Η προστασία της καρδιάς και του εγκεφάλου... στο ποτήρι μας

Φαίνεται ότι το ρόδι είναι ένα φρούτο με πολλαπλές ιδιότητες για την υγεία. Ο χυμός ροδιού μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος ενώ πρόσφατα βρέθηκε ότι μπορεί να προστατεύει και από το Αλτσχάιμερ.

ρόδι χυμός ροδιού istock

Ίσως δεν είναι τυχαίο που το ρόδι θεωρείται γούρι για την καινούργια χρονιά. Έρευνες το έχουν συνδέσει ήδη με οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα ενώ πρόσφατα βρέθηκε ότι μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ, με τη μορφή του ελαίου ροδιού. Σε αυτή την ουσία αναφορικά με την πρόληψη της νευροεκφύλισης του εγκεφάλου στρέφονται τα τελευταία χρόνια πειραματικές επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες, με δεδομένο ότι οι αντιοεξειδωτικές και νευροπροστατευτικές του ιδιότητες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη θεραπεία των νευροφλεγμονών. Το έλαιο σπόρου ροδιού παράγεται από τον σπόρο του φρούτου και είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, φυτοστερόλες και βιταμίνη C.

Διαβάστε Επίσης

Ρόδι για την πρόληψη της υγείας της καρδιάς 

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Atherosclerosis έδειξε πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να αντιστρέψει και να προλάβει τις υποκείμενες παθολογίες του καρδιαγγειακού συστήματος, που οδηγούν σε καρδιακή προσβολή και επεμβάσεις bypass. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν πολλές δημοσιεύσεις (δες μία χαρακτηριστική εδώ).

Διαβάστε Επίσης

Χυμός ρόδι για τις φραγμένες αρτηρίες

Η συγκεκριμένη μελέτη προστίθεται στην κλινική μελέτη που δείχνει πως το ρόδι μπορεί να συμβάλει στον "καθαρισμό” των αρτηριών σας. Μελέτη του 2004 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Clinical Nutrition παρουσίασε το αποτέλεσμα μιας κλινικής δοκιμής διάρκειας τριών ετών σε κατοίκους του Ισραήλ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στους συμμετέχοντες που έπιναν καθημερινά χυμό ροδιού αντιστράφηκε η στένωση των καρωτίδων έως και κατά 29% μέσα σε ένα χρόνο. Από την άλλη πλευρά, η απόφραξη των καρωτίδων στην ομάδα ελέγχου αυξήθηκε κατά 9%, υποδεικνύοντας πως η επίδραση του χυμού ροδιού στην κατάσταση των αρτηριών ήταν ακόμη μεγαλύτερη απ’ ότι φάνηκε αρχικά.

Ρόδι vs καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα οφέλη του ροδιού στα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι πολλά, όπως φαίνεται από τις ακόλουθες επιβεβαιωμένες από πειράματα ιδιότητές του:

  • Αντιφλεγμονώδης δράση
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Πώς μπορεί ένα απλό φρούτο να είναι τόσο ωφέλιμο στην καρδιά μας;

Αυτό συμβαίνει επειδή ο χυμός του ροδιού έχει υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, ειδικότερα πολυφαινολών και βιταμίνης C, η ανεπάρκεια της οποίας θεωρείται από πολλούς ειδικούς ότι σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το ρόδι είναι επίσης γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και είναι δεδομένο πως οι φλεγμονές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καρδιοπάθεια. Όπως και νά’ χει, πίνετε ένα μικρό ποτήρι φυσικό χυμό ροδιού τη μέρα. Είναι σίγουρο πως θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας και θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού σας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και το Capitalhealth.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i