Προστασία από ιώσεις: Μια αγκαλιά την ημέρα, τις ιώσεις κάνει πέρα (αποδεδειγμένα!)

Μπορεί μια αγκαλιά να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία από ιώσεις; Ναι, απαντούν οι ειδικοί.

portrait-of-charming-cute-pretty-ladies-cuddle-tender-gentle-positive-picture-id1151179963 (1) Deagreez

Μια αγκαλιά είναι αρκετή για να σε προστατέψει κόντρα στις κοινές ιώσεις ενώ το συχνό αγκάλιασμα μπορεί να κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα της ίωσης. Αυτά υποστηρίζει τουλάχιστον ο επικεφαλής της έρευνας Sheldon Cohen και οι φοιτητές τους στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Carnegie Mellon του Πίτσμπεργκ.

Η πιο γλυκιά προστασία από τις ιώσεις

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "Psychological Science journal",  το συχνό αγκάλιασμα - παράλληλα με την καλή κοινωνική ζωή - μπορεί να χαμηλώσει την ευαισθησία σου στις μολύνσεις. Και ταυτόχρονα να αποτρέψει ή να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών όπως το κοινό κρυολόγημα.

Η μελέτη ξεκίνησε από την ιδέα πως μια αγκαλιά παρέχει κοινωνική υποστήριξη, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει τη δημιουργία ή ύπαρξη μιας στενής σχέσης με ένα άλλο άτομο

Ο Cohen εξηγεί πως προηγούμενες έρευνες έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που έρχονται διαρκώς σε σύγκρουση με άλλους είναι λιγότερο ικανοί να προστατευτούν κόντρα στις ιώσεις, ενώ εκείνοι που έχουν αναπτύξει σπουδαία κοινωνικότητα, φαίνεται πως ψυχολογικά συμπτώματα του στρες, όπως είναι  η ανησυχία και η κατάθλιψη. «Εξετάσαμε το εάν οι αντιλήψεις για την κοινωνικότητα είναι  αποτελεσματικές τόσο όσον αφορά την προστασία μας από μολύνσεις στις οποίες μας σπρώχνουν στρεσογόνες καταστάσεις. Αλλά ταυτόχρονα διαπιστώσαμε εάν μια αγκαλιά μπορεί  να μας παρέχει υποστήριξη και κατ' επέκταση προστασία από ιώσεις και  μολύνσεις».

Μια αγκαλιά συνδέεται με το χαμηλότερο κίνδυνο της μόλυνσης από το κοινό κρυολόγημα - το οποίο οφείλεται επίσης σε κορονοϊό!

Για να φθάσει στα συμπεράσματά της, η ομάδα των επιστημόνων ζήτησε από 404 υγιείς ενηλίκους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να καθορίσουν την κοινωνικότητα και υποστήριξη που μπορεί να έχουν από τον περίγυρό τους. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες , συζήτησαν σχετικά τις συγκρούσεις τους με άλλους καθημερινά αλλά και το γεγονός αν είχαν δώσει ή πάρει κάποια αγκαλιά. 

Έπειτα, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σκόπιμα σε έναν ιό κοινού κρύου και τοποθετήθηκαν σε καραντίνα ενώ οι ερευνητές αξιολόγησαν οποιαδήποτε σημάδια της μόλυνσης ή ασθένειας.

Έκπληκτοι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν την  μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη από τον περίγυρό τους και τους λιγότερους καυγάδες,  νόσησαν λιγότερο, με τις αγκαλιές να επιδρούν στο θετικό αυτό αποτέλεσμα  σε ποσοστό 1/3. 

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες που τελικά αρρώστησαν αλλά είχαν καλή κοινωνική ζωή και πολλές αγκαλιές καθημερινά, έδειξαν να ξεπερνούν το κρυολόγημα πιο γρήγορα και με πιο ήπια συμπτώματα, σε σχέση με τους συμμετέχοντες εκείνους που είχαν πιο μοναχική ζωή και απολάμβαναν λιγότερες αγκαλιές (είτε έρχονταν πιο συχνά σε συγκρούσεις, είτε όχι).

Ο Cohen υποστηρίζει ότι μια αγκαλιά από ένα άτομο που εμπιστευόμαστε μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση της κοινωνικής υποστήριξης και να μειώσει τα καταστρεπτικά αποτελέσματα του στρες. Εξηγώντας τους πιθανούς λόγους πίσω από αυτό, υποστηρίζει:

«Η προφανής προστατευτική επίδραση της αγκαλιάς, μπορεί να αποδοθεί στην ίδια τη φυσική επαφή ή στο αγκάλιασμα όντας ένας συμπεριφοριστικός δείκτης της υποστήριξης και της οικειότητας. Όπως και να το εκλάβουμε, εκείνοι που απολαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές, είναι πιο προστατευμένοι απέναντι στο στρες και τις μολύνσεις».

Αντίθετα από το αγκάλιασμα, το φιλί δεν εμφανίζεται να έχει τα προστατευτικά αποτελέσματα ενάντια στις ιώσεις. Πριν μερικό καιρό, μια μελέτη του Medical News Today υποστήριξε ότι μόνο ένα φιλί για 10 δευτερόλεπτα μπορεί να μεταφέρει περίπου 80 εκατομμύρια βακτηρίδιαΑντίθετα, η αγκαλιά μπορεί να μας ανεβάσει συναισθηματικά αλλά ταυτόχρονα να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας.

Διάβασε επίσης: Πόσα μικρόβια κρύβει ένα φιλί στο στόμα;

Διάβασε επίσης: Πώς το «Ηappy Βirthday» μπορεί να νικήσει τα μικρόβια (και τη γρίπη και τον κοροναϊό και κάθε ιό)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i