Γιατί υποφέρεις από κολπική ξηρότητα; (Όχι, δεν συμβαίνει μόνο στην εμμηνόπαυση)

Η κολπική ξηρότητα μπορεί να συνδέεται με την εμμηνόπαυση, μπορεί όμως να σχετίζεται με άλλα θέματα υγείας.

19.01.2020

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

εχεις διαβασει

γυναίκα άγχος στεναχωρημένη προβληματισμός

Αν σε απασχολεί η κολπική ξηρότητα, μπορεί το λιπαντικό να είναι μία λύση, είναι όμως απαραίτητο να το συζητήσεις με τον γυναικολόγο. Ή και με τον παθολόγο σου, αφού, εκτός από την προεμμηνόπαυση, η κολπική ξηρότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια. Εκτιμάται πως εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο παρουσιάζουν κολπική ξηρότητα για διάφορους λόγους.

«Η κολπική ξηρότητα μπορεί να επηρεάσει γυναίκες σε κάθε ηλικία» εξηγεί ο Δρ David Edwards, ειδικός σε σεξουαλικά προβλήματα και πρώην πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Σεξουαλικής Ιατρικής (British Society for Sexual Medicine). «Ωστόσο δεν ζητούν βοήθεια όλες οι γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνες, μία στις τέσσερις με κολπική ξηρότητα το συζητούν με το γιατρό τους. Ο λόγος; Είτε επειδή ντρέπονται είτε επειδή το θεωρούν πολύ «λίγο» για να τον ενοχλήσουν γι’ αυτό.

Γιατί υποφέρεις από κολπική ξηρότητα – χωρίς να είσαι στην εμμηνόπαυση

Διαβήτης τύπου 2. Πρόκειται για σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 2 που δεν είναι τόσο γνωστό. «Όπως οι διαβητικοί άντρες είναι επιρρεπείς στη στυτική δυσλειτουργία εξαιτίας βλαβών στις μικροσκοπικές φλέβες που παρεμποδίζουν την ροή του αίματος, το ίδιο μπορεί να συμβεί στις γυναίκες. Έτσι περιορίζεται η ροή του αίματος στον κόλπο και την κλειτορίδα. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη διέγερση, οπότε και λίπανση του κόλπου» εξηγεί ο Δρ Edwards.

Λήψη αντικαταθληπτικών. Η κολπική ξηρότητα μπορεί να αποτελεί παρενέργεια αρκετών φαρμάκων. Πιο συχνά, οφείλεται σε αντικαταθλιπτικά, τα οποία μπορεί να μειώσουν τη libido σε άντρες και γυναίκες. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs), όπως η φλουοξετίνη, μπορεί να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα και μειωμένη ευαισθησία. Αυτό όμως μπορεί να αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Φάρμακα και τροφές: Πες μου τι φάρμακο παίρνεις, να σου πω τι να μην τρως!

Ποια συμπληρώματα διατροφής αλληλεπιδρούν με φάρμακα ή πρέπει να «κόψεις» πριν το χειρουργείο;

Αντιισταμινικά. Τα φάρμακα για το άσθμα, τη ρινίτιδα αλλά και για το κοινό κρυολόγημα περιέχουν αντιισταμίνες. Σχετίζονται επίσης με την κολπική ξηρότητα καθώς μπορεί να μειώσουν τη φυσική έκκριση υγρών στον κόλπο.

Θηλασμός/μεγάλη απώλεια βάρους. Οτιδήποτε εμποδίζει την ωορρηξία, είτε παροδικά είτε μόνιμα, και άρα μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί με το θηλασμό αλλά και με τη μεγάλη απώλεια βάρους είτε λόγω ανορεξίας είτε άλλης ασθένειας.

Αντισυλληπτικές ενέσεις. Μπορεί επίσης να αποτελούν αίτιο καθώς αποτρέπουν την ωορρηξία.

Θεραπεία για ενδομητρίωση. Πρόκειται για μία κατάσταση όπου ο ιστός της μήτρας μεγαλώνει σε άλλα σημεία της κοιλιακής χώρας. Ακόμη και οι έντονοι πόνοι πριν την περίοδο μπορεί να επηρεάσουν τη λειτορουγία των ωοθηκών, προκαλώντας παροδικά ξηρότητα.

Χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία μπορεί να επιφέρει εμμηνόπαυση. Το ίδιο και η ακτινοθεραπεία στην πύελο ή χαμηλά στην κοιλιά.

Προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Χημικά προϊόντα όπως σπρέι και υγρά για κολπικές πλύσεις μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα της περιοχής. Ο ερεθισμός αυτός μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την κολπική ξηρότητα.

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece