Από τη φύση: 8 βότανα και συμπληρώματα για την πρόληψη της κατάθλιψης

Η φύση μας προσφέρει άφθονους "συμμάχους" που μας βοηθούν να νιώθουμε καλύτερα ψυχολογικά ακόμη κι όταν οι συνθήκες γύρω μας δεν είναι οι ιδανικές.

γυναίκα με πανάδες iStock

Οι διαταραχές της διάθεσης, ανάμεσά τους και η μη κλινική κατάθλιψη, επηρεάζουν πολλούς από εμάς. Συγκεκριμένα για την κατάθλιψη έχει βρεθεί ότι αφορά πάνω από 17 εκατομμύρια ενήλικες μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη δεν αναζητούν θεραπεία για διάφορους λόγους.

Διαβάστε Επίσης

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η άσκηση, η πιο ισορροπημένη διατροφή και η επαφή με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, μπορούν όλα να βοηθήσουν. Αλλά και η ίδια η φύση δίνει κάποιες λύσεις, με βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ενώσεις που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Βοήθεια από τη φύση για την πρόληψη της κατάθλιψης

1. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι απαραίτητα λίπη, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τα λαμβάνει κανείς από τη διατροφή του. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης. Σε γενικές γραμμές, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή κάποιου εάν δεν καταναλώνει συχνά λιπαρά ψάρια.

2. Σαφράν Το σαφράν είναι ένα έντονα χρωματισμένο μπαχαρικό που είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών κροκίνης και κροκετίνης. Ακόμη, αυξάνει τα επίπεδα της διάθεσης, τονώνει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο και μειώνεισημαντικά τα καταθλιπτικά συμπτώματα, αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για καλύτερη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο σαφράν μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης.

3. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που παίζει πολλούς βασικούς ρόλους στο σώμα. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με κατάθλιψη. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν χαμηλά ή ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη μέσω διαφόρων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής, της ρύθμισης της διάθεσης και της προστασίας από νευρογνωστική δυσλειτουργία.

4. Ροδιόλα Η ροδιόλα είναι ένα βότανο που συνδέεται με μια ποικιλία πιθανών οφελών για την υγεία, όταν λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος. Αυτά περιλαμβάνουν μειωμένα καταθλιπτικά συμπτώματα και βελτιωμένη ανταπόκριση άγχους, η οποία μπορεί να βοηθήσει το σώμα να προσαρμοστεί σε αγχωτικές καταστάσεις. Το βότανο μπορεί να ασκήσει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα μέσω της ικανότητάς του να ενισχύει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων και να μειώνει την υπερδραστηριότητα του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης- επινεφριδίων. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα που ρυθμίζει την απόκριση άγχους του σώματος και ενδεχομένωςσχετίζεται με τη μείζονα κατάθλιψη.

5. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β Οι βιταμίνες Β παίζουν σημαντικό ρόλο στη νευρολογική λειτουργία και τη ρύθμιση της διάθεσης. Οι βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, της Β12 και της Β6, απαιτούνται για την παραγωγή και τη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνηκαι η ντοπαμίνη. Η έρευνα δείχνει ότι οι ελλείψεις στη βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και η συμπλήρωση με αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα φυλλικούοξέος μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της ανθεκτικής στη θεραπεία κατάθλιψης σε παιδιά και ενήλικες που έχουν γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει τον μεταβολισμό του φυλλικού οξέος.

6. Ψευδάργυρος Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που είναι κρίσιμο για την υγεία του εγκεφάλου και τη ρύθμιση των οδών νευροδιαβιβαστών. Διαθέτει επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ η ανεπάρκεια ψευδαργύρου συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και σοβαρότητας των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

7. Βαλσαμόχορτο Το βαλσαμόχορτο ή St. John's Wort είναι ένα δημοφιλές βότανο που έχει δείξει ότι συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων σε άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για τη θεραπεία της σοβαρής κατάθλιψης.

8. Μαγνήσιο Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με κατάθλιψη. Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι κοινή μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη και η έρευνα δείχνει ότι η συμπλήρωση με αυτό μπορεί να μειώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Συμπερασματικά, η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αν και αντιμετωπίζεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία, μερικοί άνθρωποι πιθανώς να θέλουν να δοκιμάσουν άλλες ασφαλείς μεθόδους όπως διατροφικές αλλαγές ή συμπληρώματα που μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματά τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό κανείς να συζητήσει με τον γιατρό του πριν πάρει οποιοδήποτε συμπλήρωμα για να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλές για τον οργανισμό του και ταιριάζει στις ανάγκες του.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i