Θέλεις να είσαι υγιής; Κάνε θετικές και ισορροπημένες σχέσεις στη ζωή σου

Οι καλές προσωπικές σχέσεις είναι το μυστικό για να είσαι υγιής σωματικά και ψυχικά.

I want you and only you

Από την Αλεξάνδρα Παυλέτση-Στεφανή, BSc ψυχολόγος ΕΚΠΑ, MSc Ιατρικής Αθηνών

Οι καλές ή λιγότερο καλές προσωπικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αν θέλεις να είσαι ψυχικά και σωματικά υγιής, επένδυσε σε θετικές σχέσεις στη ζωή σου - και ξεκαθάρισε το τοπίο όπου χρειάζεται.

Οι προσωπικές σχέσεις αποτελούν σημαντικό τομέα της ζωής μας. Ο σύντροφός μας αποτελεί το πρόσωπο που μπορούμε να εμπιστευόμαστε και να μοιραζόμαστε θέματα που μας απασχολούν, θετικά ή αρνητικά, χωρίς να νιώθουμε την κριτική. Καθώς οι σχέσεις είναι πολύ σημαντικές, όταν δεν υπάρχει η ποιότητα που προσδοκούμε, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη σωματική και την ψυχική υγεία μας.

Πώς μια καλή σχέση βελτιώνει την υγεία σου

Οι σύντροφοι που διατηρούν έναν αμοιβαία ικανοποιητικό δεσμό έχει βρεθεί ότι έχουν πολλά πλεονεκτήματα, για τους ίδιους αλλά και τα παιδιά τους. Οι σχέσεις κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και συμβάλλουν στη χαρά στη ζωή μας. Αποτελούν ζωτικό μέρος της ψυχικής ευεξίας. Σύμφωνα με μελέτες, μια αρμονική σχέση και ένας ισορροπημένος γάμος αποτελούν ασπίδα ενάντια στην κατάθλιψη και στο χρόνιο άγχος. Αντίθετα, όταν δεν υπάρχει καλή επικοινωνία σε ένα ζευγάρι, παρατηρείται αύξηση του στρες, το οποίο εμφανίζεται ως πονοκέφαλος, κόμπο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση ή ζάλη.

Και είναι πιο συχνό, σε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι, να παρακινήσει ο ένας τον άλλον να παραμείνει υγιής, να θέσει στόχους και να νιώσει υπεύθυνα ο ένας για τον άλλον. Στον αντίποδα, η δυσαρέσκεια στη σχέση μπορεί να οδηγήσει σε παθητικό-επιθετικές συμπεριφορές διατροφής και προβλήματα ύπνου, που θα οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

Διάβασε επίσης: Νέα έρευνα: Το «μυστικό» κατά της κατάθλιψης

Διάβασε επίσης: Τι είναι ο σύμβουλος ψυχικής υγείας; Πότε να απευθυνθείς σε αυτόν;

Η υπερδύναμη της αγκαλιάς

Η σεξουαλική επαφή, επίσης δεν είναι ο μόνος τύπος σωματικής επαφής που μπορεί να μειώσει το στρες και να βελτιώσει την υγεία. Η αγκαλιά επίσης παίζει σημαντικό ρόλο λόγω της ωκυτοκίνης που εκκρίνεται. Πρόκειται για την ορμόνη που συμβάλει στον έλεγχο τού άγχους και βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει και ισχυροποιεί την εμπιστοσύνη, την εγγύτητα, την οικειότητα και τη σύνδεση, όχι μόνο ανάμεσα στους συντρόφους, αλλά και στον ψυχικό δεσμό μητέρας-βρέφους. Και τα καλά νέα; Χρειάζονται μόνο μερικά δευτερόλεπτα επαφής για να τονωθεί αυτή η ορμόνη και να φύγει το στρες και το άγχους. Ακόμη και ο ύπνος δίπλα σε κάποιον που αγαπάς και εμπιστεύεσαι μπορεί να συμβάλλει στη χαλάρωση. Έχει αποδειχτεί πως ένας ισορροπημένος γάμος αποτελεί προστατευτικό παράγοντα και είναι λιγότερο πιθανό τα άτομα να αναπτύξουν άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i