Αναπνοή, η θεραπευτική: 3 ασκήσεις για να διώξεις τον πόνο αναπνέοντας

Το ήξερες ότι μέσω της αποτελεσματικής αναπνοής μπορείς να καταπολεμήσεις το στρες και τον πόνο;

γυναίκα αναπνοή ανάσα istock

Σωστή αναπνοή σημαίνει υγιέστερος οργανισμός. Υπάρχουν όμως πρακτικές που υποστηρίζουν ότι μέσω της αναπνοής μπορούμε να βρούμε ανακούφιση σε σωματικούς πόνους αλλά και από το στρες. Δοκίμασε τις παρακάτω τρεις ασκήσεις.

Ασκήσεις αναπνοής

1/    Χαλάρωσε την ένταση στη σπονδυλική στήλη: "Ξαπλώνεις ανάσκελα, κρατάς τα πόδια στο έδαφος και τα λυγίζεις. Διπλώνεις τα χέρια πίσω από το κεφάλι και μετά ρίχνεις τα πόδια λυγισμένα προς τα δεξιά, ενώ στρέφεις το κεφάλι αριστερά" λέει ο δρ Luigi Torchio, αθλητίατρος και δάσκαλος yoga. "Τέντωσε καλά τους ώμους και τον κορμό σου και στη συνέχεια μείνε σε αυτή τη θέση για 1-3 λεπτά. Αναπνέεις ήρεμα, καθώς χαλαρώνεις βαθιά και ακούς την κίνηση του διαφράγματος. Αν θέλεις να το κάνεις πιο εύκολο, βάλε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σου και ένα άλλο ανάμεσα στα γόνατά σου. Κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης οι μύες του στέρνου παραμένουν σε ανυψωμένη θέση, ενεργοποιώντας τη διαφραγματική αναπνοή". 

2/    Καταπολέμησε το άγχος: "Κάθισε σε ένα χαλί με τα πόδια σταυρωμένα. Φέρε το δεξί σου χέρι στο πρόσωπο και τοποθέτησε τον δείκτη και τα μεσαία δάχτυλα στο διάστημα μεταξύ των φρυδιών σου. Στη συνέχεια κλείσε το δεξί ρουθούνι με τον αντίχειρά σου και το αριστερό ρουθούνι σου με το μικρό δάχτυλο" λέει ο δρ Luigi Torchio. Τώρα είσαι έτοιμη να ελευθερώσεις το αριστερό ρουθούνι σηκώνοντας το δάχτυλό σου. Εισπνέεις και κλείνεις ξανά. Κράτα την αναπνοή σου, εστιάζοντας για λίγο στην περιοχή των ματιών, και στη συνέχεια αφαίρεσε τον αντίχειρα από το δεξί ρουθούνι. Εκπνέεις. Κάνεις μια μικρή παύση, έχοντας αδειάσει τους πνεύμονες, και στη συνέχεια ξεκινάς πάλι, εισπνέοντας από το δεξί ρουθούνι και εκπνέοντας από το αριστερό. Συνεχίζεις την άσκηση για 10 λεπτά. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αποτελεσματική άσκηση που δρα ενάντια στο άγχος, βοηθά στην αϋπνία, χαλαρώνει και ηρεμεί.

3/    Ανακούφιση από τον πόνο: Όταν νιώθεις πόνο, συνήθως συστέλλεις τους μυς σου και ενστικτωδώς εμποδίζεις την αναπνοή σου προκειμένου να δημιουργήσεις ένα φυσικό εμπόδιο απέναντί του. Ωστόσο, αυτή η αυθόρμητη κίνηση πυροδοτεί ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που αυξάνει την ένταση και σε βάζει σε έναν φαύλο κύκλο, που το μόνο που πετυχαίνει είναι να σε οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερο πόνο. Για να παρέμβεις, δοκίμασε την παρακάτω άσκηση: "Κάθισε με σταυρωμένα πόδια, κλείσε τα μάτια σου, χαλάρωσε τους ώμους και τοποθέτησε τις παλάμες στην κάτω κοιλιακή χώρα" αναφέρει η Cristina Mach, δασκάλα yoga με εξειδίκευση στη μέθοδο Grinberg. "Πάρε 4 βαθιές αναπνοές και νιώσε τον αέρα που φτάνει μέχρι την κοιλιά, τη γεμίζει και ακολούθως άρχισε να αδειάζεις αργά αργά. Τώρα τοποθέτησε τα χέρια σου στα πλευρά κάτω από το στήθος, στο ύψος του διαφράγματος και πάρε άλλες 4 βαθιές αναπνοές, προσπαθώντας να αισθάνεσαι την κίνηση των πλευρών. Έκπνευσε αργά. Τέλος, τοποθέτησε τις παλάμες σου γύρω από τον λαιμό σου και πάρε 4 ακόμα αναπνοές. Επανάλαβε την ακολουθία των κινήσεων.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i