Καρκίνος του πνεύμονα: Νέα «όπλα» στη θεραπεία του

Τα κακά νέα: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη. Τα καλά νέα: Δημιουργούνται συνεχώς νέες και αποτελεσματικές θεραπείες.

πνεύμονες καρκίνος του πνεύμονα χαπ άσθμα RobinOlimb

Ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος σχηματίζεται στους ιστούς των πνευμόνων, συνήθως μέσα στα κύτταρα των αεραγωγών, είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Μερικά βασικά δεδομένα για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου:

  • Το 2018 καταγράφηκαν σχεδόν 388.000 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη.
  • Οι δύο κύριοι τύποι του συγκεκριμένου καρκίνου είναι ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (ΜΚΠ) και ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (ΜΜΚΠ).
  • Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του πνεύμονα, που αντιστοιχεί σε περίπου 85% όλων των περιπτώσεων.
  • Υπάρχουν αρκετοί υποτύποι ΜΜΚΠ, συμπεριλαμβανομένου του αδενοκαρκινώματος (που αντιστοιχεί στο 40% των καρκίνων του πνεύμονα), του καρκινώματος πλακωδών κυττάρων (25 έως 30%) και του μεγαλοκυτταρικού καρκινώματος (10 έως 15%).

Διάβασε επίσης: Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Διάβασε επίσης: Καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τον προλάβεις

Τι νεότερο υπάρχει στη θεραπεία;

Μια νέα θεραπευτική επιλογή αποκτούν και στην Ευρώπη οι ενήλικοι ασθενείς με μεταστατικό, πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση του pembrolizumab σε συνδυασμό με καθιερωμένο σχήμα χημειοθεραπείας ως αγωγή 1ης γραμμής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χορηγείται στους ασθενείς ακόμη χωρίς να είναι αναγκαστικό να έχουν προηγηθεί άλλες μορφές θεραπείας. Η έγκριση της νέας θεραπευτικής αγωγής βασίζεται στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης Φάσης ΙΙΙ KEYNOTE-407. Το βασικό αποτέλεσμα της μελέτης ήταν πως ο συνδυασμός του pembrolizumab με χημειοθεραπεία μείωσε κατά 36% τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς, συγκριτικά με αγωγή που περιλάμβανε μόνο χημειοθεραπεία. «Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη, επομένως η συγκεκριμένη έγκριση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τους ασθενείς και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτό τον δύσκολα αντιμετωπίσιμο τύπο καρκίνου του πνεύμονα δήλωσε ο Δρ Luis Paz-Ares, πρόεδρος του Tμήματος Oγκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Doce de Octubre της Μαδρίτης, στην Ισπανία».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i