Είναι ο αστεροειδής γλυκάνισος το "αντίδοτο" της αϋπνίας;

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του γλυκάνισου που ελάχιστοι γνωρίζουν.

αστεροειδής γλυκάνισος iStock

Δεν είναι από τα πιο δημοφιλή αρωματικά, αφού τον αστεροειδή γλυκάνισο ή θα τον λατρεύεις ή θα τον σιχαίνεσαι. Αποτελεί ένα βασικό συστατικό του ούζου, το οποίο επίσης έχει αρκετούς φαν και ακόμα πιο πολλούς haters. Ωστόσο, μήπως το γεγονός ότι ο γλυκάνισος μπορεί να δώσει ένα τέλος στο πρόβλημα της αϋπνίας σου να σε κάνει να τον δεις με άλλο μάτι;

Για δεκαετίες, ο αστεροειδής γλυκάνισος που προέρχεται από το Ιλλίκιον, ένα αιθαλές δέντρο από την Κίνα, αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κινεζικά καρυκεύματα, το οποίο πέρα από το ότι χρησιμοποιείται σε ποτά και φαγητά, στην Ανατολή ήταν "σύμμαχος" ενάντια σε πολλά προβλήματα υγείας. 

Γλυκάνισος & υγεία

Ειδικότερα, ο γλυκάνισος περιλαμβάνει μία σειρά από "υγιή" συστατικά όπως λιμονένιο, γαλλικό οξύ και κερκετίνη που προσφέρουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που αποδεικνύει το γιατί ήταν ένα αντικατάστατο προϊόν στην ιατρική για τους λαούς της Ανατολής. Παράλληλα, ελάχιστοι γνωρίζουν πως ένα από τα βασικά συστατικά του φαρμάκου Tamiflu που δρα κατά της γρίπης είναι ο γλυκάνισος. Πέρα όμως από τη δράση του ενάντια σε μεταδοτικές μολύνσεις, οι τελευταίες έρευνες εξηγούν πως ο αστεροειδής γλυκάνισος μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα της αϋπνίας.

Μήπως βρήκαμε το "αντίδοτο" της αϋπνίας;

Σύμφωνα με μία έρευνα από το 2011, ο κινεζικός λαός χρησιμοποιούμε από πάντα τον γλυκάνισο ως θεραπεία για την αϋπνία, με μία μεταγενέστερη έρευνα να επιβεβαιώνει πως το εν λόγω καρύκευμα είναι πηγή μαγνησίου και αντιοξειδωτικών, δύο παράγοντες που επηρεάζουν θετικά τον ύπνο. Επιπλέον, ενδέχεται να ρυθμίζει ορισμένους νευροδιαβιβαστές και ορμόνες, με αποτέλεσμα να προκαλεί ηρεμιστικά αποτελέσματα. Εκτός όμως από την αϋπνία, έρευνες αναφέρουν πως ο γλυκάνισος μπορεί να προσφέρει οφέλη και σε ό,τι αφορά τη διάθεση, δεδομένου ότι μια μελέτη επιβεβαίωσε τις ηρεμιστικές του ιδιότητες σε ασθενείς με κατάθλιψη, σε σημείο που μπορεί να μιμηθεί το διάσημο φάρμακο Prozac. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως είναι κατάλληλο για όλους, καθώς όπως με όλες τις τροφές, μπορεί να εμφανιστεί κάποια αλλεργία που να το καθιστά απαγορευτικό. Ωστόσο, δεν χάνεις τίποτα - από τη στιγμή που δεν είσαι αλλεργική - να το δοκιμάσεις για να παρατηρήσεις αν είδες διαφορά στον ύπνο σου.

Σε κάθε περίπτωση αν αντιμετωπίζεις προβλήματα αϋπνίας, οφείλεις να το συζητήσεις με τον παθολόγο σου, ο οποίος θα σε βοηθήσει να βρεις την κατάλληλη λύση για την κατάστασή σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i