Υψηλή πίεση; 5 ροφήματα που θα σε βοηθήσουν να την ελέγξεις φυσικά

Οι χυμοί και τα ροφήματα που πρέπει να εντάξεις από σήμερα κιόλας στη διατροφή σου όχι μόνο επειδή συμβάλουν στον έλεγχο της πίεσης αλλά επειδή σου κάνουν καλό.

χυμός παντζάρι iStock

Πήρες μόλις τις εξετάσεις σου και πρόσεξες πως η πίεσή σου είναι λίγο πιο αυξημένη από άλλες φορές; Οι αιτίες της υπέρτασης είναι αρκετές και πέρα από το ραντεβού με τον γιατρό σου που θα σου δώσει οδηγίες για το πώς να κινηθείς, μπορείς από σήμερα να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή σου, ώστε να αποκτήσεις μία ισορροπία και να αποτρέψεις την προδιάθεση που εμφανίστηκε. 

Και μιλώντας για διατροφή, θα μπορούσες να εντάξεις στο πρόγραμμά σου, τα παρακάτω 5 ροφήματα που σου προτείνουμε, τα οποία σύμφωνα με έρευνες, τείνουν να μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Χυμός από παντζάρι

Όχι μόνο έχει χαμηλές θερμίδες και τέλειο, ζωηρό χρώμα, αλλά περιέχει αρκετές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία που βοηθούν στη διατήρηση της χαμηλής πίεσης. Ειδικότερα, μία έρευνα από το 2016 απέδειξε πως το ωμό αλλά και το μαγειρεμένο παντζάρι βελτίωσε την πίεση των συμμετεχόντων, με καλύτερα αποτελέσματα να εντοπίζονται στην πρώτη περίπτωση και χάρη στα νιτρικά που περιέχονται στο φυτό. 

Χυμός από ρόδι

Όλοι γνωρίζουμε για τις ευεργετικές ιδιότητες ενός ροδιού που είναι πλούσιο σε συστατικά όπως το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη C. Αυτό, όμως, που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να μειώσει τη συστολική και τη διαστολική πίεση, όπως μελετήθηκε σε μία έρευνα του 2016. 

Χυμός από αποξηραμένα δαμάσκηνα

Μία έρευνα από το 2010 μελέτησε τη δράση των αποξηραμένων δαμάσκηνων ως έναν τρόπο μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Πιο αναλυτικά, χωρίζοντας σε 3 γκρουπ τους συμμετέχοντες, όπου στο πρώτο κατανάλωναν 3 δαμάσκηνα την ημέρα, στο δεύτερο 6 και στο τρίτο καθόλου, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πράγματι βοηθούν. Τα άτομα που βρίσκονταν στις πρώτες δύο κατηγορίες παρατήρησαν μείωση της πίεσης στο αίμα, ενώ οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν την ημέρα διπλή δόση είχαν μία πρόσθετη μείωση στη συστολική πίεση. Από την άλλη, και τα δύο γκρουπ εμφάνισαν μείωση στη LDL χοληστερόλη. 

Αποβουτυρωμένο γάλα

Τα χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά αποτελούν σημαντικά προϊόντα σε μία διατροφή που στοχεύει στη χαμηλή πίεση, όπως απέδειξε μία έρευνα από το 2011, παίρνοντας αποτελέσματα από ένα δείγμα 45.000 συμμετεχόντων. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν πως η κατανάλωση γάλακτος χαμηλών λιπαρών είχε άμεση σύνδεση με τη μείωση του κινδύνου της υπέρτασης. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσες να εντάξεις στη διατροφή σου γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, για μία πιο ισορροπημένη εικόνα. 

Τσάι

Όσο κι αν η τεΐνη που το μαύρο τσάι περιέχει, θα μάντευε κανείς πως θα ήταν απαγορευτική, εν τέλει μία έρευνα από το 2014 έδειξε πως η μακροχρόνια κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού οδήγησε στη μείωση της συστολικής και της διαστολικής πίεσης. Ωστόσο, η μείωση ήταν πιο σημαντική στα άτομα που κατανάλωναν πράσινο, αντί για μαύρο τσάι. 

Τι συμβαίνει με τον καφέ και το αλκοόλ;

Μέχρι τώρα υπήρχε η άποψη πως ο καφές και το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ισχύει, όμως, και σήμερα το ίδιο; Σε ό,τι αφορά τον καφέ, οι απόψεις διίστανται. Αν και η καφεΐνη προκαλεί προσωρινή αύξηση στην πίεση, αυτό δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τους λάτρεις του καφέ. Ειδικότερα, σύμφωνα με μία μελέτη του 2017, η κατανάλωση του καφέ είναι ασφαλής, σε σημείο που μπορεί να θεωρηθεί ευεργετική, ακόμα και για εκείνους που έχουν υψηλή πίεση. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά το αλκοόλ, όλοι είχαμε ακούσει τη φράση, "ένα ποτηράκι κρασί κάνει καλό στην καρδιά". Η άποψη αυτή έχει καταρριφθεί καθώς αποδείχθηκε πως το αλκοόλ πιθανώς προκαλεί κινδύνους. Από την άλλη, οι ασθενείς που παίρνουν χάπια για τη διατήρηση της πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα μπερδεύουν με αλκοόλ.

Σε κάθε περίπτωση οφείλεις να συμβουλευθείς τον γιατρό σου, αν παρατηρήσεις αλλαγή στις τιμές της πίεσης, για το πώς να κινηθείς, τι πρέπει να κάνεις, αν θα χρειαστεί να λάβεις αγωγή, αλλά και περισσότερες πληροφορίες για το ποια γυμναστική και διατροφή οφείλεις να ακολουθήσεις στην περίπτωση της υπέρτασης. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i