Φάε μαύρη σοκολάτα άφοβα! Οι κόκκοι του κακάο σε κάνουν να ζεις περισσότερο

Μην υποτιμάς τη δύναμη του κακάο στην διατροφή και υγεία σου. Πρόλαβε τις ασθένειες της καρδιάς με κακάο!

flavanoles-kakao

Νέες έρευνες που έγιναν από το κέντρο ερευνών Flaviola δείχνουν ότι οι φλαβανόλες που περιέχονται στο κακάο βοηθούν στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας μας, καθώς μεγαλώνουμε.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition (BJN) αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση φλαβανολών που υπάρχουν στο κακάο, βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία και μειώνει την επιβάρυνση που υπόκειται η καρδιά με τη γήρανση και τη σκλήρυνση των αρτηριών .

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition μαζί με μια σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ίδια ομάδα των ερευνητών στο περιοδικό Age, παρέχει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η πρόσληψη των φλαβανολών του κακάο μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τι συμβαίνει στην καρδιά μας καθώς μεγαλώνουμε:

Καθώς μεγαλώνουμε, τα αιμοφόρα αγγεία μας γίνονται λιγότερο ευέλικτα και χάνουν την ικανότητα να διαστέλλονται και να αφήνουν το αίμα να κυκλοφορεί κανονικά με κίνδυνο να αυξηθεί και η υπέρταση.

Η αρτηριακή σκλήρυνση και η δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων συνδέεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την υπ 'αριθμόν ένα αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μπορείς να φανταστείς έναν κόσμο χωρίς σοκολάτα;

«Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να γερνάει , η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων θα αυξηθεί ,τονίζει ο καθηγητής Malte Kelm, Καθηγητής Καρδιολογίας, Νοσημάτων του Θώρακα και της Ιατρικής Αγγείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ και επιστημονικός Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Flaviola .

Είναι, συνεπώς, καθοριστικό να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο που έχει η διατροφή μας στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και ποιο ρόλο μπορούν να παίξουν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβανόλες στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Φάε μαύρη σοκολάτα άφοβα! Οι κόκκοι του κακάο σε κάνουν να ζεις περισσότερο - εικόνα 1

Οι φλαβανόλες στο κακάο είναι οι φυτικές βιοδραστικές ενώσεις που προέρχονται από τον κόκκο του κακάο. Η πρόσληψη φλαβανολών έχει αποδειχθεί να έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς αλλά οι πολύτιμες φλαβανόλες καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της αλυσίδας της επεξεργασίας τροφίμων.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη φλαβανολών του κακάο βελτιώνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει την αρτηριακή πίεση, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες είχαν επικεντρωθεί σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι καπνιστές και τα άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με υπέρταση και στεφανιαία νόσο.

Αυτές οι δύο έρευνες (όπως δημοσιεύονται στο British Journal of Nutrition και στο περιοδικό Age) είναι οι πρώτες που λαμβάνουν υπόψη την επίδραση των φλαβανολών του κακάο σε υγιείς ανθρώπους, με υγιείς αρτηρίες και χωρίς συμπτώματα καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων (οι μελέτες)

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, οι ερευνητές επέκτειναν τις έρευνές τους, σε μια μεγαλύτερη ομάδα (100) υγιών μεσηλίκων ανδρών και γυναικών (35-60 ετών) με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία και χωρίς προεπιλογή σε δύο ομάδες. Η μεν μία κατανάλωνε ένα συγκεκριμένο ρόφημα με φλαβανόλες και η άλλη όχι, για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Θες σοκολάτα; Φάε αυτή που ταιριάζει με τη δίαιτα

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα της χοληστερόλης στις ομάδες μελέτης, εκτός από την αγγειοδιαστολή, την αρτηριακή ακαμψία και την αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, βρέθηκε πως η πρόσληψη του ροφήματος με φλαβανόλες, βελτιώνει σημαντικά πολλά από τα χαρακτηριστικά της καρδιαγγειακής υγείας, όπως τόνισε και ο καθηγητής Kelm. Ειδικότερα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση του ροφήματος με φλαβανόλες για τέσσερις εβδομάδες αύξησε σημαντικά τη ροή της μεσολαβούμενης αγγειοδιαστολής κατά 21%.

