνα για να πάρει ενέργεια, μπορεί ο καθένας να ξεκινήσει δυναμικά τη μέρα του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i