Έχεις κάλους ή κότσι στο πόδι; Γιατί φταίει η μαμά σου και τι να κάνεις

Πόσο πιθανό είναι να αποκτήσεις κάλο στα πόδια; Κι όμως, γυναίκα με κότσια γεννιέσαι, λένε οι έρευνες αφού οι κάλοι είναι κληρονομικοί.

kotsia-kalos

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, οστικές ανωμαλίες που δημιουργούνται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, γνωστές ως κότσια, δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο για τις γιαγιάδες και τα ορθοπεδικά τους παπούτσια.

Περίπου το 1/3 των ενηλίκων τους έχουν και δυστυχώς μπορούν να δημιουργηθούν σε κάθε ηλικία. Ορίστε, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζεις για αυτό το κοινό πρόβλημα των ποδιών.

«Ένας κάλος είναι στην πραγματικότητα η διεύρυνση των δύο πρώτων μεταταρσίων (οστών) του ποδιού», λέει ο John Mancuso, ποδίατρος στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Αλλά πρόκειται για μύθο ότι τα αγαπημένα μας τακούνια τους προκαλούν, καθώς είναι 100% κληρονομικοί.

Ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους εμφανίσουν;

«Αν και είναι κληρονομικοί, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσεις κάλους αν υπάρχουν στην οικογένεια», λέει η Rebecca Pruthi, MD, ποδίατρος και χειρουργός στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ποδιάτρων, τα άτομα με πλατυποδία, χαμηλές καμάρες, αρθρίτιδα, ή φλεγμονώδη νόσο των αρθρώσεων είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη τους.

Επίσης, αν έχεις μία δουλειά στην οποία είσαι όρθια αρκετές ώρες, είναι πιο πιθανό να εμφανίσεις κάλους, σύμφωνα με την Pruthi.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς θα αντιμετωπίσεις τις δύσοσμες μολύνσεις και μύκητες στα πόδια;

Αν και οι άνδρες είναι εξίσου πιθανό να εμφανίσουν το γνωστό κότσι στο πόδι, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthritis Care & Research διαπίστωσε ότι εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες. Ο Mancuso αναφέρει ότι περίπου το 85% των ασθενών του είναι γυναίκες.

«Εκεί είναι που η επιλογή των παπουτσιών σου έρχεται στο προσκήνιο. Ενώ η κληρονομικότητα είναι η βασική αιτία των κάλων, τα ψηλά τακούνια μπορούν να προκαλέσουν κάποιο κότσι, επειδή ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο μπροστινό μέρος του ποδιού», λέει η Pruthi.

Μπορούμε να τους αποφύγουμε;

Ο Mancuso λέει ότι οι ασκήσεις που ενδυναμώνουν τις καμάρες των ποδιών μπορούν να επιβραδύνουν την εξάπλωση των οστών στο πόδι. Η σωστή επιλογή των παπουτσιών(φαρδιών με αρκετό χώρο στην περιοχή των δακτύλων) μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της πιθανότητας να εμφανίσεις κάποιον.

Αν έχεις ήδη κάποιον τι μπορείς να κάνεις;

Η Pruthi συμβουλεύει να επιλέγεις παπούτσια από φυσικά υλικά, όπως το δέρμα, καθώς αποτελούν μία πιο άνετη επιλογή.

Τα κότσια έχουν επίσης αποδειχτεί ιδιαίτερα ενοχλητικά για τους δρομείς, καθώς προκαλούν σοβαρές περιπτώσεις πρηνισμού(μια εσωτερική κύλιση του ποδιού όταν περπατάς ή τρέχεις). Αν και οι πάτοι και άλλα ειδικά επιθέματα βοηθούν, το χειρουργείο φαίνεται ότι αποτελεί τη μοναδική μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Πότε είναι η ώρα να επισκεφτείς το χειρουργείο;

«Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι η χειρουργική επέμβαση είναι κάτι το εύκολο. Ωστόσο, η επιδιόρθωση της υποκείμενης αιτίας της δημιουργίας του κάλου περιλαμβάνει τη μείωση του εμπρόσθιου μέρους του ποδιού, όπου τα οστά έχουν εξαπλωθεί. Ο χειρούργος δηλαδή θα χρειαστεί να κόψει το οστό, ώστε να ξαναφέρει κοντά τα οστά που πρέπει», αναφέρει ο Mancuso.

Έτσι, η χειρουργική επέμβαση αξίζει τον κόπο;

« Όλα εξαρτώνται από το πόσο ενοχλητικός είναι ο κάλος. Αν σε πονάει, είναι δύσκολο να περπατήσεις ή είναι δύσκολο να φοράς παπούτσια, αυτοί είναι οι τρεις λόγοι που αποφασίζουμε μία χειρουργική επέμβαση», λέει η Pruthi. «Όσο νεότερος την κάνεις, τόσες λιγότερες επεμβάσεις θα χρειαστούν, καθώς η διαδικασία είναι ευκολότερη αν εκτελείται προτού το πόδι έχει κάποια μεγάλη εξάπλωση», λέει ο Mancuso.

Απλά να έχεις κατά νου ότι είναι δυνατόν για τον κάλο σου να επανέλθει ακόμα και μετά την επέμβαση.

«Δεδομένου ότι η σοβαρότητα ποικίλλει σε κάθε κάλο, υπάρχουν διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις για να διορθώσουν τον καθένα», λέει η Pruthi.

«Αν όμως διεξήχθη η ενδεδειγμένη διαδικασία, η πιθανότητα επανεμφανίσεως είναι απίθανη. Αν επανεμφανιστεί, παίρνει συνήθως χρόνια και πρόκειται για λιγότερο σοβαρή περίπτωση».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i