Γιατί ο «λύκος» οδήγησε τη Selena Gomez σε μεταμόσχευση νεφρού

Η Σελένα Γκόμεζ αποκάλυψε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram πως υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού το καλοκαίρι, εξαιτίας της ασθένειας του λύκου από την οποία υποφέρει.

shutterstock_522344422 By Tinseltown

Σε ανάρτησή της στο Instagram, η 25χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια μίλησε για τη μεταμόσχευση νεφρού στην οποία προχώρησε χάρη στη δότρια φίλη της.

Η Selena αναφέρει ότι η φίλη της Φράνσια Ράισα -Francia Raisa - της δώρισε το πολύτιμο για εκείνη όργανο. Όπως τόνισε, δημοσιοποιεί το σημαντικό αυτό γεγονός της ζωής της επειδή απείχε από την ενεργό δράση και τους θαυμαστές της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Αποκαλύπτω ότι έπρεπε να υποβληθώ σε μεταμόσχευση νεφρού λόγω του λύκου μου και ότι αναρρώνω. 'Ηταν αυτό που έπρεπε να κάνω για την υγεία μου».

Η Gomez συνοδεύει τη λεζάντα με μια φωτογραφία της ίδιας και της φίλης της Φράνσια στο κρεβάτι του νοσοκομείο.

Η δότης νεφρού της Γκόμεζ είναι η 29χρονη Αμερικανίδα ηθοποιό Φράνσια Ράισα

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω πώς μπορώ να ευχαριστήσω την όμορφη φίλη μου Φράνσια Ράισα. Μου πρόσφερε το καθοριστικό δώρο και έκανε την από λυτη θυσία δίνοντας το νεφρό της σε εμένα. Νιώθω απίστευτα ευλογημένη. Σε αγαπώ τόσο πολύ αδελφούλα».

Η τραγουδίστρια ολοκληρώνει την ανάρτηση τονίζοντας πως ο λύκος είναι ακόμααχαρτογράφητος ως ασθένεια και καλεί τον κόσμο να ενημερωθεί στη διεύθυνση www.lupusresearch.org/ .

Λύκος και νεφρά

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ο πιο κοινός τύπος του Λύκου ποθ μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων αρθρώσεις, το δέρμα, τα νεφρά, τους πνεύμονες, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το νευρικό σύστημα, το αίμα και τον εγκέφαλο.

Περίπου 1 στους 3 ασθενείς με  συστηματικό ερυθηματώδη λύκο έχουν νεφρική προσβολή. Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν οιδήματα κάτω άκρων, υψηλή αρτηριακή πίεση , σκούρα ούρα ενώ γενικές και ειδικές εξετάσεις αίματος και ούρων είναι απαραίτητες για την διάγνωση. Συνήθως είναι απαραίτητη βιοψία νεφρού για την οριστική διάγνωση.

Το είδος της φαρμακευτικής αγωγής καθορίζεται από τον τύπο της νεφρίτιδας ποτ θα προκύψει από την βιοψία . Συνηθισμένη αγωγή είναι ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ενώ σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή του ασθενούς-όπως συνέβη στην περίπτωση της Gomez- είναι επιβεβλημένη η μεταμόσχευση νεφρού.

Μάλιστα, νεφρική νόσος που προκαλείται από το Λύκο μπορεί να είναι δύο φορές πιο θανατηφόρα στα παιδιά,  σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Johns Hopkins του 2013.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Παιδιατρικής Νεφρολογίας, με βάση την ανάλυση των αρχείων πάνω από 98.000περιπτώσεων σε  παιδιά και ενήλικες με διάφορες μορφές νεφρικής νόσου τελικού σταδίου (ESKD). Συγκεκριμένα, τα παιδιά με νεφρική νόσο από λύκο αντιμετώπιζαν πάνω από δύο φορές (2,4 φορές), τον κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τα παιδιά με άλλες μορφές νεφρικής νόσου. Ενήλικες με νεφρική νόσο λύκο είχαν 1,7 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τους ενήλικες με άλλες μορφές ESKD.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i