 Σοκολάτα Γάλακτος

Σε αντίθεση με την αγγειοσύσπαση, με την αγγειοδιαστολή οι πολύ μικρές αρτηρίες διαστέλλονται. Επειδή αυτές οι αρτηρίες έχουν σημαντικότατο ρόλο στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, είναι πολύ συχνή αιτία υπερβολικής μείωσής της (υπόταση). Η διαστολή των μικρών αρτηριών, παρότι δεν έχει τόσο επιβαρυντική επίδραση όσο η αγγειοσύσπαση, είναι παράγοντας με αρκετές συνέπειες, κυρίως λόγω της αύξησης της ροής του αίματος και της υπερτροφοδοσίας των ιστών με οξυγόνο.

Η αυξημένη ροή στην αγγειοδιαστολή που προκύπτει με την κατανάλωση φλαβανολών, είναι ένα σημάδι βελτιωμένης ενδοθηλιακής λειτουργίας και έχει αποδειχθεί από ορισμένες μελέτες πως συνδέεται με την μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπλέον, λαμβάνοντας φλαβανόλες, παρατηρήθηκε και μειωμένη πίεση του αίματος (συστολική από 4,4 mmHg, διαστολική από 3,9 mmHg), και βελτίωση το προφίλ της χοληστερόλης στο αίμα (μέσω μείωσης της συνολικής χοληστερόλης (από 0,2 mmol / L), μειώνοντας την LDL(κακή) χοληστερόλη (0.17 mmol / L), και αυξάνοντας HDL (καλή) χοληστερόλη (από 0,1 mmol / L).

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης, τον κίνδυνο Framingham, ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται ευρέως και μπορεί να εκτιμήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ένα άτομο σε βάθος δεκαετίας.

Εκεί διαπιστώθηκε πως η πρόσληψη φλαβανολών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα αποτελέσματά δείχνουν μάλιστα ότι η διαιτητική πρόσληψη φλαβανόλης μειώνει τον κίνδυνο υγείας εκείνων που έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο κατά 22 % και το 10ετή κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος κατά 31% .

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύονται στο British Journal of Nutrition, δείχνουν ότι οι φλαβανόλες είναι αποτελεσματικές για τη μείωση των ηλικιακών αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία και θα μπορούσε έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε υγιή άτομα.

Βέβαια, τονίζεται πως η εφαρμογή του μοντέλου Framingham θα πρέπει πάντα να γίνεται με προσοχή, δεδομένου ότι η διάρκεια της μελέτης ήταν μερικές εβδομάδες μόνο και ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν περίπου 100 και δεν πληρεί ακριβώς τις προϋποθέσεις του Framingham.

Σοκολάτα

Αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα έτσι κι αλλιώς μια 5ετής έρευνα Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) σε 18.000 άντρες και γυναίκες για να γίνουν γνωστά τα πιθανά οφέλη των φλαβανολών σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Σχετικά με φλαβανόλες του κακάο

Οι φλαβανόλες είναι μια ξεχωριστή ομάδα από φυσικώς ενυπάρχουσες ενώσεις που μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα βατόμουρα και εννοείται στο κακάο.

Οι φλαβανόλες του κακάο ανήκουν στην ομάδα των βιοδραστικών ενώσεων που βρίσκονται φυσικά σε φρέσκους κόκκους κακάο.

Το κακάο είναι μία ιδιαίτερα πλούσια πηγή φλαβανολών και ο τύπος και το μίγμα των φλαβανολών και των προκυανιδίνων που βρέθηκαν στοκακάο είναι μοναδική. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι φλαβανόλες του κακάο έχουν μια σειρά από αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία , συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας

Για περισσότερες πληροφορίες, κάνε κλικ εδώ

BJN_figure1Ένα μήνα μετά την κατανάλωση φλαβανολών καθημερινά, τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα έδειξαν χαμηλότερη αρτηριακή πίση και χοληστερόλη. Χρησιμοποιώντας το μοντέλο υπολογισμού κινδύνου Framingham, έγινε φανερό πως οι φλαβανόλες στο κακάο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, και εμφράγματος.

BJN_image1

Οι φλαβανόλες που δημιουργούνται με φυσικό τρόπο, καταστρέφονται στο σύνολό τους στη διαδικασία επεξεργασίας του κακάο. Το ρόφημα που δόθηκε στην έρευνα, ήταν δημιουργημένο με πατενταρισμένη διαδικασία από φρέσκους κόκκους κακάο.

BJN_image2

Οι υγιείς αρτηρίες είναι ελαστικές και μπορούν να διαστέλλονται με βάση την πίεση του αίματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i