Μύθος ή αλήθεια: Μπορεί η μαγειρική σόδα να καταπολεμήσει την ουρολοίμωξη;

Η μαγειρική σόδα συστήνεται από τους γαστρεντερολόγους ως σπιτική "θεραπεία" για τα στομαχικά προβλήματα. Είναι παράλληλα η λύση για τη λοίμωξη του ουροποιητικού; Η επιστήμη απαντά.

μαγειρική σόδα ουρολοίμωξη iStock

Από μικρή ηλικία αναγκάστηκα να έρθω αντιμέτωπη με την ουρολοίμωξη, μία κατάσταση η οποία έγινε χρόνια μέσα στο επόμενο διάστημα, αναπτύσσοντας μία ευαισθησία στη δυσάρεστη αυτή συνθήκη. Γνωρίζοντας κάθε σύμπτωμα από την πρώτη κιόλας εμφάνισή του και έχοντας βιώσει από μικρής έως μεγάλης έντασης λοίμωξη του ουροποιητικού, θα μπορούσα να θεωρηθώ ως ειδικός στην κατάσταση, δεδομένου ότι την έχω περάσει αρκετές φορές. Η ευαισθησία μου αυτή με οδήγησε να ψάξω για διάφορες θεραπείες, να πάρω τουλάχιστον 2 γνώμες από γιατρούς, να αναζητήσω προληπτικά μέτρα, ακόμα και "σπιτικά" γιατροσόφια που θα με βοηθούσαν να λύσω το πρόβλημα. Ψάχνοντας περισσότερα για τη χρόνια αυτή λοίμωξη, το μάτι μου έπεσε σε ένα άρθρο που αναφερόταν στα οφέλη της μαγειρικής σόδας, ακόμα και στην περίπτωση της ουρολοίμωξης. Φυσικά, δεν ένιωσα ότι βρήκα τη λύση στο πρόβλημά μου, αφού αρχικά έπρεπε να το ψάξω και να λάβω μία ιατρική άποψη για το ζήτημα. 

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Για να αποσαφηνίσουμε τον όρο για κάποιον που δεν γνωρίζει ή δεν έχει έρθει ποτέ αντιμέτωπος με την κατάσταση, πρόκειται για μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη κατά την οποία εισέρχονται βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη, τα νεφρά, την ουρήθρα και τους ουρητήρες. Τα βακτήρια αυτά στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα να προκαλούνται συμπτώματα όπως πόνο, κάψιμο κατά την ούρηση και συχνουρία. Αναμφίβολα, η πρώτη αντιμετώπιση είναι να προχωρήσεις σε μία καλλιέργεια ούρων για να σιγουρευτείς πως πράγματι είναι αυτό, παίρνοντας στη συνέχεια οδηγίες από τον γιατρό σου, που θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία. 

Διαβάστε Επίσης

Είναι η μαγειρική σόδα η εναλλακτική της αντιβίωσης;

Και πράγματι η κύρια θεραπεία κατά της ουρολοίμωξης είναι τα αντιβιωτικά. Υπάρχουν όμως άλλες εναλλακτικές; Για να γυρίσουμε στην περίπτωση της μαγειρικής σόδας, να σημειωθεί πως συνήθως συστήνεται ως σπιτική "θεραπεία" από τους γιατρούς σε ανθρώπους με στομαχικά προβλήματα, καθώς οι αλκαλικές ιδιότητες που περιλαμβάνει μπορούν να εξουδετερώσουν τα οξέα στο σώμα, βλέπε καούρα και δυσπεψία. Ωστόσο, είναι δυνατόν να βοηθήσει αποτελεσματικά κατά της ουρολοίμωξης και της ανάπτυξης των βακτηρίων;

Η απάντηση της επιστήμης είναι όχι! Αν και ενδέχεται να μπορεί να καταλαγιάσει κάποια από τα συμπτώματα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θεραπεία, σύμφωνα με το Medical News Today, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να επικυρώνουν την αποτελεσματικότητά της. Αντίθετα, η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες. 

Μαγειρική σόδα; It's a no!

Όπως προαναφέρθηκε, οι αλκαλικές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας μπορούν να εξουδετερώσουν οτιδήποτε όξινο, προκαλώντας μία χημική αντίδραση που απελευθερώνει αέριο διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με την Αμερικανική Χημική Εταιρεία. Ωστόσο, ελάχιστα είναι τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως πράγματι η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στην ουρολοίμωξη, με τα περιστατικά παρενεργειών αντίθετα να υποστηρίζονται από περισσότερα στοιχεία. "Η κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής - η μαγειρική σόδα περιέχει υψηλά επίπεδα νατρίου, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην υπέρταση ή την υψηλή αρτηριακή πίεση" εξηγεί το Medical News Today, ενώ το Drugs.com υπογραμμίζει πως το συστατικό που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη μαγειρική μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα. Παράλληλα, η κατανάλωση μαγειρικής σόδας ενδέχεται να οδηγήσει σε αφυδάτωση, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να εξισορροπήσει την περιεκτικότητα του σώματος σε αλάτι αυξάνοντας την ποσότητα του υγρού στο έντερο.

Δεν χρειάζεται να πω πως δεν ήταν ότι χρειαζόμουν εν τέλει την άποψη γιατρού καθώς οι επιστημονικές έρευνες με είχαν πείσει πως σίγουρα η μέθοδος αυτή δεν αποτελεί ασφαλής και αποτελεσματική για την περίπτωσή μου. Φυσικά, όμως το συζήτησα και με τον γιατρό μου, ο οποίος μού είπε ακριβώς τα ίδια. Εκείνος μάλιστα μού πρότεινε ως "φυσική" θεραπεία τον χυμό από κράνμπερι ή βιταμίνες με κράνμπερι που πράγματι φαίνεται πως βοηθούν στην πρόληψη της προσκόλλησης βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και στην πρόκληση λοίμωξης, μέσω των προανθοκυανιδίνων ενώσεων που περιλαμβάνουν,  σύμφωνα με μελέτη του 2009. Επιπλέον, η κατανάλωση ποσοτήτων νερού βοηθά στο ξέπλυμα των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα και στην αραίωση των ούρων, αναφέρει το Mayo Clinic. 

Σε κάθε περίπτωση αν υποπτευθείς πως έχεις συμπτώματα ουρολοίμωξης, το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να υποβληθείς σε εξετάσεις και να επικοινωνήσεις κατευθείαν με τον γιατρό σου, ξεχνώντας τα γιατροσόφια και τις "σπιτικές θεραπείες". 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i