Σεξουαλική επαφή στην εμμηνόπαυση: Ας μιλήσουμε ανοιχτά!

Πώς αλλάζει η εμμηνόπαυση την ερωτική μας ζωή; Και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι' αυτό;

ζευγάρι εμμηνόπαυση istock

Γράφει η Αθανασία Παππά, Επισκέπτρια Υγείας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ)

Αρκετές γυναίκες που περνούν στην φάση της εμμηνόπαυσης παρατηρούν ότι ο κόλπος τους αλλάζει . Μπορεί να εμφανίσετε ξηρότητα και ερεθισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία ώστε η ερωτική επαφή να μην είναι επώδυνη. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και ο γιατρός θα πρέπει να σας κάνει να νιώσετε πιο οικεία ώστε να συζητήσετε πιο άνετα το πρόβλημα σας και μαζί να βρείτε τις λύσεις.

Ερωτική ζωή στην εμμηνόπαυση: Ας μην είναι πια ταμπού

Υπάρχει ένα μέρος του παζλ του πόνου που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αμηχανία. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με τον σύντροφο σας και μην τον κρατάτε εκτός προβλήματος Εάν είστε νευρική όταν το αναφέρετε, δεν είστε η μόνη. Έρευνα δείχνει ότι περίπου οι μισές γυναίκες δεν λένε στους συντρόφους τους ότι το σεξ είναι επώδυνο. Αυτή όμως δεν είναι λύση, ούτε για την ερωτική μας ζωή ούτε για την σχέση με τον σύντροφό μας. Τόσοι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα να συζητήσουν για το σεξ, είτε είναι 18 ετών είτε 60 ετών. Αλλά δεν μπορείς να λύσεις ένα σεξουαλικό πρόβλημα χωρίς να το συζητήσεις. Είναι φυσιολογικό να αποφεύγετε τα "ευαίσθητα" αυτά θέματα ειδικά εάν ανησυχείτε για την αναστάτωση του συντρόφου σας. Αλλά αν μείνουμε για πολύ σιωπηλές για πολύ, μπορεί να αρχίσουμε να φοβόμαστε τον πόνο ή να αποφεύγουμε την οικειότητα και κατ' επέκταση την ερωτική επαφή. Τα συμπτώματα σας μπορεί να επιδεινωθούν εάν συνεχίσετε τις επαφές παρά την ταλαιπωρία σας. Πείτε στο σύντροφο σας, ότι θέλετε να μιλήσετε για τη σεξουαλική σας ζωή. Το πιο σημαντικό ενημερώστε τον ότι θέλετε να βρείτε νέους τρόπους για να απολαμβάνετε μαζί το σεξ. Βεβαιωθείτε ότι συμφωνείτε για μια ώρα και ένα μέρος όπου κανένας από τους δυο σας δεν θα αισθάνεται βιασύνη ή πίεση. Ίσως θελήσετε να σημειώσετε τις σκέψεις σας εκ των προτέρων. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ξεχάσετε τι θέλετε να πείτε. Ενημερώστε τον σύντροφο σας ότι μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις. Δεν θέλετε ο σύντροφος σας να αισθάνεται ότι φταίει.

Εμμηνόπαυση και ερωτική ζωή

Έτσι ίσως θέλετε να ξεκινήσετε αναφέροντας για την εμμηνόπαυση και για το πως μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική σας ζωή. Απλώς να είστε ειλικρινής με το πως αισθάνεστε και τι χρειάζεστε για να νιώσετε καλύτερα αυτή την περίοδο της ζωή σας. Ορισμένες θεραπείες για την εμμηνόπαυση μπορεί να αντιμετωπίσουν την κολπική ξηρότητα και τον πόνο κατά την ερωτική επαφή. Αν νιώθετε έντονο πόνο, μπορείτε να απολαμβάνετε την οικειότητα με άλλους τρόπους που θα ανακαλύψετε μαζί με τον σύντροφό σας. Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει ένας φυσιολογικός τρόπος να κάνετε έρωτα. Η ερωτική σας ζωή μπορεί να ευδοκιμήσει εάν συνεχίσετε την ανοιχτή επικοινωνία. Τι γίνεται όμως αν δεν ξέρετε πως να ξεκινήσετε την συνομιλία; Ή τι γίνεται αν ο σύντροφος σας αμυνθεί; Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι και μπορεί να δώσει λύσεις ένας θεραπευτής. Ένας σύμβουλος γάμου ή ένας σεξολόγος . Θυμηθείτε: Δεν είναι ντροπή να ζητήσετε βοήθεια για να βελτιώσετε την ερωτική σας ζωή, σε κάθε ηλικία. Σε αυτή την φάση της ζωής σας η οικειότητα μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερη προσπάθεια από ότι όταν ήσασταν νεότεροι. Προσπαθήστε το, αξίζει τον κόπο.

Διάβασε επίσης: 3 συμπτώματα εμμηνόπαυσης που δεν πρέπει να δεχόμαστε ως φυσιολογικά

Διάβασε επίσης: Γιατί υποφέρεις από κολπική ξηρότητα; (Όχι, δεν συμβαίνει μόνο στην εμμηνόπαυση)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i